שתף קטע נבחר

איך לבנות את מערך הגיבוי הביתי המושלם

הכירו את חוק שלוש-שתיים-אחת: כך לא תאבדו מידע לעולם. גם אם איראן תתקוף. גם אם תהיה שואה גרעינית קטנה. גם אם כלבים מהחלל יאכלו את האינטרנט – התמונות שלכם מהחתונה של דודה שרה יישארו לעד

שלוש שתיים אחת. זו הנוסחה ליצירת הגיבוי המושלם לעולם הדיגיטלי שלי. שלושה גיבויים, שתי מדיות שונות, אחת מהן מקוונת. אם אין לכם זמן לקרוא איך באמת עושים את זה, כל מה שאתם צריכים לזכור היא הנוסחה הזו ואתם מסודרים. אם אתם רוצים גם להבין איך בדיוק לבצע את הדברים, עם אלו שירותים כדאי לעבוד ומה הציוד הנדרש, תחסכו לעצמכם את הטרטור ושבוע עוד עשר דקות אתנו פה.

 

שלושה גיבויים, למה?

ההיגיון פשוט: הכונן הקשיח, זה שמכיל את כל התמונות של הילדים, את התוכנות שהשאלתם מהטורנטים, הסרטים שהמרתם, המסמכים החשובים – כל אלו יכולים למות בשנייה אחת. המחשב חוטף מכה, הפסקת חשמל לא מתוכננת או מוות טבעי של כונן קשיח, וכל החומר נעלם לנצח. זה המחיר של החיים הדיגיטלים. מכל הסיבות, דווקא השלישית היא זו שמצדיקה יותר מכל גיבוי אחד נוסף. כוננים קשיחים לא מחזיקים מעמד יותר משנים ספורות.

גיבוי של החומרים על כונן נוסף, דיסק או באינטרנט ידאג לכך שהחומרים החשובים שלכם יהיו זמינים גם כאשר יגיע הזמן להפעיל את האחריות ולקבל כונן חדש במקום זה שמת בזמן העבודה.

 

שתי מדיות?

מי שקנה תקליטורים זולים ושמר עליהם את כל החומרים שלו לפני שנה או שנתיים, כדאי שיפתח את מגרת הדיסקים. אם אלו דיסקים זולים, יש סיכוי גדול מאוד שהם התחילו להקלף, להתנפח או להציג סימנים אחרים של עייפות חומר. אי אפשר לסמוך על כך שהחומרים יהיו מגובים על סוג מדיה אחד בלבד. דיסקים נשחקים, כוננים קשיחים מתים – ואפילו אם תדפיסו את כל המסמכים והתמונות, יש סיכוי שאלו יעלו באש באחד החורפים כשלא תשימו לב מה אתם עושים עם התנור.

 

גם אם הדיסקים לא נשחקים, יש סיכוי שחומרים חשובים שגיביתם לפני חמש או שש שנים ומגובים רק שם יהיו לא נגישים בתוך שנים ספורות כאשר כונני CD יהפכו להיות מוצג מוזיאוני ששום מחשב לא יוכל לקרוא.

 

ואחד מקוון?

גם אם גיביתם את כל החומרים על שתי מדיות שונות, אתם בבעיה. אם מישהו פורץ לכם הביתה וגונב את המחשב, הוא יכול לחטט ולגלות גם את הדיסקים ולהחליט להרים את זה במקרה שיש שם משהו מעניין. שריפה כאמור יכולה להעלים את כל הבית שלכם על זכרונותיכם הדיגיטלים. שירות גיבוי מקוון (או שירותי הענן כפי שאלו מכונים היום) מהווים את הפיתרון הטוב ביותר. אם אתם מוצאים את השירות הנכון אתם יכולים לישון בשקט בידיעה שלא משנה מה יקרה יש לכם את כל החומרים זמינים ותמיד תוכלו לגשת אליהם, לא משנה איפה אתם בעולם.

 

גיבוי מלא של המערכת

גיבוי מושלם לוקח את חוק שלוש-שתיים-אחת קצת יותר רחוק. הרעיון הבסיסי ביותר הוא לדאוג ליצור גיבוי מלא של דיסק המערכת. הדבר צריך להעשות בסוף כל יום במקרה היותר טוב, או בכל סוף שבוע במקרה הפחות טוב. קנו כונן קשיח טוב, כמו RockPro 850 V. דאגו שהנפח שלו יהיה שווה לזה שיש לכם במחשב ובצעו גיבוי מלא. לא רק המסמכים, אלא כל המערכת. זה חשוב, כי זה הגיבוי שיאפשר לכם להמשיך לעבוד גם כאשר המחשב שלכם מת ואתם נאלצים לעשות שימוש במחשב חליפי. אם אתם עובדים על פרויקט, ללקוח אין זמן לחכות שתקנו מחשב חדש.

 

בנוסף לכונן הראשי, ודאי יש לכם כונן נוסף בו נמצאת המדיה שלכם: סרטים, תמונות, מוסיקה – חומרים ששוקלים מאות ג’יגות. שוב, קנו כונן באותו הנפח ודאגו לגבות את הנתונים. את כונן המדיה גבו אחת לחודש אם כל מה שיש עליו הם שירים וסרטים, או כל יום אם אתם שומרים לתוכו עבודות וידאו וגרפיקה.

 

את הגיבוי תוכלו לעשות בצורה ידנית (ומטופשת) על ידי העתקה של הקבצים החדשים, או על ידי שימוש בתוכנות חכמות. אם אתם משתמשים במק, יש לכם מזל. יש עשרות תוכנות נהדרות שיעזרו לכם לבצע גיבוי חכם ומלא של הדיסק שלכם.

 

התוכנה המומלצת ביותר למק היא CCC, המופצת חינם ומספקת סדרת כלים יעילים ביותר כמו יצירת גיבוי בזמנים קבועים בצורה אוטומטית, גיבוי של כוננים מסוימים במחשב, גיבוי מלא של המערכת ועוד.

 

על חלונות, התוכנה המומלצת היא Acronis True Image Home 2011. היא עולה 50 דולר, אבל האמינות שלה שווה את המחיר.

 

גיבוי פיזי ללא דאגות

אנחנו נשאר בתחום של הגיבוי הפיזי בצורה של כוננים קשיחים ונמליץ על Drobo שהוא אולי המוצר המפורסם ביותר בעולם היום. דרובו הוא מכשיר פלא שמספק מספר שירותים חשובים: תוכלו לזרוק לתוכו מספר כוננים קשיחים מגדלים שונים והוא ידע להתייחס אליכם כאל כונן אחד גדול. אם אחד הכוננים עומד להפסיק לעבוד, דרובו יזהה אותו ויתריע כדי שתוכלו להחליף אותו. החלפת כונן קשיח היא פשוטה - שולפים את הישן, ומכניסים חדש.

 

בנוסף, דרובו יודע לגבות את המידע השמור עליו. זרקו לתוכו ארבע דיסקים של 2 טרה בייט כל אחד והדרובו ייצור לכם כונן אחד גדול בנפח 5.5 טרה להחזקת החומרים שלכם והשאר יהיה נפח שהמכשיר ישתמש בו לגיבוי נוסף. המשמעות היא שכל מה שתגבו אל תוך הדרובו שלכם יהנה מגיבוי כפול ומבדיקה בזמן אמת כדי לוודא שכל הדיסקים במצב בריא והגיבוי מוגן. לדרובו יש פתרונות לבית, עסקים קטנים ולחברות גדולות. שווה לבקר באתר של המפיצים בארץ.

 

מדיה אחרת

נכון לרגע זה המדיה השנייה הטובה ביותר היא DVD, או (אם יש לכם כסף) Blu-Ray. בחרו את המדיה שמתאימה לכיס שלכם. הפעם הראשונה שתבצעו את הגיבוי היא המעיקה ביותר כי יהיו לכם עשרות ומאות ג’יגות לגבות. כדאי לפנות סוף שבוע לזה. בסוף התהליך יהיו לכם כמה עשרות של דיסקים מהסוג שבחרתם. כעת כל מה שנותר הוא לגבות פעם בשבוע או חודש את הקבצים החדשים. אם אתם רוצים להיות נמרצים במיוחד - שמרו את הדיסקים האלו במקום אחר מחוץ לבית: אצל ההורים, בעבודה, בתוך האוטו (לא רעיון טוב אם אתם גרים בארץ, כי החום יהרוס אותם), או אפילו מחסן שכור או כספת בבנק.

 

וגיבוי מקוון

יש הרבה שירותים טובים לגיבוי מקוון. השירות הטוב ביותר הוא זה שאתם לא צריכים לחשוב עליו ועולה הכי פחות. בתמורה לחמישה דולר בחודש תוכלו לעשות שימוש בשירות הותיק של קרבונייט.

 

ברגע שנרשמתם לשירות אתם מורידים תוכנה קטנה שיושבת במחשב (מק או פיסי) ומתחילה בגיבוי. תהליך הגיבוי נעשה בצורה חכמה כדי לא להפריע לכם בעבודה. תלוי בנפח הדיסק שלכם הגיבוי יכול לקחת בין יום לשבוע אך בסוף התהליך יהיה לכם גיבוי מלא של הקבצים בשרתים המאובטחים של קרבונייט. הקבצים יהיו זמינים מכל מקום (כולל ממכשירים סלולרים חכמים) ותוכלו לגשת לקבצים שמחקתם בלי כוונה, לקבצים ששכחתם על המחשב בבית כשיצאתם עם הנייד, או קבצים שאבדו כשהמחשב התפוצץ. לאחר הרכישה השירות יגבה באופן אוטומטי כל קובץ למעט קבצים שגודלם 4 ג’יגה ומעלה, סרטים, קבצי מערכת ותוכנות. אל דאגה, תוכלו להוסיף קבצים כאלו בצורה ידנית לגיבוי.

 

עכשיו, אתם מוגנים ויכולים לחזור לנשום לרווחה. גם אם האירנים יחליטו לתקוף, המידע שלכם מאובטח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו, אני מקווה שלאיש הזה יש שלושה גיבויים
צילום: אביהו שפירא
מומלצים