שתף קטע נבחר

סקר: הולילנד - האירוע המושחת ביותר השנה

כנס שדרות לחברה ויתר על מצעד המושחתים ופרסם סקר, ממנו עולה כי 69% סבורים כי השחיתות בארץ גבוהה עד גבוהה מאוד. פרשת הולילנד מקדימה את ראשונטורס, מסמך גלנט והרשעת הירשזון כאירוע המושחת

69 אחוזים מהציבור בישראל סבורים כי רמת השחיתות הכללית של השלטון בישראל כיום היא גבוהה עד גבוהה מאוד. כך עולה ממדד השחיתות שפורסם היום (ג') כחלק מכנס ישראל-שדרות לחברה. פרשות שחיתות לא מעטות נחשפו במהלך השנה האחרונה, אך נדמה כי הייתה להן השפעה לא גדולה על תפיסת האזרחים את השלטון. גם ב-2009 תיארו 67 אחוז מהנשאלים את השלטון כמושחת ביותר.

 

מדד השחיתות, שמתפרסם מדי שנה, נקבע באמצעות סקר ומדדים שפותחו על-ידי צוות מדד החוסן החברתי. רק 54 אחוז מהנשאלים השנה הסכימו לענות על השאלה "מה היה האירוע המושחת של השנה?" מתוכם, כמחצית (29%) דירגו את פרשת הולילנד כאירוע המושחת ביותר. לאחריה, בהפרש ניכר דורגו פרשת "ראשונטורס" (8%), "מסמך גלנט" (3%) ופרשת הירשזון (3%).


הירשזון הולך לכלא. תיקו עם מסמך גלנט (צילום: חגי אהרון)

 

בכנס ישראל-שדרות לחברה העדיפו הפעם להימנע מבחירת האדם המושחת והישר ביותר במסגרת המדד והעדיפו גרסה פחות מעוררת מחלוקת. התיקון נעשה בעיקר נוכח הביקורת הרבה שספג המדד שפורסם אשתקד, שהואשם בהטיית הציבור. "לאחר ארבע שנים, החלטנו שלא לקיים את מדד המושחתים, ולא בגלל העדר שחיתות ומושחתים, אלא בגלל שהגענו למסקנה מקצועית שהטיות פוליטיות והשפעה תקשורתית על הציבור יוצרת עיוותים מזיקים", הסביר נשיא הכנס, אלוף (מיל') עוזי דיין.

 

שוב המפלגות מושחתות

המפלגות הפוליטיות זכו כמדי שנה בכבוד המפוקפק להיבחר כמוסד המתנהל בצורה המושחתת ביותר. 69 אחוז מהנשאלים הביעו מורת רוח מהתנהלות הפוליטיקאים - שיא של חוסר שביעות רצון. אשתקד הצביעו "למען" המפלגות 61 אחוז מהנסקרים, ורק ב-2008 נבחרו המפלגות כמוסד המושחת ביותר על-ידי שיעור כה גבוה של נשאלים.

 

למקום השני בדירוג המוסדות הגיעו הרשויות המקומיות, שנבחרו על-ידי 43 אחוז מהעונים - עלייה של תשעה אחוזים ביחס ל-2009. הכנסת נבחרה השנה במקום שלישי עם 41 אחוז מהקולות ולאחריה דורגו משרדי הממשלה (38%), ללא שינוי ניכר בנתונים ביחס לשנה שעברה.


כוחות הביטחון כבר  לא בראש "הרשימה הטובה" (צילום: אבישג שאר-ישוב) 

 

מוסדות נוספים הנתפסים כמתנהלים באופן מושחת עד מושחת מאוד הם: אמצעי התקשורת וחברות כח אדם (34% כל אחת), ההסתדרות וועדי עובדים (29%), מערכת המשפט (24%), הבנקים והמשטרה (22% כל אחד). ניתן לציין כי הביטוח הלאומי, המשטרה וקהילת העסקים דווקא שיפרו מעמדם בעיני הציבור והראו ירידה בשיעור של 4-5 אחוזים בתפיסת הציבור את היותם מושחתים.

 

עוד שיפור במערכת הבריאות

מהנתונים עולה כי המעשה שנתפס בעיני הציבור כפסול ביותר הוא שימוש בכספי ציבור למטרות אישיות: 91 אחוז מהנשאלים התייחסו אליו כאל מעשה מושחת או המושחת ביותר. 88 אחוז סבורים כי מינוי מקורבים שאינם מתאימים לתפקידים ציבוריים הינו מעשה מושחת עד מושחת מאוד, ו-84 אחוז מהנסקרים כוללים בקטגוריה זו גם קבלת כסף או טובת הנאה בתמורה לקידום עניינים אישיים.

 

מערכת הבריאות ממשיכה את מגמת השיפור שהפגינה אשתקד, וגם הפעם נרשמה ירידה של שלושה אחוזים בתפיסתה כמושחתת. זאת, ביחס ל-2009, אז הצביעו על התנהלותה הלא תקינה 11 אחוז מהנשאלים.

 

צה"ל ומערכת הביטחון, שדורגו אשתקד במקום הראשון מבחינת ההתנהלות תקינה, אמנם ירדו השנה למקום השני, אך עדיין רק תשעה אחוזים מהציבור סובלים כי כוחות הביטחון מתנהלים באופן מושחת עד מושחת מאוד, לעומת שישה אחוזים בשנה שעברה.

 

השר שלום: מספסרים בקרקעות הנגב

כינוס הפתיחה של כנס ישראל-שדרות לחברה היווה גם במה להאשמות נוספות בדבר התנהלות לא נכונה. המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל, השר סילבן שלום, יצא נגד

משרד הבינוי והשיכון והאשים את עובדיו ב"ספסור מחירי הקרקעות בנגב".

 

"אין שום הצדקה שהמינהל והמדינה יעשירו את קופתם על גבם של משפחות צעירות בתחילת דרכן. מעבר להעשרת הקופה הציבורית, צריכים לעמוד לנגד עינינו שיקולים נוספים כמו עזרה וסיוע לזוגות צעירים בתחילת דרכם", אמר השר שלום.

 

שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, הגיב לדברים ואמר כי השר שלום אינו מבין את המציאות. לדבריו, רבים אינם מוכנים לבוא להתגורר בפריפריה ומשרד הבינוי פועל למתן תמריצים להפשרת קרקעות לבנייה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתחם הולילנד. יותר מושחת מראשונטורס
צילום: גיל יוחנן
השר סילבן שלום בכנס, היום
צילום: זאב טרכטמן
מומלצים