שתף קטע נבחר

להחליק על העולם ואותו

"נכנסנו למחלקה העירונית ובחרנו לחקור את הסקייטפארק בבת ים. החלטנו לשנות אותו, לקחת אותו לידיים שלנו כי מישהו אחר לא היה עושה את זה ולא היה סקייטפארק". בני נוער מבת ים מוכיחים שכל אחד יכול ליצור שינוי

הסקייט פארק בבת ים הוא פרויקט שנולד והתגבש במהלך שנת הפעילות הראשונה של "צוות המחקר העירוני להערכת המרחב הציבורי בבת-ים" - יוזמה חדשנית במסגרתה הוקמה בעיר קבוצת חוקרים צעירים, תלמידי תיכון, שפעלו במתכונת "למידה מבוססת פרויקט" כיועצים מיוחדים לראש העיר במטרה להעריך מחדש גינות ופארקים ציבוריים בעיר ולמטב את התכנון העירוני על ידי שילוב של בני נוער בעשייה העירונית.

 

במסגרת פעולתם כיועצים מיוחדים לראש העיר, שני החוקרים הצעירים, אלמוג דבוש ובראל גוזלן, בחרו להתמקד בשיפור התנאים לקבוצת הסקייטרים בבת-ים - מהלך שבמרכזו שיקום ושיפור הסקייט פארק: פארק אקסטרים הנמצא בשנים האחרונות בגבולה הדרומי של העיר. לתפיסתם של החוקרים – סקייטרים בעצמם, הפארק כיום קטן, מוזנח ואינו עונה על צרכי קהילת גולשי הסקייטבורד. הפארק המחודש שמוצע במחקר עונה על הצרכים הייחודיים לגולשי סקייטבורד לרמפות חדשות וייחודיות ולסביבה אטרקטיבית לגלישה ומציע את בת ים כמרכז גלישה וספורט אקסטרים.

 

המיקום הנוכחי של הפארק הוא זמני - על השטח הגדול שבדרום העיר תקום בעתיד שכונה חדשה, בעקבותיה הפארק הנוכחי יעבור למקום חדש וגדול יותר באזור הטיילת. לקראת הביאנלה השנייה לאדריכלות הנוף העירוני שמתרחשת בעיר, העירייה תמכה ברעיון של בני הנוער לשדרג את הסקייט פארק ולבחון הקמה של רמפות חדשות זמניות. הרמפות החדשות שהוצגו בביאנלה נבנו יחד עם בני הנוער, הן זמניות וניידות - יכולות להתפרק ולהתמקם באתרים אחרים בעיר, ויוצרות מרחב חדש הכולל בתוכו אלמנטים מעץ המספקים חוויית גלישה ייחודית למקום.

 

התכנון החדש של הפארק הוא דוגמא ל"פעולה עירונית" - פעולה במרחב הציבורי הפתוח הנוצרת בדיאלוג בין התושבים - אנשי המקצוע המתכננים והעירייה במטרה לשפר את איכות החיים העירונית. מראה הפארק החדש מבוסס על תוכנית בנייה שהוכנה על ידי גולשי הסקייטבורד המשתמשים במקום בליווי צוות מקצועי של חוקרים, אמנים ואדריכלים. לפעולת התכנון והבנייה של בני הנוער נרתמו סקייטרים - תושבים נוספים שהתנדבו לסייע בבנייה של הרמפות.

עיריית בת ים סייעה בפעולת המחקר התכנון, המיתוג, והפקת אירוע הפתיחה של המקום. שיתוף פעולה מסוג זה מאפשר לתושבים להיות מעורבים ולממש את הרצונות שלהם לגבי המרחב הציבורי, ומסוגל לייצר מרחבים חדשים וזמניים העונים על צרכים מיוחדים של האנשים המשתמשים במקום.

 

מאז הפתיחה של הפארק בביאנלה לאדריכלות הגיעו לאתר מאות מבקרים - מבת ים ומחוצה לה. באירוע הפתיחה של המקום השתתפו כ-300 גולשי סקייטבורד בתחרות חגיגית, ביניהם כמה מטובי הסקייטרים בישראל. כמה שעות קודם לכן, בפגישה של החוקרים עם ראש העיר, הציגו דבוש וגוזלן את ממצאי המחקר שערכו ואת תוצרי הפרויקט. בפגישה סוכם שבעתיד חברי הקהילה ישתתפו בהליכי התכנון ובהקמת הפארק החדש וכי העירייה תתמוך בקידום פעולות עירוניות המשתפות את התושבים בהמשך.

 

צוות המחקר העירוני הוא פרויקט למידה ניסיוני שפעל במהלך 2010 בתוך "מודל בת ים לחינוך אישי" ו"המרכז לעירוניות ותרבות ים תיכונית, בת ים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא פיטשון
צילום: גיא פיטשון
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים