שתף קטע נבחר

בחירות באוויר: אובמה ופיילין יוצאים לדרך

ארה"ב מצפה ליריית הפתיחה במרוץ לנשיאות אך שני המועמדים החזקים לא מתכוונים לחכות. הנשיא פתח במסע ברחבי המדינה כדי לזכות מחדש באהדת הציבור. המושלת לשעבר יצאה לחרוש את ארה"ב כדי לקדם את ספרה - אבל זו לא הסיבה היחידה

אין הכרזה רשמית, אבל הבחירות לנשיאות ב-2012 יוצאות לדרך. ברק אובמה, שהפנים את לקח התבוסה בבחירות לקונגרס, עולה היום (ג') למטוס חיל האוויר מס' 1 בדרכו למדינת אינדיאנה. זו רק התחנה הראשונה במסע הארוך שנועד לזכות מחדש באהדת הציבור. במקביל, פתחה שרה פיילין במסע ברחבי ארה"ב לקידום ספרה ולהכשיר את הקרקע למרוץ לבית הלבן.

 

אינדיאנה היתה אחת המדינות שבהן הפתיע אובמה בבחירות לנשיאות ב-2008, והיא חזרה לידי הרפובליקנים בבחירות בתחילת החודש. הנשיא הלא-פופולרי יבקר בעיירה נידחת בשם קוקומו כדי לערוך "סיור ברחוב הראשי" - המקבילה האמריקנית לביקור בשוק מחנה יהודה בירושלים בעת בחירות. משם הוא ימשיך למפעל של יצרנית המכוניות קרייזלר, שנשאר פתוח בזכות הסיוע הכספי מממשל אובמה.  


מזכיר לאמריקנים מי הציל את תעשיית הרכב (צילום: AP)

 

הביקור באינדיאנה אינו מקרי. וושינגטון ממתינה בציפייה דרוכה ליריית הפתיחה במרוץ לבית הלבן: הכרזה ראשונה מטעם בכיר רפובליקני - או בכירה רפובליקנית - על מועמדות לנשיאות. הודעה כזו עשויה להתפרסם בכל רגע. אובמה, המועמד הכמעט-ודאי של הדמוקרטים בבחירות בעוד שנתיים, מבין היטב כי בדומה ליריביו, עליו להיערך למרוץ כבר עכשיו.

 

את דרכו הארוכה מתחיל אובמה ברגל שמאל. סקר שפורסם הבוקר קובע ש-49 אחוזים צריך לסיים את תפקידו ב-2012, בעוד רק 43 אחוזים מעוניינים שיישאר עד 2016. זהות יריבו עדיין לא ברורה, אבל בזירה הרפובליקנית מסתמנים

כרגע שלושה מועמדים בולטים: מושל מסצ'וסטס לשעבר מיט רומני, מושל ארקנסו לשעבר מייק הקאבי וכמובן - מושלת אלסקה לשעבר פיילין.

 

לפי סקר אחרון, אם הבחירות היו מתקיימות היום, רומני היה מנצח עם 45 אחוזי תמיכה מול 44 אחוזים לאובמה. לעומתו, הקאבי היה מפסיד עם 44 אחוזים מול 46 אחוזים לאובמה, ואילו פיילין היתה סופגת מפלה גדולה - 40 אחוזים לה לעומת 48 אחוזים לאובמה. אולם נתונים אלה עלולים להטעות: פיילין זוכה לתמיכה גדול יותר בקרב הרפובליקנים עצמם, ולכן עשויה לזכות בפריימריז על מועמדות המפלגה לנשיאות.

 

כוח שרה

כמו ביקור אובמה באינדיאנה, גם מועד פרסום ספרה של פיילין - "אמריקה בלב" - אינו מקרי. עכשיו, כשהבחירות לקונגרס מאחוריה, יכולה המושלת לשעבר לנצל את הספר כדי לחרוש את ארה"ב לאורכה ולרוחבה מבלי להכריז רשמית, בינתיים, על מועמדותה. הספר עצמו מספק את התחמושת, עם ביקורת חריפה על אובמה וגם על מזכירת המדינה שלו, הילרי קלינטון


מסע קידום מכירות ב-13 מדינות בארה"ב. הספר של פיילין (צילום: AFP)

 

האסטרטגיה של פיילין, שלא מסתירה את שאיפותיה הפוליטיות, רחוקה מלהיות שגרתית: היא נמצאת בכל מקום, גורפת מיליוני דולרים מ"פוקס ניוז", הרצאות וספרים ואף מציגה בימים אלה תוכנית ריאליטי על משפחתה בשם "אלסקה של שרה פיילין". גם בתה, בריסטול, שומרת על השם פיילין בכותרות בזכות היותה מתמודדת בשלבים הסופיים של התוכנית "לרקוד עם כוכבים".

 

מכל הדיווחים על פיילין, אין ספק שהיא מתמודדת לנשיאות. מקורביה כבר החלו לפעול באיווה, המדינה הראשונה שבה נערכים הפריימריז של שתי המפלגות. לפי הדיווחים, עוזריה כבר החלו לחפש אחר משרד עבורה בבירת איווה, דה-מוין, וכן משלימים היערכות לוגיסטית למרוץ. אובמה מבין את זה יותר מכולם. הניצחון במדינה זו העניק לו מומנטום לפני שלוש שנים, וכך הפך אותו ממועמד שנחשב לחסר סיכוי למועמד מפלגתו לנשיאות.

 

הדרך של אובמה למינוי המפלגה הדמוקרטית כמועמד מטעמה בבחירות לנשיאות ב-2012 לא צפויה להיות קשה, במיוחד אחרי הודעת קלינטון שלא תתמודד נגדו. לכן הוא לא צריך להקדיש זמן רב לאיווה. פיילין, לעומת זאת, תגיע לשם כבר בסוף השבוע הקרוב. והיא לא תהיה שם לבד. הקאבי ינסה אף הוא להרשים את המקומיים, כמו גם ניוט גינגריץ', לשעבר יו"ר בית הנבחרים, השוקל להצטרף לקרב הרפובליקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הדרך ארוכה ומפותלת. אובמה בדרך לאינדיאנה
צילום: AFP
חורשת את ארה"ב. פיילין
צילום: AFP
בעל הסיכויים. רומני
צילום: AP
מועמד בולט. הקאבי
צילום: AP
רוצה קאמבק. גינגריץ'
צילום: AP
מומלצים