שתף קטע נבחר

כולסטרול: מה ההבדל בין רע לטוב? מדריך מיוחד

רבות דובר על הנזקים שנגרמים בשל רמות גבוהות של כולסטרול. למרות זאת, ישנם רבים שכלל אינם יודעים כי הם סובלים מכך, ולכן גם אינם מטפלים בבעיה. פרופ' ארדון רובינשטיין במדריך מיוחד על הגורמים, הנזקים והטיפולים

מיליוני אנשים ברחבי העולם, ביניהם גם בישראל, סובלים מרמות גבוהות של כולסטרול ואינם יודעים זאת. בשל חוסר הידיעה הם גם אינם מטופלים ונמצאים בסיכון גבוה לסתימה של העורקים, שעלולה לגרום להתקף לב, פגיעה מוחית וכמובן למוות בטרם עת.

 

רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו

 

כיום ידוע כי גילוי של ערכי כולסטרול גבוהים וטיפול נכון יכולים להפחית את הסיכון למחלות ולמוות, ובכך להציל חיים. כיצד ניתן לעשות זאת?

 

מהו כולסטרול?

כולסטרול הוא חומר שמנוני המהווה את אחד מרכיבי השומנים בדם. הוא משמש ליצירת תאים ובנייה של הדופן שלהם, ליצירת הורמונים ועוד. אך כאשר הוא נמצא ברמות גבוהות מדי בדם הוא מהווה גורם סיכון עיקרי למחלות לב וכלי דם.

 

75% מהכולסטרול נוצר בכבד מחומצות שומן רוויות ו-25% נספג מהמזון במעי. כשני שלישים ממנו נעים בזרם הדם בצורת כולסטרול רע (LDL), הגורם להתקפי לב ואירועים מוחיים. חלק נוסף נע בזרם הדם בצורת הכולסטרול הטוב (HDL), והוא המונע מחלות לב וכלי דם. החלק השלישי של הכולסטרול (כ-20%) נע בזרם הדם עם טריגליצרידים, סוג נוסף של שומן בדם שכאשר רמתו עולה, עולה גם השכיחות למחלות לב וכלי דם. 

 

מה רע בכולסטרול?

הכולסטרול הנע בזרם הדם שוקע עם השנים בדופן כלי הדם ויוצר עליהם רובד שומני. במהלך השנים מצרפים לרובד זה תאים נוספים וסידן, הגורמים להתקשות והצרות העורק. תהליך זה הוא שגורם לטרשת העורקים ולבסוף לסתימה של העורקים.

 

כאשר העורק הכלילי, המספק דם ללב, נסתם נוצר מוות של שריר, הנקרא גם התקף לב. כאשר הסתימה מתרחשת בעורקי הצוואר, המספקים דם למוח, או כאשר נוצרים על הטרשת בעורקי הצוואר קרישים שנודדים לכלי הדם הקטנים במוח וגורמים למוות של רקמת מוח - הדבר נקרא ארוע מוחי.

 

האם ירידה ברמות הכולסטרול מפחיתה תחלואה?

מחקרים שנעשו לאורך השנים הראו שהפחתת ערכי הכולסטרול, ובעיקר הפחתת ערכי הכולסטרול הרע LDL-C, מונעת התקפי לב, ניתוחי לב, שבץ מוחי ומוות. הפחתה של 10 מ"ג לד"ל בכולסטרול הרע

ערכי כולסטרול וטריגליצרידים
  רצוי נסבל דורש טיפול
כולסטרול 200 ומטה עד 240 מעל 240
כולסטרול רע (LDL) 100 ומטה עד 130 מעל 130
כולסטרול טוב (HDL) - גברים 40 ומעלה עד 35 מתחת ל-35
כולסטרול טוב (HDL) - נשים 50 ומעלה עד 40 מתחת ל-40
טריגליצרידים 150 ומטה עד 200 200 ומעלה

הביאה להפחתה בשיעור של 20% באירועי הלב. מחקרים אחרים הצביעו על כך שהגברת ערכי הכולסטרול הטוב מפחיתה אירועים לבביים.

 

מה ניתן לעשות כדי להפחית את רמות הכולסטרול?

  • רמות הכולסטרול

הדבר הראשון שיש לעשות הוא לדעת מהו ערך הכולסטרול בדם, ובנוסף מהי רמת הכולסטרול הרע (LDL-C), הטוב (HDL-C) ורמת הטריגליצרידים. כל מבוגר בגיל 20 ומעלה צריך לדעת את הערכים הללו, ובכל חמש שנים יש לחזור על הבדיקות, במידה והערכים תקינים.

 

בנסוף, במידה וישנם גורמי סיכון נוספים, כמו גיל מתקדם, רקע משפחתי של מחלת לב, עישון, יתר לחץ דם או השמנה – הרופא ישקול מתי יש לחזור על הבדיקות, לאחר שיעריך את הסיכוי למחלות לב ב-10 השנים הבאות, על פי טבלאות שברשותו.

.

  • פעילות גופנית

מומלץ לצאת להליכה של 60 דקות, שלוש פעמים בשבוע, בקצב של חמישה וחצי עד שבעה קמ"ש. יש להתחיל את ההליכה בחמש דקות של קצב איטי ולאחר מכן להגביר את הקצב בהדרגה. בחמש הדקות האחרונות יש להפחית שוב את הקצב.

 

רצוי לשלב 10 עד 15 דקות של תרגילי כוח ומספר דקות של תרגילי גמישות. ההוצאה הקלורית הרצויה היא של 1,000 עד1,500 קק"ל בשבוע.

 

  • דיאטה

דיאטה נכונה עשויה להפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-10% עד 15%. הפחתה במשקל מביאה גם להפחתה בערכי הטריגליצרידים ולהגברת ערכי הכולסטרול הטוב.

 

דיאטה להפחתת כולסטרול מבוססת על הפחתה בכמות השומן הרווי (שומן מהחי), הכולל בשר (גם חלקי בשר פנימיים, כמו כבד, לבבות ומוח), מוצרי חלב מעל 5%, גבינות קשות, גלידות, שוקולד (שמכיל 30% שמנת) ופיצות. יש להחליף את בשר בעוף ללא עור ובדגים.

 

חשוב להימנע משומן מוקשה מסוג טרנס. זהו שומן שמצוי במרגרינה, ולכן נמצא כמעט בכל דברי המאפה המתועשים. במקומו יש לצרוך שומן בלתי רווי, כמו שמן זית, שמן קנולה, שמן חמניות, אגוזים ופיצוחים למיניהם.

 

ירידה במשקל משפרת את הפרופיל השומני, ולכן כדאי וחשוב להגיע למשקל הגוף הרצוי.

 

מתי נעשה שימוש בתרופות?

לעתים שינוי באורחות החיים לא מספיק להורדה של ערכי הכולסטרול בדם ויש צורך בטיפול תרופתי בסטטינים. זוהי משפחת התרופות היעילה ביותר כיום להפחתת ערכי הכולסטרול והכולסטרול הרע, והיא תורמת גם להפחתת הטריגליצרידים ולהגדלת רמת הכולסטרול הטוב. מינון ממוצע של התרופה יפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-25% עד 40% ותגביר את רמת הכולסטרול הטוב ב-5% עד 10%5. מינון גבוה עשוי להפחית רמת הכולסטרול הרע ב-50% עד 60%. בנוסף להפחתה בערכי הכולסטרול מונעים הסטטינים את התהליך הדלקתי הקיים בתוך טרשת העורקים.

 

כאשר השימוש בסטטינים לא מספיק כדי להגיע לערכי המטרה עשוי הרופא להוסיף תרופה הקרויה "אזיטימיב" בשילוב עם הסטטינים. תרופה זו מפחיתה בצורה ניכרת את ערכי הכולסטרול הרע. כאשר יש בנוסף לרמות גבוהות של כולסטרול גם רמות גבוהות של טריגליצרידים ניתן להוסיף תרופה ממשפחת ה"פיברטים", שמפחיתה בצורה טובה את ערכי הטריגליצרידים ומעלה את הכולסטרול הטוב.


סובלים מכולסטרול גבוה? ותרו על הגלידה (צילום: Jupiter)

 

מהן תופעות הלוואי של התרופות?

2% עד 4% מהמשתמשים בסטטינים עלולים לסבור מעליה בערכי האנזימים בכבד או בערכי האנזימים השריריים. כ-1% עד 0.5% עלולים להתלונן על כאבי שרירים, ללא עלית אנזימי השריר.

 

לעיתים למרות עליה מתונה של אנזימי הכבד או השריר ממשיכים בטיפול התרופתי. הדבר נתון לשיקולו של הרופא.

 

כל תופעות הלוואי חולפות עם הפסקת הטיפול.

 

הכותב הוא מנהל היחידה למחלות מטבוליות וליפידים, המרכז הרפואי תל אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מרגרינה. שומן טרנס שנמצא במאפים תעשייתיים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים