שתף קטע נבחר

עיריית בני ברק: נחשוף משכירי דירות לאפריקנים

אחרי פסק ההלכה, הגיע תורה של עיריית בני ברק להילחם בפליטים בשכונת פרדס כץ. הערב הודיעה כי תיתן דו"חות ותגיש כתבי אישום נגד מפצלי דירות, וגם תפרסם את שם המשכירים: "כדי שהציבור יידע את זהות אלו המעדיפים את האינטרסים הכספיים". ראש העיר ל-ynet: "המשטרה לא מטפלת בהם"

אחרי פסק ההלכה שפורסם שלשום בשכונת פרדס כץ בבני ברק, שקרא לא להשכיר דירות לאפריקנים, מתגייסת העירייה למאבק חזיתי במשכירי הדירות. הערב (יום ד') הודיעה שתפעיל בימים הקרובים פקחים נגד מפצלי דירות בלתי חוקיות, "שהפכו למקום מגורים לסודנים רבים, שהגיעו לאחרונה לשכונה". בהודעת העירייה נאמר שהשוהים הבלתי חוקיים "גורמים סיוט לתושבי השכונה". העירייה שוקלת לפרסם ברבים את שם משכירי הדירות.

 

בשיחה עם ynet, הסביר ראש העיר, הרב יעקב אשר, את המהלך יוצא הדופן: "המשטרה לא מטפלת בהם בטענה שיש להם מעמד של פליטים, וזו הדרך היחידה שמצאנו כרגע כדי להתמודד עם התופעה. ייתכן שבהמשך נפרסם ברבים גם את שמותיהם של משכירי הדירות לפליטים, לא לפני שניתן להם על כך התרעה והודעה מראש".

 

בסרטון הווידאו - כתבתו של רועי מנדל על הפליטים החיים בפרדס כץ:  

 

לעיריית בני ברק, כמו לכל עירייה, יש סמכות מכוח החוק להגיש כתב אישום פלילי כנגד מפצלי דירות, מאחר ועבירות הבניות נחשבות לעבירות פליליות לכל דבר ועניין. עיריית תל-אביב, למשל, נאבקת במפצלי הדירות בשנים האחרונות ביתר שאת, ובעקבות פעילותה בנושא גזר בית המשפט קנסות של מאות אלפי שקלים על בעלי הדירות שפיצלו את בתיהם. לשאלת ynet האם האכיפה תבוצע גם נגד תושבי בני ברק החרדים, שחלק לא מבוטל מהם מרחיב את בתיו בניגוד לחוק בשל משפחותיהם המרובות ילדים, השיב ראש העיר: "כל מי שיפצל ייתבע לדין, לא תהיה פרוטקציה ולא איפה ואיפה. פקחי הבנייה יחלו במדיניות זו כבר בשבוע הבא".

 

העירייה מציינת שההחלטה הזו התקבלה בעקבות המלצת ועדה, שמונתה על-ידי ראש העיר, הרב יעקב אשר, לצורך עניין זה. בראש הוועדה עמד ממלא מקום ראש העיר, הרב חנוך זייברט, שזימן את רב קהילת חניכי הישיבות וגם את חברי מועצת העיר ועשרות מתושבי השכונה, שהציגו את הבעיות.

 

בעירייה אומרים כי "התופעה מתרחבת בהיקפים ניכרים, שכן רבים מהסודנים שהתגוררו באזור הסמוך לתחנה המרכזית בתל-אביב נטשו אותו, בשל פתיחת נקודת-משטרה בקרבתם". הם מציינים את דברי שר הפנים, אלי ישי, שאמר מוקדם יותר ש"המצב מחמיר" ושהתרבו מספר הסודנים המסתננים לישראל.

 

"הובהר בישיבה, שיש בעלי דירות בשכונת פרדס-כץ שמפצלים את דירותיהם, כדי להשכירן ליותר ויותר סודנים", נמסר מעיריית בני ברק. לדבריהם, יש בעלי דירות שדוחסים בהן כעשרה סודנים לדירה וגובים בין 200-100 דולר לכל שוכר. בנוסף לכך, מועסקים סודנים בשכר נמוך במיוחד. בעירייה מתכוונים לפעול נגד משכירי דירות גם במסגרת חוק רישוי עסקים, משום שהשכרה למספר רב של אנשים, הופכת את הדירה לעסק המצריך רישיון.

 

בעירייה מסבירים שהחליטו לשקול לפרסם את שמות משכירי הדירות, "כדי שהציבור יידע את זהותם של אלו המעדיפים את האינטרסים האישיים והכספיים של עצמם, לעומת הפגיעה החמורה והבלתי הוגנת כלפי כלל ציבור התושבים".

 

עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח טען כי ההחלטה לחשוף ברבים את שמות משכירי הדירות לפליטים סודנים אינה חוקית. "כוונת העירייה לפרסם את שמות המשכירים למבקשי מקלט מעוררת חלחלה. כדאי להזכיר לראש העיר כי הסתה לגזענות היא אינה רק מסוכנת, אלא גם עבירה פלילית. החוק אינו מתיר לרשות מקומית לחשוף את שמות המשכירים. עירייה היא רשות ציבורית שחייבת לפעול ולכבד זכויות אדם".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתפה יעל ברנובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סודנים בפרדס כץ. העירייה נגדם
צילום: אמיר לוי
פסק ההלכה נגד העובדים הזרים
מומלצים