שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

לא יכול בלי מים: טיול לעמק המעיינות של הצפון

עמק המעיינות למרגלות הגלבוע אינו רק תחנת ביניים בדרך צפונה. כעת, מזג האוויר מתאים במיוחד כדי לגלות מחדש את עשרות פלגי המים המעטרים בו כל פינה. רטוב וחם

>> מחפשים פתרון צונן? כנסו לעמוד הקיץ המיוחד של ynet  

 

עמק המעיינות, האזור שלמרגלות הגלבוע, קולע בדיוק לטעמם של חובבי הטרנד העולמי המכונה "Slow Tourism" (תיירות איטית, או תיירות שלווה‭.(‬

 

כדי להבין במה מדובר, די להסביר כי זה ההפך הגמור מ"ארבע ארצות בשלושה ימים", או "עשר אטרקציות ביום אחד‭."‬ כאן הכל נעשה בשלווה, ברוגע, בחיבור אמיתי ואותנטי לטבע. וטבע יש פה הרבה. אפילו לוגו יש לטרנד הזה - בצורת חילזון כמובן. נראה כי אזור זה, המצוי באמצע הדרך בין מרכז הארץ לצפונה, ונקרא בספרי הגיאוגרפיה בקעת בית-שאן, לא תמיד זוכה לכבוד הראוי לו. פורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות".

 

גן השלושה - הסחנה

מתי ביקרתם כאן בפעם האחרונה? רוב הסיכויים שהיה זה במסגרת טיול ילדות עם ההורים או עם הכיתה בתיכון. כן, כולנו מכירים את הסחנה, כולנו היינו שם, אבל האם אתם באמת זוכרים את המקום? אולי תופתעו לשמוע שלפני מספר שנים הכתיר המגזין האמריקאי "טיים" את גן השלושה כאחד מ‭20-‬ פארקי המים היפים ביותר בעולם כולו. כן, זו לא טעות. לא משנה כמה ילמד האדם לשלוט בטבע, הטבע כנראה יודע הכי טוב מכולם.


הסחנה: לשחזר בבריכה את זכרונות הילדות (צילום: חגי אהרון)

 

כך, במקום שבו נפגש הר הגלבוע עם עמק בית-שאן, עשתה לנו הגיאולוגיה שירות מצוין: סדקים שנוצרו כתוצאה מפעילות תת-קרקעית מסיבית בראו מעיינות, תעלות ובריכות מים. גולת הכותרת היא הסחנה, מתחם שבו מעיין הנובע מתחת לבריכה טבעית, מפלי מים יפים וגשרוני אבן שמשתלבים היטב בנוף הכללי, והכל במרכזן של מדשאות רחבות ידיים שמציעות אינספור פינות פיקניק.

 

"סחנה", השם הערבי של המקום ("חם"), מתייחס לטמפרטורה הקבועה (והגבוהה) של שלוש בריכות המים המצויות במקום, העומדת על 28 מעלות צלזיוס לאורך כל ימות השנה, כך שגם אם תבואו לכאן בשיא החורף, לא יהיה לכם קר. סוד מקומי: המפל שנופל מהבריכה העליונה לתחתונה יוצר ג'קוזי טבעי שלא תרצו לצאת ממנו.

 

  • איך מגיעים: נוסעים על כביש עפולה-בית שאן (מס' ‭,(71‬ ובצומת השיטה פונים דרומה לכביש ‭.669‬ ממשיכים לפי השילוט.

 

נחל הקיבוצים ועין-שוקק

פעם היה הנחל ידוע רק למעטים, פינה רומנטית קסומה שהייתה שייכת לתושבי המקום. בשנים האחרונות, כחלק מפיתוח האזור ושימור ערכי הטבע שבו, הפך נחל הקיבוצים, הזורם סמוך לקיבוץ ניר-דוד, למתורבת ומוסדר יותר.

 

את פני המגיעים לתחילת המסלול מקבלות בריכות מים שלצידן עצי אקליפטוס גדולים ומזדקנים. אפשר כמובן להישאר כאן חצי יום, לעשות פיקניק ולשטוף את העיניים בהמון מים ובצדודיתו הדרמטית של הר הגלבוע, אבל למי שיש קוצים בישבן ורוצה לחלץ את העצמות - הליכה לא ארוכה מדי מובילה לאחד ממקורות המים היפים ביותר בעמק: עין-שוקק. מומלץ להצטייד מראש במפת האזור ובסיפור הדרך. בכל מקרה, השבילים באזור מסומנים היטב.


נחל הקיבוצים: פינה רומנטית שנגלתה לרבים (צילום: שי רוזנצוויג)

 

תחילת ההליכה נעשית לאורך נחל הקיבוצים, שגדותיו מעוטרות בצמחייה סבוכה שניחוח של הרפתקה עולה ממנה. הדרך לעין-שוקק נמשכת לא יותר מחצי שעה, והיא שווה כל צעד. אתם מגיעים לעמק זעיר שבליבו משגשגת צמחייה עבותה. מבין העצים מתגלה לפתע בריכת המים היפה הזו, שאינה גדולה אך נראית כמו

ציור פסטורלי במיוחד. שבו לצד המים, אין לכם לאן למהר. שימו לב: בימים אלו אמורות להשתנות דרכי הגישה לחלק מאתרי עמק המעיינות. מומלץ להתעדכן מראש.

 

  • איך מגיעים: כדי להגיע לבריכות המים של נחל הקיבוצים פונים דרומה בצומת השיטה לכביש ‭,669‬ חולפים על פני קיבוץ ניר-דוד, ובצומת הראשון - שוב דרומה (לפי השילוט לי-ם‭.(‬ לאחר כ‭20-‬ מטר תופיע בצד ימין דרך עפר רחבה המובילה לחורשת האקליפטוסים.

 

עין-מודע

המקום הוא הדוד המבוגר של עין-שוקק. הוא מסודר יותר, אבל גם גדול יותר בזכות בריכת מים שאליה הוא זורם. במקור, הבריכה נבנתה על ידי הטורקים. אחריהם הגיעו הבריטים, ובדרכם המסודרת שיפרו את הדיפון. לצד הבריכה היפה צומחים אקליפטוסים, קזוארינות ודקלים, ואפילו שרידי אמת מים ובית חווה קדומים חבויים כאן. עוד מקום שאי אפשר לעזוב.


טורקים, בריטים, ישראלים: כולם עברו בעין מודע (צילום: חגי אהרון)

 

  • איך מגיעים: מכביש 669 פונים בעקבות השילוט לשביל הנמתח מדרום לרשפים. פחות משלושה קילומטרים בדרך זו ומגיעים לבריכת המים.

 

עין-יזרעאל

מרוב מים לפעמים שוכחים שכאן, בעמק הלא גדול הזה, התחוללו סיפורים מקראיים מפורסמים. באזור הזה ברק ודבורה נלחמו בסיסרא, גדעון לחם במדיינים, ושאול המלך בפלשתים (וכאן הוא גם נהרג‭.(‬ אחד המקומות היותר מסקרנים כאן, שבשעות מסוימות של היום משרה אווירה תנ"כית, הוא עין-יזרעאל.


סיפורי גבורה ובריכה קסומה. עין יזרעאל (צילום: פנינה לבני, קק"ל)

 

בלב שדות חרושים צצה לפתע חורשת אקליפטוסים שבמרכזה תעלות אבן פתוחות המנקזות את מימיהן אל בריכה פסטורלית שבמרכזה טחנת קמח מתקופת המנדט, הנראית כספינה טרופה. אל תבואו לכאן בידיים ריקות, כי המקום פשוט דורש רביצה ארוכה שנשנוש הגון בצידה.

 

  • איך מגיעים: נוסעים על כביש ‭71‬ ובצומת נבות פונים לכיוון דרום-מערב לכביש ‭.675‬ תוך כמה עשרות מטרים יופיע שביל ימינה לעבר עין-יזרעאל. אפשר, ואף מומלץ, להמשיך עד תל-יזרעאל המרשים וממנו לרדת אל המעיין ברגל (כ‭2-‬ ק"מ בלבד לכיוון).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להיזכר בילדות בסחנה
צילום: חגי אהרון
רוחצים בהנאה בעין שוקק
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים