שתף קטע נבחר

מצוקת הרווחה במגזר הערבי: "קוד חברתי שונה"

בערים המעורבות קיים מחסור בעובדים סוציאליים מהמגזר הערבי, והדבר בולט לאור גל הרציחות בלוד. אחד הגורמים לכך הוא השכר הנמוך בתחום: "המשכילים מעדיפים מקצועות שיהיה ניתן להשתכר בהם בצורה מכובדת"

מתקשים למלא את החסר: לאור גל הרציחות שפקד באחרונה את לוד, העלו תושבי העיר טענות נגד העירייה שמתקשה לספק מענה, במיוחד בתחום הרווחה. אולם, המחסור בעובדים סוציאליים והרקע התרבותי שלהם מקשים על הטיפול באלימות. המצב בערים מעורבות אחרות אינו שונה, ומחלקות הרווחה מתקשות לגייס עובדים סוציאליים מהמגזר הערבי. 

 

"כמעט ואין עובדים סוציאלים בערים ערביות", אומר אמיל סמעאן, יו"ר מנהלי רווחה בקרב האוכלוסיה הערבית. "אם מחלקות העירייה היו מעוניינות באמת, היו קולטים. אני לא רוצה להאשים, אך זה נראה כמו חוסר רצון לתת שירות לאוכלוסיה כולה". לדברי סמעאן, אין שום גוף ממשלתי שמשכיר עובדים סוציאלים למגזר הערבי.

"אחרי העליה הגדולה הכשירו הרבה אתיופים, אז למה לא לעשות את אותו הדבר גם עם האוכלוסיה הערבית?".

 

ומי מטפל בילדים של נשים ערביות שנרצחות על רקע כבוד המשפחה? מתברר כי גם הסוגיה הזו לא מטופלת היטב על ידי שירותי הרווחה מאותה סיבה. "אין מספיק צוותים המוכשרים לכך", טוען סמעאן. "אם יש עובד סוציאלי שמכיר את המנטליות, הוא יכול לעזור באמת.אני גם רוצה לפנות למקבלי ההחלטות ולבקש מהם לגבש תוכניות שיעודדו יותר צעירים בחברה ערבית ללמוד עבודה סוציאלית".

 

המחסור בעובדים סוציאלים מהמגזר הערבי נובע בין היתר בשל השכר הנמוך במקצוע. כיום, מתוך 15 אלף עובדים סוציאלים בישראל, מתוכם רק 4.3% אינם יהודים. פרט ללוד שעלתה לכותרות בשל גל מעשי הרצח, גם בערים מעורבות אחרות, כמו רמלה ויפו, המצב דומה. בעכו, שבה 30% מהאוכלוסיה הם ערבים, יש רק שני עובדים סוציאלים.

 

"מעדיפים להשתכר בצורה מכובדת"

לדברי  איציק פרי, יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, "המחסור נובע בין היתר מכך שהאליטות והמשכילים בקרב הערבים מעדיפים מקצועות שיהיה ניתן להשתכר בהם בצורה מכובדת. קיים פער בהיקף המשאבים שמופנה לשירותי הרווחה בישובים ערבים ומעורבים, על רקע העבודה הקשה ללא שכר הוגן ותנאים, עובדים סוציאלים לא רוצים להגיע לעבוד וללמוד את המקצוע".

 

העובדים הסוציאליים נדרשים לטפל ברגישות בבעיות שלעתים לא זוכות לטיפול ראוי, בשל הרקע התרבותי השונה. "במידה שיש עובד סוציאלי שמכיר את המנטאליות, הוא יכול לעזור באמת", אומר סמעאן, "אני מאמין שרמת האלימות היתה יורדת".

 

גם פרי סבור כי "חשוב שבטיפול בקהילות יהיו אנשים עם אותו רקע תרבותי וחברתי, כך הטיפול יהיה אפקטיבי יותר, במיוחד במקצוע כמו עבודה סוציאלית, שבו אחד המדדים להצלחה הוא יחסי האמון שנוצר בין המטפל למטופל". הוא הסביר כי "העובדים הסוציאלים היהודים שעובדים עם משפחות ערביות,

מוכשרים ככל שיהיו, יש להם קודים חברתיים שונים מהמטופלים וזה יוצר קושי".

 

במגזר הבדואי המצב חמור במיוחד, שם כל משפחה שניה חיה מתחת לקו העוני. חיר אלבז, מנהל מחלקת הרווחה בשגב שלום, אמר ל-ynet, כי מאחר שאין טיפול מערכתי במצוקות, האלימות נפוצה. "נוכל למנוע את הרצח הבא ולמנוע את תופעת האלימות באוכלוסיה, אך הפתרון הוא שילוב של אנשי חוק וכוחות הביטחון, ומסגרות טיפוליות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין מענה לגל הרציחות בלוד
צילום: אבי מועלם
לא מכשירים עובדים. אמיל סמעאן
צילום: אבישג שאר-ישוב
קודים חברתיים שונים. איציק פרי
מומלצים