שתף קטע נבחר

ח"כ אילן גילאון: החרדים הם קורבן פוליטי

ועדת העבודה דנה בכנס שדרות בנכונות החרדים להשתלב בתעסוקה. ח"כ גילאון טען: "מישהו מתפרנס היטב ממצוקתם. בברוקלין הם משתלבים יפה בעבודה". בתו של הרב עובדיה יוסף, שהקימה מכללה, אמרה: "אם יבטיחו להם מלגת קיום אפשר יהיה להגדיל את מספר התלמידים"

דעות סותרות על נכונות החרדים להשתלב במעגל העבודה עלו היום בוועדת העבודה והרווחה אשר דנה על הנושא בכנס שדרות לחברה. יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד) ציין בפתיחת הדיון כי שיעור התעסוקה במגזר החרדי עומד היום על 41% לעומת 60% בשנות ה-80. "אנחנו רואים כי היציאה לעבודה לא זרה לחרדים אבל כיום נראה כי אין נכונות רבה מצדם לצאת לעבודה למרות שזאת הדרך לחלץ אותם ממעגל העוני, שחלקם בו גדול מחלקם באוכלוסייה", אמר כץ.

 

 

לעומתו טען מנכ"ל שרות התעסוקה יוסי פרחי, כי "למרות הסברה הנפוצה, העובדה שתלמידים חרדיים לא לומדים את מקצועות הליבה לא מפריעה להם להשתלב בשוק העבודה. הם משתלבים לאחר שהשלימו את הפערים לאחר שנה של מכינה". ח"כ אילן גילאון (מרצ) טען עם זאת כי "החרדים הם קורבן פוליטי. מישהו מתפרנס היטב מהמצוקה שלהם. בברוקלין הם דווקא משתלבים יפה בשוק העבודה".

 

צה"ל: מחסור תקציבי מגביל הקליטה

ראש ענף תכנון כוח אדם סדיר בצה"ל, סא"ל אמיר ודמני, אמר כי רק מגבלה תקציבית חוסמת את הצבא מקליטת 5,000 צעירים חרדים נוספים על ה-2,500 החיילים החרדיים המשרתים בפרויקט שח"ר (שירות חרדים) המכשיר אותם למקצועות כמו מכונאות מטוסים, תכנות מחשבים ועוד, גם כהכנה להשתלבות בשוק העבודה האזרחי לאחר שחרורם.

 

סא"ל ודמני אמר כי אין תקציב להרחבת הפרויקט הכרוכה בהתאמת המסגרת הצבאית לאורח החיים החרדי ומחייבת בין השאר לעמוד בתשלומים למשפחות החיילים החרדיים הנשואים שהיו תלמידי ישיבות, אשר נעים בין 3,000 ל-4,000 שקל לחודש לחייל.

 

בניגוד לתמונה מהזווית של צה"ל, אמרה נציגת המשטרה: "אנחנו משוועים להכשיר שוטרים חרדים ומנסים לגייס כאלה אולם עד כה ללא הצלחה". סנ"צ יעל עמר, ראש מדור אוכלוסיות מיוחדות במשטרה הוסיפה: "יש לנו תוכניות הכשרה מפורטות וגם תקנים, אבל בשטח לא מצאנו נכונות להשתלב. יתכן שהדרך לעודד אותם להשתלב היא אם נרתום את הרבנים למשימה ונגביר את המודעות בקהילה".

 

משלבים לימודי תורה עם מקצוע

הרבנית עדינה בר-שלום, בתו של מנהיג ש"ס הרב עובדיה יוסף, שהיא מייסדת ויו"ר המכללה האקדמית החרדית בירושלים, טענה לעומתם כי בשנים האחרונות החלה במגזר החרדי התעוררות לצורך להתפרנס מעבודה. "במכללה שפתחתי לחרדים בלבד למדו לפני 10 שנים 25 תלמידות. היום לומדים בה 1,000 תלמידות ו-600 תלמידים. הם מקבלים הכשרה ותעודה מקצועית בתחומים רבים.

 

"בוגרי ובוגרות המכללה לומדים את מקצועות ההי-טק, עבודה סוציאלית, קלינאות תקשורת ועוד. 400 בוגרות השתלבו בעבודה. המכללה מעניקה מלגת לימודים של 75% משכר הלימוד. הגברים שהם בעלי משפחות משלבים לימודי תורה עם השיעורים המקצועיים במכללה. הלימודים גוזלים את כל זמנם ואין ביכולתם להתפרנס. אם יבטיחו להם מלגת קיום אפשר יהיה להגדיל את מספרם", אמרה בר-שלום.

 

הדיון ננעל ללא סיכומים או החלטות. חשיבותו ותרומתו לשיח הציבורי הם בעצם הדברים שנאמרו בו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים