שתף קטע נבחר

יהודים בטורקיה: "הרפורמה תחזק את האיסלאם"

בזמן שארה"ב ניצחה את טורקיה באליפות העולם בכדורסל, בירך הנשיא אובמה את ארדואן על הדמוקרטיה הטורקית. אבל היהודים באיסטנבול חוששים: "הכנעת הצבא תאפשר קידום חוקי איסלאם". תומכי הרפורמה: תגרום לקירוב בין חלקי העם

ארדואן עשה היסטוריה , לא כולם מאושרים. בעולם מברכים את ראש ממשלת טורקיה על ההישג אמש (יום א') במשאל העם, אולם בארצו שלו עולים קולות של חשש אמיתי מהאפשרות של היחלשות כוחו של הצבא - המופקד על שמירת החילוניות במדינה. "היהודים מודאגים מהמהלך", אמרה ל-ynet טל, יהודייה תושבת אנטליה, שהצביעה נגד הכרסום במעמדו של הצבא, לטובת "חיזוק הדמוקרטיה".

 

הנשיא האמריקני ברק אובמה התקשר לארדואן בתחילת משחק הגמר בין

 נבחרות ארה"ב וטורקיה באליפות העולם בכדורסל ושיבח אובמה את הדמוקרטיה הטורקית המשגשגת, כפי שהשתקפה בהגעת האזרחים לקלפיות משאל העם. שר החוץ של גרמניה, גידו וסטרוולה, אמר כי הרפורמה החוקתית הכרחית לצירופה של טורקיה לאיחוד האירופי: "הדיון הציבורי על החלוקה הנכונה של הכוח במדינה מבורך".


חגיגות בטורקיה. "קירוב בין חלקי העם" (צילום: רויטרס) 

 

למרות זאת, בטורקיה הביעו חלק מהאזרחים חשש מהבאות. "כל החברים שלי הלכו להצביע עוד לפני ארוחת הבוקר. כולם חוששים מארדואן שרוצה להפוך אותנו לאיראן", אמרה טל. לדבריה, "אם טורקיה תמשיך להיות יותר איסלאמית זה מדאיג. אנו רגילים להסתובב חופשי ופתאום מתחילים להיות פה כמו איראן. אני מקווה שארדואן יירד מהשלטון".

 

ג'קי אנג'ל, יהודי תושב איסטנבול הצביע גם הוא נגד הרפורמה. "הייתי מצביע בעד ההצעה שהוא מביא אם הייתה ממשלה אחרת. אבל ראש הממשלה לא יסתפק בזה, וינסה לעשות הכול בשביל לקדם את האיסלאם בכל דרך", אמר. "הכנעת הצבא היא המפתח שיאפשר לו לעשות בטורקיה ככל העולה על רוחו, כולל קידום חלק מחוקי האיסלאם השנויים במחלוקת".

 

קולנוענית: איפה זכויות המיעוטים?

"התוצאות אינן מקלות על הטורקים, הן גורמות להגברת המתיחות במדינה", הסביר שגריר טורקיה לשעבר בוושינגטון, פארוק לוגולו. "הפוליטיקאים יהפכו להיות קוטביים יותר ומפלגת השלטון תכבד פחות את האופוזיציה, שתשתמש במילים קשות יותר כדי לחתור נגד הממשלה".

 

ניגר חאיזאדרי, צעירה טורקית שפעילה במטה למען הרפורמה, מנסה להרגיע.

"אני לא חושבת שיש משהו ברפורמות שיגרום לצעדים שלילים במדינה. להיפך, הם יגרמו לאיחוד ולקירוב בין חלקי העם. השינויים הם לטובת נשים וילדים, לטובת בתי המשפט, הבחירות והדמוקרטיה. אלה שינויים להם ייחלנו שלושים שנה, ויש לי סיבה טובה להאמין שהרפורמה היא טובה".

 

יוסוף נור, בן 38, הצביע בעד השינויים והסביר, כי "השינוי יביא את טורקיה למקום טוב הרבה יותר". נור, שומר בחנות בשכונה שבה גדל ראש הממשלה ארדואן, הוסיף כי "טורקיה הולכת וגדלה. השינוי והצדק יבואו". לעומת זאת, סומנור ורדר, קולנוענית בת 43 מאיסטנבול, התנגדה לשינויים. "אין שום אזכור לזכויות הכורדים, זכויות המיעוטים, זכויות אדם או הזכות לחופש פולחן. אני לא חושבת שהשינויים בחוקה דמוקרטיים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. "היסטוריה"
צילום: רויטרס
מצביעים בקלפי. היהודים מודאגים
צילום: רויטרס
איפה זכויות המיעוטים?
צילום: AP
מומלצים