שתף קטע נבחר

הדברים שאסור לעשות בראיון עבודה. מדריך

עברת לשלב הראיון? אלה הדברים שאסור לך לעשות: אל תשאיר את הסלולר פועל - גם לא על רטט, התלבש "נכון", אל תלכלך על הבוס הקודם, ציין שכר מבוקש אם התבקשת, אל תנסה לרצות את המראיין, אל תתעמק בשפת הגוף ואל תתנצל

מזל טוב! שלחת קורות חיים, יצרו עמך קשר, ועכשיו אתה אחד מ-10-5 המועמדים שזומנו לראיון. כדי להצליח ולעבור את המשוכה הבאה חשוב להימנע מטעויות בשלב זה, כיוון שככל שמתקרבים ליעד תחושת האכזבה מכישלון חזקה יותר. לפניך כמה מהטעויות הנפוצות של מועמדים לעבודה בזמן הראיון. קרא, שמור והימנע מלעשותן.

 

 

  • חוסר סבלנות וחוצפה בעת ההמתנה לראיון - להתנהגותך בעת ההמתנה לראיון יכולה להיות השפעה מכרעת על הצלחתך או כישלונך בראיון. לדברי ירון לובינסקי, מנהל חטיבת השמה וסמנכ"ל שיווק באורטל משאבי אנוש, אם ביקשו ממך להמתין זמן רב עד הראיון, או למלא טפסים שונים, התנהג בנימוס ובסבלנות. "אם אינך יכול להמתין עוד - מכל סיבה שהיא - פנה לגורם הרלוונטי, הסבר את עצמך ונסה לתאם מועד חדש", הוא ממליץ. 

 

העולם ימתין חצי שעה

  • לפני הכניסה לראיון - כבה את הטלפון הסלולרי - אל תעביר את הטלפון הסלולרי למצב שקט, ולא למצב של רטט  - פשוט כבה אותו. מדוע? "גם אם רק אתה מרגיש את רטט הסלולר, או שומע את הצלצול החלש - דעתך מוסחת, רצף הדיבור עלול להיפגע וכך גם סיכוייך לקבל את המשרה", אומרת יעל פרימק, מומחית להכנה לראיונות עבודה ומרכזי הערכה ב-AllJobs.
התלבש בהתאם:
כיצד להתלבש נכון לראיון עבודה - והפעם גברים / מבצע מלביש / שחר רבן
ההופעה החיצונית קובעת לא פעם את קבלתך לעבודה הנחשקת. לכן, כדאי שתדע מה מתאים למה ומתי. האם מותר להגיע לא מגולח ואיזה מכנס מתאים לאיזו חולצה. ולא לשכוח את הפרט החשוב מכל - הנעליים
לכתבה המלאה

 

"אם רעייתך אמורה ללדת בחצי השעה הקרובה, הודע למראיין מדוע אתה נאלץ להשאיר את הטלפון הסלולרי פתוח, אחרת אין לכך הצדקה", היא מוסיפה.

 

  • התלבש באופן שמכבד את המעמד -  גם אם אתה משוכנע שאתה מתת האל לחברה ולאנושות, כדאי שתשקיע בהופעה שלך. אל תגיע בבגדים מקומטים, מרופטים, לא נקיים, או לא מחמיאים. סדר את שיער ראשך, התבשם - כולל דיאודורנט ומי פה - והופע לראיון מגולח. אם אתה מתעקש על זקן - שיהיה מסודר. בכל מקרה על אופן הלבוש להתאים לנהוג בחברה ולתפקיד שאליו אתם שואפים. עבור נשים ההתאמה יותר קלה: הימנעי מלבוש פרובוקטיבי, צבעוני ומקושקש מדי, ושימרי על איפור סולידי.

