שתף קטע נבחר

ארה"ב נגד ליברמן: "מדברים עם נתניהו וברק"

וושינגטון נבוכה מנאומו של שר החוץ הישראלי מעל בימת העצרת הכללית של האו"ם. "אנחנו נמצאים בשיחות ישירות עם ראש הממשלה. ממשלת ישראל תגיב על מה שהוא אמר ואם זה משקף למעשה את עמדותיה", אמר דובר מחלקת המדינה. ביקורת קשה גם בירושלים: "שר חוץ שמלבין פני המדינה - פטנט ישראלי"

שר החוץ, אביגדור ליברמן, הציג אתמול (יום ג') באו"ם את תוכניתו לחילופי אוכלוסין, אך בבית הלבן מתייחסים אליו בביטול. "אנחנו נמצאים בשיחות ישירות עם ראש הממשלה. היו לנו שיחות בשבוע שעבר עם שר הביטחון ואנחנו מעורבים בצורה פעילה בעבודה על המשך השיחות הישירות", הודיע דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, ורמז כי בוושינגטון מעדיפים לדלג על שר החוץ הישראלי.

 

כשנשאל על-ידי אחד הכתבים על נאום ליברמן בעצרת הכללית, השיב קראולי: "אני מפנה אותך לממשלת ישראל להסביר את ההבדלים. ממשלת ישראל תגיב על מה ששר החוץ אמר ואם הוא משקף למעשה את עמדות הממשלה. חשוב שהישראלים והפלסטינים ימשיכו בשיחות הישירות כדי להשיג הסכם סופי".

 

עוד לפני כן, שב השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, בניסיון להציל את השיחות הישירות חרף חידוש הבנייה ביהודה ושומרון. הוא נפגש עם שר הביטחון, ראש הממשלה ועם גורמים הפלסטינים, וצפוי לקיים פגישות גם עם נציגי הליגה הערבית, לקראת כינוס הפסגה בשבוע הבא. ראש הממשלה נתניהו שוחח מצדו עם נשיא צרפת סרקוזי ועם מזכירת המדינה האמריקנית קלינטון.


ליברמן מעל בימת האו"ם. מלבין פני מדינתו ברבים? (צילום: שחר עזרן)

 

"אנחנו רוצים שהפלסטינים יישארו בשיחות הישירות ואנחנו רוצים שהישראלים יבינו שזה אינטרס של הפלסטינים להישאר בשיחות", הוסיף קראולי בתדרוך לעיתונאים. "מצד שני, ההקפאה הסתיימה וחשוב שארה"ב והפלסטינים יבינו שהמדיניות של ישראל היא להמשיך הלאה. אנחנו צריכים לחפש דרך לעזור לצדדים לפתור את המצב המיידי ולהמשיך השיחות וזה מה שמיטשל יעשה השבוע". הדובר נשאל אם ברק אמר לקלינטון כי הוא יכול לבלום את ההתנחלויות, והשיב לכתב: "עברת את הגבול. אני לא מתכוון להגיב על רעיון ספציפי שעלה או שלא עלה בשיחות".

 

"ליברמן יכול להיות שר חוץ?"

נאומו של ליברמן הקפיץ גם את ראש הממשלה ואת שר הביטחון אהוד ברק. ביקורת נשמעת גם בקרב השרים, שגם אם לציטוט הביעו מורת רוח של שר החוץ, שכנציג ישראל מעל הבמה הבינלאומית החשובה בעולם, גורם לה נזק באופן שנועד למעשה לטרפד את המשא ומתן ולפגוע בסיכויים לחדש את השיחות.

 

שר הרווחה, יצחק הרצוג, מתח ביקורת חריפה על ליברמן ואמר כי תהליך השלום ישנה את הרכב הממשלה, "ויש לקוות שזה יקרה מהר ככל האפשר". "שר חוץ שמלבין פני מדינתו ברבים, זה פטנט ישראלי מקורי. המצב הזה לא יוכל להימשך עוד הרבה זמן. שיחות שלום ישירות יביאו לשינוי דרמטי במפה הפוליטית ובהרכב הממשלה ויש לקוות שזה יקרה מהר ככל האפשר". גם השר אבישי ברוורמן קרא לפטר את ליברמן.

 

שר בכיר אחר בממשלה אמר כי "הכתובת היתה על הקיר. מישהו האמין באמת שליברמן יכול להיות שר חוץ?". שר אחר אמר כי ייתכן שליברמן "אמר את הדברים מתוך כעס על כך שברק מעורב יותר ממנו בתהליך המדיני, בעוד שליברמן עצמו מנותק כמעט לגמרי". אפשרות נוספת שהעלה היתה כי "ליברמן מאותת שהוא יכול לגרום נזק לנתניהו ושהישיבה שלו בממשלה אינה לעד".

 

מצדו של ליברמן, אין זו הפעם הראשונה שעמדותיו סותרות את מדיניות הממשלה בנוגע למשא ומתן המדיני. עם זאת, במערכת הפוליטית כבר החלו שוב הדיבורים על האפשרות ש"ישראל ביתנו" תוחלף על-ידי "קדימה" במקרה שזו תצטרף לממשלה. בקדימה תקפו בחריפות את דברי שר החוץ, אולם לפי שעה אין מגעים ואין להם כוונה להצטרף לממשלת נתניהו.

 

במערכת הפוליטית היו גם כאלה שהעריכו כי למרות דבריו הקשים של שר החוץ, הם אינם מזיקים בהכרח לראש הממשלה, ואולי אפילו מועילים במשחק של "תן וקח" המתקיים מול הקהילה הבינלאומית. למעשה, אמרו הגורמים, דווקא הניגוד המתבטא בדבריו של ליברמן, יכול לאפשר לנתניהו לחזק את הטיעון הפוליטי שלו בכל הנוגע ליציבות הקואליציה מול הדרישה להמשיך את ההקפאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. דילגו עליו
צילום: רויטרס
נתניהו. התנער מהנאום
צילום: AP
ברק ומיטשל. יציל את המו"מ?
צילום: אריאל חרמוני
מומלצים