שתף קטע נבחר

אבו מאזן: לא בטוח שאפרוש אם הבנייה תחודש

הנשיא הפלסטיני נפגש בניו יורק עם מנהיגים יהודים וטען ש"יהיה קשה מאוד" להמשיך בשיחות אם ההקפאה לא תוארך, אך אמר שאינו בטוח שיפרוש. הוא פרש את חזונו לעתיד ואמר כי אינו מכחיש שואה

בצל החשש מפיצוץ השיחות, לפחות מול היהודים בארצות הברית אבו מאזן לא נחרץ כל-כך בעניין ההקפאה. הנשיא הפלסטיני נפגש לפנות בוקר (יום ד') עם מנהיגים יהודים בניו יורק, ונשמע מרוכך יחסית.

 

"אני לא אומר שאעזוב את השיחות, אבל יהיה לי קשה מאוד לחדש את השיחות אם ראש הממשלה נתניהו יכריז שהוא ממשיך בפעילותו בגדה המערבית ובירושלים", אמר אבו מאזן ליהודים לגבי האפשרות שהבנייה בגדה המערבית תחודש, כפי שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו. עם זאת, הוא ציין שאינו יכול לומר באופן נחרץ שיעזוב את המשא ומתן במקרה כזה.

 

אבו-מאזן אמר עוד: "אנחנו מקבלים מצב של מדינה פלסטינית בלא כוחות צבא", ורמז על נכונות להתפשר בנושא פתרון בעיית הפליטים הפלסטינים. הוא נשאל אם יהיה מוכן לפשרה בנושא הפליטים, ועל כך השיב: "אנחנו צריכים לדבר על זה. יש לנו בעיה של חמישה מיליון פליטים ואני אחד מהם. בואו נאמר שאנחנו רוצים לפתור את הבעיה הזו".

 

בפגישה, שבה השתתפו גם בכירים לשעבר בממשל קלינטון, כמו מזכירת המדינה לשעבר מדלן אולברייט, והיועץ לבטחון לאומי סנדי ברגר - אמר אבו-מאזן למנהיגים היהודים: "אני רוצה לקיים אתכם קשר בלי מתווכים, שבו נקשיב האחד לשני ושאוכל להשיב לשאלותיכם, כי אני בוח שיש לנו מטרה משותפת להשיג שלום".

 

הוא הגדיר בפגישה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כ"שותפי בחיפוש דרך לשלום" והצהיר ש"זהו הזמן לקבל החלטות קשות ואמיצות. אסור לאפשר למתנגדי השלום להחזיק אותנו בני ערובה בידיהם. השלום ינצח בסופו של דבר". אבו-מאזן הוסיף שהוא מעודד מהתבטאויותיו של נתניהו על זכותם של הפלסטינים לריבונות והצהיר ש"זה מעודד אותנו להמשיך ולגשר על הפערים".

 

"תקראו לעצמכם איך שאתם רוצים"

הפתרון על פי הנשיא הפלסטיני הוא "מדינה פלסטינית עצמאית שתחיה לצד ישראל בשלום ובביטחון בגבולות 1967 עם חילופי שטחים מוסכמים. פתרון של כל נושאי הליבה. הביטחון יובטח על ידי צד שלישי שיהיה מקובל על שני הצדדים. אנחנו רוצים פתרון מוסכם על ידי שני הצדדים לפתרון הבעיה הפלסטינית, כפי שנקבע ביוזמת השלום הערבית". לשאלה אם הוא מכיר בישראל כמדינה יהודית, התחמק אבו-מאזן: "אם הציבור הישראלי רוצה לקרוא לעצמו באיזה שם שהוא רוצה, הוא חופשי לעשות זאת".

 

אבו-מאזן אמר עוד כי הוא מכיר בשואה. "לכן, שלחתי את השגריר שלי בפולין להשתתף ביום הזכרון באושוויץ ושלחתי את השגריר שלי במוסקבה להשתתף בפגישות שזימן הרב הראשי של רוסיה. אנחנו לא מתביישים לעשות זאת, כי זה היה פשע נגד האנושות". הוא גינה בפגישה את גל האנטישמיות שעובר בעולם. "אם הייתי מעליב יהודים לא הייתי מוסלמי". הוא גינה את הצהרותיו של אחמדינג'אד על השמדת ישראל

 

עוד לפני כמה שבועות דווח ב-ynet כי הפלסטינים יהיו מוכנים לקבל המשך מסוים של בנייה בהתנחליות אחרי תום ההקפאה ב-26 בספטמבר. עם זאת, באופן פומבי הם התעקשו שיפרשו מהמשא ומתן אם תחודש הבנייה.

 

במקביל לשיחות נמשכות בין שליח ראש הממשלה יצחק מולכו לנציג הפלסטיני הבכיר סאיב עריקאת, אתמול פוצץ המפגש בין הישראלים לפלסטינים בכינוס המדינות התורמות לרשות, בשולי הכינוס של העצרת הכללית בניו-יורק.

 

מסיבת העיתונאים שתוכננה לסיכום המפגש בוטלה וראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד,

 עזב את המקום בכעס בתום הפגישה, לאחר שנציג ישראל, סגן שר החוץ דני אילון, סירב להסכים לנוסח הסיכום שכלל את צמד המילים "שתי מדינות". 

אילון עמד על כך שלפחות יכתב - "שתי מדינות לשני עמים".

 

בתוך כך, דווח הבוקר ב"וושינגטון פוסט" שמזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון לוחצת על מדינות ערב להגדיל את תמיכתן הכספית ברשות הפלסטינית, וגם להביע תמיכה פומבית בולטת יותר בשיחות השלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אבו מאזן. כבר לא מאיים?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים