שתף קטע נבחר

ביניש לעורכי הדין: "הרחוב מזדחל לבין כתלינו"

נשיאת בית המשפט העליון הציבה את שיפור תרבות הדיון בבתי המשפט כיעד המרכזי לשנה הקרובה. לדבריה, עורכי דין ויחצ"נים מנסים להשפיע על דעת הקהל כדי להשפיע על השופטים. ואילו יו"ר ועדת חוקה מלין בעיקר על הלבוש: "חליפה ועניבה לא פחות מכובדים מהגלימה"

על הכוונת של ביניש: תרבות הדיון בבתי המשפט. בנאומה בכנס לשכת עורכי הדין בירושלים הצהירה הערב (יום א') נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, על כוונתה להקדיש את השנה הקרובה לשיפור תרבות הדיון. "תמיד ניסינו להשפיע על הרחוב ולצערי עתה הרחוב, ועמו אווירת האלימות והזילות, מזדחלים לבין כתלינו ומאיימים על היכולת לקיים סגנון עבודה ראוי", אמרה.

 

באירוע השתתפו גם שר המשפטים, יעקב נאמן, היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, היועמ"ש לשעבר מני מזוז, יו"ר הוועדה לחקר המשט לעזה, השופט בדימוס יעקב טירקל, ויו"ר בית הדין לערעורים בצה"ל, האלוף שי יניב. במהלך נאומה של דורית ביניש נימנם טירקל בשורה הקדמית, בעוד שמזוז וויינשטיין בחרו לשבת בשורות האחוריות של האולם.


טירקל מנמנם בשורה הראשונה (צילום: גיל יוחנן)

 

לדברי ביניש, מספרו הגדל של ציבור עורכי הדין בישראל, בשילוב העובדה כי למעלה ממחצית השופטים הם חדשים יחסית, תורם לזילות תרבות הדיון בהיכלי הצדק. "בית המשפט הוא זירה קשה מעצם טיבה. במובנים מסוימים זוהי זירת קרב רווית עומס, לחץ והרבה דמויות עם פוטנציאל של פתולוגיה חברתית".

 

בעניין תרבות הדיון, הוקמה לדבריה ועדה בראשות השופטת בדימוס שטרסברג-כהן ובשיתוף שופטים, נציגי עורכי הדין ואנשי אקדמיה, שתגבש קוד התנהגות שיחול על עורכי דין וגם על שופטים. "את תרבות הדיון אי אפשר לתקן במחי יד", אמרה בנאומה. "הדור שחותם של שרידי המסורת המנדטורית איפיין אותו כאשר ככלל, עורכי הדין נהגו כבוד בבתי המשפט כחלק מכיבוד הדדי, הולך ונעלם מאולמות המשפט".

 

 

גם נאמן ביקש מהנוכחים בנאומו לנהוג איש בחברו בצורה הוגנת ומכובדת. "לא פעם עולה נושא הכבוד ההדדי במערכת המשפט - של עורכי הדין לחבריהם ובינם לבין השופטים. התנהגות זו משקפת בפני האזרח דמותה של מערכת המשפט", אמר. "כדי שהמשפטים יתנהלו בצורה ראויה והוגנת עלינו לדרוש מעצמנו לנהוג בצורה כזו. כולנו שותפים לאותה מטרה ועלינו לחתור בכל הכוח להשיג מטרה זו".

 

ביניש: קלות הענישה - לא סיבה לעבריינות

נשיאת העליון התייחסה לתופעות נוספות המאיימות על ההליך השיפוטי התקין, בהן התערבות גורמים חיצוניים המבקשים להשפיע על השופטים. "המשפט חרג מכתליו של בית המשפט. בעיתונות ובאמצעי התקשורת האלקטרוניים מתפרסמים קטעי חומרי חקירה ללא הגבלה בטרם הוגשו לבית המשפט. עורכי דין ויחצ"נים מנסים להשפיע על דעת הקהל כדי להשפיע על השופטים ברעיונות ובדרכים שונות. אלה תופעות שעלולות לכרסם בטוהר ההליך השיפוטי", קבעה.

 

ביניש הבהירה כי "יש בי אמון רב בשופטי המערכת, הנאמנים לצו מצפונם ולערכי הצדק, אך בה בעת יודעים כי עליהם להיות קשובים וערים לחברה שבה הם פועלים; לחוש את היותם חלק ממנה, אך לא להיכנע לקול הפופוליסטי ולרעשים מלאכותיים סביבם שמיועדים להשפיע על החלטותיהם.


ביניש והשר נאמן באירוע היום (צילום: גיל יוחנן)   

 

בהתייחסותה לאתגרים העומדים כיום בפני מערכת המשפט, ציינה ביניש כי "אנו מודעים לכך שהולכת וגוברת מצוקת הציבור בשל היעדר הביטחון האישי. ההגנה על האוכלוסייה היא בראש ובראשונה מיעדיה החשובים של הממשלה ושל זרועות האכיפה הפועלים מטעמה - המשטרה והפרקליטות. אך לבתי המשפט תפקיד מרכזי וחשוב בהתמודדות הנדרשת לשם הגנה על הציבור, להרתעת עבריינים והענשתם".

 

לצד זאת, היא גם יצאה להגנת בית המשפט אל מול מבקרים הטוענים כי השופטים מקלים מדי בעונשיהם - ואינם מתריעים דיו את העבריינים. "ההסבר לתופעות העבריינות אינו בקולת העונשים המוטלים על-ידי בתי המשפט, כפי שטוענים גורמים שונים מקרב הציבור. הענישה היא תמיד אינדיבידואלית; לעתים קשה ויש גם שהיא מקלה. בכלל לא רמת העונשים היא הגורם לעבריינות", הדגישה ביניש. "ההתמודדות עם תופעות אלה היא, כאמור, משימה לאומית, ובתי המשפט מצידם ימשיכו גם בשנה הבאה לעמוד על המשמר ולתרום את חלקנו במאבק המתמשך למיגור נגע האלימות ולשיפור פני החברה".

 

עורכי הדין דורשים: לבטל את הגלימות

ביניש התייחסה בדבריה גם לעומס המוטל על המערכת והתעקשה: "מבלי להיות נביאי זעם עלינו להיות מודעים לכך שללא הקמת בית משפט לערעורים, בית המשפט העליון לא יוכל להמשיך

 במשך שנים למלא את תפקידיו החשובים". לאחר נאומי הפתיחה, עלה יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, דוד רותם, ואמר בהומור כי "כל ההבטחות ששמעתם, שיקלו על המערכת, לא יתקיימו".

 

בשיחה עם ynet, התייחס רותם לחובת לבישת הגלימות הנהוגה בבתי המשפט, וקרא לבטלן לאלתר. "אני לא חושב שחליפה ועניבה יפים פחות מכובדים מגלימה. לא מדי המשפט הם אלו שקובעים מה קורה בתוך מערכת המשפט. לא צריך גלימות בבית המשפט", אמר. רותם התייחס אף למושבה של הלשכה בתל אביב וקבל על כך שהיא לא ממוקמת בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביניש. "בית המשפט זירה קשה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים