שתף קטע נבחר

ארה"ב סקפטית: הסכם תוך שנה? לא מתחייבים

נתניהו אמנם נכנע ללחץ האמריקני והסכים לחדש את ההקפאה, אבל במחלקת המדינה מסרבים להתחייב שהמשא-ומתן יימשך שנה בלבד. בינתיים, מסרבים בליכוד להתרגש מהמהומה הפנימית - ומעריכים כי ה"מרד" לא יצבור תאוצה

מכבש הלחצים שהפעילה הילרי קלינטון על נתניהו נשא פרי והוביל להחלטתו לחדש את ההקפאה ל-90 יום נוספים, אבל בארצות-הברית מאבדים הלילה (יום ג') אט אט את האופטימיות בנוגע לתהליך השלום.

 

הממשל האמריקני מאמין ביכולתו להשיג הסכם היסטורי בין ישראל לפלסטינים בתוך שנה, אבל במחלקת המדינה מסבירים כי הם לא מוכנים להתחייב על שנה כיוון שמדובר במשא ומתן קשה שעלול להימשך יותר מ-12 חודשים.

 

"אנחנו מאמינים שזה ניתן להשגה - הסכם שייתן ביטחון לישראל ומדינה לפלסטינים", אמר דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי.

הוא הוסיף כי "אנחנו מרגישים שניתן להשיג הסכם בתוך 12 חודשים", אולם ארה"ב אינה יכולה להתחייב על כך משום שייתכן ש"זה ייקח קצת יותר בגלל שיש עיכובים".

 

קראולי נשאל אם נושא הגבולות יהיה הראשון שעליו ידונו הצדדים, אך סירב לומר מה האסטרטגיה האמריקנית לקידום המשא ומתן הישיר. "הנושאים ידועים - ביטחון, גבולות, פליטים, ירושלים, מים. אנחנו מוכנים לעבוד על כל הנושאים הללו ברצף. המטרה שלנו היא להשיג התקדמות בכל הנושאים הללו. הגבולות הוא אחד מהם".

 

בינתיים, למרות שהרוחות בליכוד סוערות בתקופה האחרונה סביב האפשרות לחידוש ההקפאה, הביעו בכירים בסיעה ספק באשר לאפשרות שה"מרד" שיזמו חברי הכנסת מהאגף הימני בתנועה אכן יוכל לצבור כוח ולהתרומם.  

 

"לפי ההתנהגות של השרים שמתנגדים להקפאה, אפשר לראות שהסיכויים למהלך ממשי נגד ראש-הממשלה נמוכים", אמר ל-ynet שר בכיר בליכוד. "גם סילבן, גם בוגי, גם בגין, גם כחלון, גם ארדן וגם נוספים שומרים מרחק מהמהלכים האלה. הם יודעים שלא ניתן לבצע שום צעד משמעותי כדי למנוע את ההקפאה".

 

"אי אפשר לשבור את הכלים - ולהישאר בממשלה"

בסביבתו של נתניהו, ציינו גם גורמים שלא קיבלו את חידוש ההקפאה באהדה יתרה כי למרות המצב, "שרים לא יכולים להתנהג כאילו שהם שוברים את הכלים ואז להישאר לבסוף בממשלה. שר לא יכול להגיד שההקפאה היא כניסה לקוראלס, ואחר כך להישאר בממשלה ולהוביל אותה לקוראלס".

 

מי שמהר לקרוא תיגר על ראש-הממשלה והתייצב בחזית ההתנגדות בליכוד לחידוש ההקפאה הוא השר בני בגין. אמש הוא אמר בנושא זה כי "התחייבויות צריך לקיים. אין שום דבר חדש בבקשות האמריקניות, אף אחד לא מופתע ממה שהם דורשים. צריך לקיים את ההבטחות שניתנו".

 

עם זאת, בגין - כמו אחרים, לא מתכוון לפרוש מהממשלה. אותו שקט מורגש היטב גם בקרב אנשי ש"ס, שם שומר בינתיים השר אלי ישי על פרופיל נמוך, לאחר שהודיע כי סיעתו תימנע כשההקפאה החדשה תובא להצבעה.

 

שר השיכון, אריאל אטיאס, אמר בשיחות סגורות כי אם מחיר ההקפאה הוא עצירת הבנייה למשך שלושה חודשים - שלאחריהם ניתן יהיה לשוב למצב שהיה קודם לכן, הרי מדובר במצב עדיף על אי-הקפאה רשמית - ו"הקפאה שקטה" בפועל.

 

גורמים בימין האשימו כי כדי לקנות את תמיכתו של אטיאס, הציג לו נתניהו הצעה שלא היה יכול לסרב לה: הורדת המסים על הדירות בתמורה לתמיכתו בחידוש ההקפאה. הביקורת בשורות הציבור החרדי על מחירי הדירות המאמירים פוגעת באופן קשה מאוד בתדמיתו, ולכן סביר כי הוא יתקשה לסרב לעסקה שכזו.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 15/11/2010 23:51

 

בהכנת הכתבה השתתף יאיר אלטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ואבו מאזן
צילום: רויטרס
מומלצים