 

"באופן כללי הימנע מחולצות עם טקסטורות והדפסים, שמור על צבעים סולידיים, הקפד על מכנסיים מגוהצים והכי חשוב - על נעליים מצוחצחות, ללא חצאי שרוכים - וכאלה שצבען מתאים לצבע המכנסיים. אם בחרת במכנסיים שחורים - זה גם יהיה צבעם של הנעליים. אם בחרת במכנסיים שצבעם בז' או שמנת, הנעל אמורה להיות חומה", מוסיף הסטייליסט והמלביש האישי, שחר רבן. 

     

 

  • אל תיצור רושם מזלזל או מתנשא - הימנע מהתנהגות מזלזלת או מתנשאת, כמו כניסה לראיון העבודה עם משקפי שמש על העיניים, לעיסת מסטיק במהלך הראיון, או ישיבה "מרוחה" ולא מכובדת על הכסא. כל אלה מביעים זלזול וחוסר הערכה כלפי המראיין, ועלולים להפחית מראש את סיכוייך להתקבל למשרה או אפילו לגרום לפסילת מועמדותך באופן כמעט מיידי. גם איחור משמעותי ללא הודעה על כך יוצר רושם שלילי ועלול לפגום בסיכוייך. הימנע מלשדר זלזול או שחצנות במהלך הראיון ולהביע את עצמך באופן מתנשא", אומרת מנהלת השמה ארצית באורטל משאבי אנוש, נירה כרמל.

 

  • אל תתחכם - בייחוד בשאלות אישיות או כאלה שלא נוח לענות עליהן - אל תהיה ציני, סרקסטי, או במילים אחרות כל מה שהפוך מלהיות פתוח. מדוע? "מדובר בעצם בשיריון שאנשים עוטים עליהם כדי למנוע מהצד השני גישה למה שהם באמת מרגישים וחושבים. התוצאה היא שהרושם שנותר הוא של סגירות, ריחוק ומירמור. ואז, מדוע לקחת אדם שעשוי להיות בעייתי בעבודת צוות ושהגישה השלילית שלו עשויה להפריע בעבודה?", אומרת פרימק. 

 

  • אל תתחמק משאלות - טעות דומה היא להתעלם "באלגנטיות" משאלות לא נוחות ולמשוך את השיחה לכיוונים שנוחים למועמד כהצלחותיו בתפקידים הקודמים, היקפי אחריות, או מבנה החברה בה עבד. מנכ"ל Manpower Professional, נירה צימלס, מבהירה ש"ניתן להרחיב בתשובות אך קודם כל חשוב לענות על השאלות ולא ליצור את ההרגשה שצריך 'לחלוב' מהמועמד פרטים".


 

לא יפה ללכלך

  • אל "תלכלך" על מעסיקך הקודמים - לא כדאי להצטייר כאדם בעייתי, ממורמר, נרגן, או שקשה להסתדר עימו. צריך להבין שהצד השני לא בקיא בהתרחשויות וכך אתה בעצם מציף כלפי מעלה עימותים שאין לצד השני דרך לדעת מי צודק בהם. לדברי פרימק, "אם חייבים, עדיף להציג השתלשלויות בצורה אובייקטיבית ולא שיפוטית, למצוא את המקום המפרגן ולהציג מחלוקות בצורה של חילוקי דעות ולא כעוול כלשהו שנגרם לך".
מו"מ עם מעסיק:
על מה כדאי להתעקש ואיך / גיל קול
מגיע לכם יותר, אבל אתם מקבלים פחות? זה הזמן למשא ומתן. כיצד קובעים פגישה לשיחת שכר, מה כדאי לבקש, ואיך? מה לדרוש בחוזה בעבודה חדשה וממה להיזהר? תשובות בפנים
לכתבה המלאה

 

לובינסקי מוסיף ש"מחפש עבודה שבמהלך ראיון מכפיש את מקום העבודה הקודם שלו מעלה אצל המראיין את התהייה - "האם גם עלינו הוא ידבר כך לאחר עזיבתו". לכן, השתדל להתמקד בדברים החיוביים ובמידת הצורך, באם אתה נשאל, השתמש בניסוחים עדינים ודיפלומטיים כגון: "היו בינינו חילוקי דעות מקצועיים", "התנהלות החברה פחות התאימה לאופי ולצרכים שלי" וכדומה.

 

  • חשיפת יתר של מידע - מועמדים, בעיקר בתפקידים בכירים, חשים לעיתים צורך להסביר בפירוט רב מדוע הם מחפשים עבודה ומנדבים יותר מדי מידע - והדבר בעוכריהם. "מצב בו מדברים על נושאים כפוליטיקה ארגונית ובעיות כספיות של הארגון, יכול לשקף את המרואיין כאדם לא דיסקרטי ולהכשילו", אומרת צימלס.

 

  • אל תנסה לרצות את המראיין - לדברי פרימק, "כשמבקשים ממך לספר על עצמך - אל תשאל "מה אתה רוצה לשמוע"? אלא הצג את עצמך כפי שהתכוננת מראש. הסיבה: המראיין רוצה לדעת על מה אתה שם את הדגש, וזו ההזדמנות שלך להדגיש למה אתה מתאים לתפקיד, מכיוון שזו שאלה פתוחה וייתכן שלא תינתן לך הזדמנות לכך בשאלות הבאות".

 

היא מוסיפה שבאופן כללי אסור לנסות לקלוע כל הזמן לדברים שאתה חושב שהמראיין רוצה לשמוע ממך. זו הנחה לא מבוססת שעלולה לגרום לך לא להגיד את מה שאתה חושב, ולא להביא את עצמך. אתה עשוי להסתבך בסתירות בשל הרצון לקלוע לתדמית שאתה מניח שמחפש המראיין. קל למראיינים לעלות על זה ואף אם תצליח ותקבל את המשרה, הציפיות של המעסיק לא מתאימות לך אלא למי שטענת שאתה.

 

כן ולא

  • חוסר עקביות בתשובות ואי התאמה בין הנאמר בראיון לבין המופיע בקורות החיים - הניסיון לרצות את המראיין עלול להוביל לאי אמירת האמת, הסתרה, הסתבכות בתשובות. מועמד שבמהלך הראיון עונה תשובות שאינן תואמות לדברים המצוינים בקורות החיים שלו גורם להפחתת סיכוייו להתקבל למשרה באופן משמעותי.

 

לדברי כרמל, "אם סיפרת בראיון שלמדת בחו"ל לפני כ-4 שנים, ובקורות החיים מצוין שעבדת בשנים אלה במקום עבודה כלשהו בארץ, ברור שמשהו לא מסתדר. בהצגת הדברים ובמענה על שאלות המראיין היצמד לקורות חיים ששלחת לארגון". כמו כן, מציינת כרמל, שמראיינים מקצועיים נוטים לשאול שאלות על אותו נושא במספר אופנים ובנקודות שונות במהלך הראיון, וכך נבדקת אמינות תשובותיך. חוסר עקביות בתשובות יטיל ספק באמינותך ועלול ליצור אצל המראיין תחושה של חוסר ביטחון לגביך ולהעדפת מועמד אחר על פניך".

 

  • דע על איזה תפקיד אתה מתמודד - חשוב להכין את עצמך לקראת ראיון העבודה. לא כולם עושים זאת, אבל לכל הפחות עליך לברר לאיזו משרה אתה עומד להתראיין ובאיזו חברה מדובר, בעיקר אם אתה נשלח לראיון באמצעות חברת כוח אדם או השמה. 

 

  •  אל תפלוש - המרחב האישי של המראיין הוא, ובכן, אישי. הכוונה כאן אינה שאסור לך להניח רגליים על שולחן המראיין, או לחטט לו במגירות, אלא לדברים קטנים יותר שעשויים לעצבן את המראיין כמו להניח על שולחנו את המשקפיים, המפתחות או הסלולרי.

 

"כבר נתקלנו במועמדים ש"הגדילו לעשות" ואפילו העיפו מבט במסך המחשב של המראיין. הדבר אינו מקובל ועלול לפגוע בסיכוייך להתקבל לעבודה. לכן, טרם כניסתך לחדר המראיין, הכנס את כל חפציך לתיק והנח אותו על הרצפה לצד מושבך, שמור על ידייך במרחב שלך, רצוי, אגב, להשאירן פתוחות ולא שלובות, ומקד את מבטך אל עבר המראיין , ללא "פזילות" לצדדים או לכיוון מסך המחשב שלו, אומרים הבכירים באורטל.

 

  • אל תתבלבל בתפקידים - אל תראיינו את המראיין. חשוב לשאול שאלות - אך באופן חסר ביקורת. אחרת תיצרו אנטגוניזם שלא לצורך, אומרת פרימק. צימלס מוסיפה ומזהירה ש"עודף דומיננטיות עם רצון חסר פשרות להעביר מסר שהוא - בכל מחיר, וניווט הראיון כך שרק קול המרואיין נשמע - נתפס כחוסר צניעות ואף התרברבות". 

 

  • לא להיות מודע מדי לשפת הגוף. פרימק, מ-AllJobs מסכימה עם האמור לעיל מבחינת אופן הישיבה אך מבהירה שאסור להיות עסוק בשפת הגוף באופן אובססיבי. "המחשבה על איפה הרגל, איפה היד וכך הלאה פוגעת בריכוז ועלולה להפוך את ההתנהגות ללא טבעית. בואו נאמר שמספר המצמוצים של העין שלך חשוב הרבה פחות מעד כמה הראיון קולח. לכן שב בנוח, ותרגיש בנוח, בגבולות הטעם הטוב והנימוס המקובל (כאמור, לא לפלוש לשטח המראיין. ג"ק).

 

שאלות שחוזרות על עצמן:

  • חולשות - אם שואלים אותך על חולשותיך כמועמד - אל תתן תשובות שהן גם חוזקות כגון פרפקציוניזם שגורם מיידית לגלגול עיניים של המראיין - ובצדק. ספר על חולשה אחת, עדיף שאינה רלוונטית לתפקיד, וכיצד אתה מתמודד עמה.

 

  • כמה אתה מבקש - לדברי פרימק אסור להתחמק מתשובה על שאלת השכר המבוקש: היה מוכן לתת סכום או טווח. ודע, שכשאתה מציין טווח ייתנו לך בדרך כלל את הסכום הנמוך. כמו כן, אל תגיד שאתה מוכן להתפשר. אם להערכתך הסכום שביקשת עשוי להיות מעט גבוה מדי תאמר שיש מקום לגמישות.

 



  • הימנע מנימה אפולוגטית/מתנצלת בתשובה לשאלות קשות ואל תתנצל על הרזומה שלך. "אם נשארת עם הילדים שנתיים בבית ויש לך חור בקורות החיים , פשוט תאמרי: 'הייתי אמא במשרה מלאה' - אך הימנעי לחלוטין מנימה מתנצלת. אל תגרמו לגרום למראיין להתרכז במשהו שהיה פוסח עליו אילמלא ראה כיצד אתם מתפתלים", אומרת פרימק.

 

זיכרו, אם הגעתם לשלב הראיון זה אומר שאתם מתאימים מבחינת דרישות התפקיד הבסיסיות. את השלב הקשה יותר של סינון קורות החיים - צלחתם. הופעה מוזנחת, התנהגות מזלזלת, גסות, חוצפה, חוסר אמינות, התרכזות בטפל וחוסר ידע מינימלי יפגעו בסיכוי לזכות במשרה הנחשקת. גם אם לא תקבלו את העבודה הזו, אם עשיתם רושם טוב בראיון, ייתכן וכשתתפנה עוד משרה יזכרו אתכם לטובה. זה לא הזמן לטעויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תהיה יותר מדי דומיננטי
צילום: jupiter
זה לא הזמן לטעויות. פרימק
צילום: הילה דוד
מומלצים