שתף קטע נבחר

באינטרנט אפשר למצוא גם ספרים מנייר

רשתות חברתיות המבוססות על החלפת ספרים מפריכות את הקביעה שלדור האינטרנט אכפת רק מעצמו. אז מה אם אנחנו גם מקבלים משהו בחזרה

רבות כבר נכתב על כך שעידן האינטרנט יביא לסוף עידן הספרים ושהקינדל יהרוג את הכריכה הרכה. וכבר זמן מה שנביאי תוכחה מנפנפים במאמרים אקדמים ומזהירים שתכף וכולנו נשכח איך לקרוא ולכתוב ונשב כל היום מול המסך, מזפזפים בין lolcats ו-Facebook, בזמן שאנחנו מזילים על עצמנו ריר.

 

אבל לנוכח כל האזהרות קמות להם רשתות חברתיות שבמרכזן החלפות ספרים מסביב לעולם בין חברי האתר. כן, קראתם נכון – בשנת 2010 יש עוד אנשים שטורחים להשתמש באינטרנט כדי להחליף ספרים ביניהם ושולחים אותם בדואר אחד לשני. הם עושם זאת ללא כל תמורה פרט לכך שיוכלו, בתורם, לקבל ספר ממישהו אחר שמעולם לא פגשו.

 

רשת חברתית בטעם של פעם

זוכרים שפעם, כשהייתם ילדים, הייתם הולכים לספרייה ולוקחים הביתה עותק של ספר מצ'וקמק משהו וחנוט בניילון, מלא במריחות שוקולד של ילדים אחרים? אתר Bookmooch הוא הגרסה המתקדמת של הספרייה העירונית שלכם - לא לחינם הוא נחשב לאחת הספריות הגדולות ברשת. יש בו כ-180 אלף חברים וכ-280 אלף ספרים שרק מחכים שתבקשו אותם, ורובם במצב נפלא, ונטול שוקולד.

 

בוקמוץ' מתאים לכל מי שיש לו כמה ספרים בבית שהיה שמח להעביר הלאה, ולכל מי שמעוניין להשיג ספרים חדשים אבל אין לו בהכרח 70 עד 100 שקלים, שהם מחירו הממוצע של ספר חדש. יוצר האתר, ג'ון בקמן, טוען שהאתר פונה "לכל מי שיש לו תשוקה לספרים, שיודע כמה קשה לזרוק ספר, אפילו אם לעולם לא יקרא אותו שוב." וגם מעלה את תרומתו של האתר "להארכת חיי המדף של ספר, על ידי מציאת קוראים חדשים."


עמוד המשתמש של ג'ון בקמן, יוצר ומנהל אתר בוקמוץ'

 

ממש כמו בתקופת הצנע, האתר עובד על נקודות: העלית יותר ספרים לאתר – קיבלת יותר נקודות. ככל שתזכו ביותר נקודות תוכלו לבקש יותר ספרים ממשתמשים אחרים. אלו ישלחו אליכם את הספר ללא כל עלות מצדכם, פרט לכך שבתורכם תצטרכו לשלם על עלות המשלוח של ספר שתשלחו אתם. אולי נשמע טיפה מסובך, אבל אחרי שהספר הראשון שהזמנתם יגיע בדואר, רוב הסיכויים שתרגישו שזה היה שווה את המאמץ.

 

בבוקמוץ' כמות החברים לא מתבססת על כמה טוב אתם נראים בתמונת הפרופיל עם הביקיני, אלא על כמות הספרים שיש לכם במלאי ועל המוכנות לשלוח ספרים לחו"ל (למרות שישנה גם נוכחות יפה של ישראלים באתר). מעבר לחברות באתר ושיחות פורומים ספרותיות משהו, לאחרונה גם התחילו גם מפגשי חברי בוקמוץ' ברחבי העולם, בין היתר בטורונטו ובאינדונזיה.

 

כפיות תודה

ואם חשבתם שלהחליף ספרים ברשת זה טיפה מוזר, אתר Bookcrossing כבר יראה לכם הזוי לגמרי: האתר, שמגדיר את עצמו כרשת חברתית שהיא "חגיגה ספרותית ומקום בו ספרים זוכים לחיים חדשים", מתאים לכל מי שאי פעם תהה איפה בעולם טיילו ספרי היד שניה, לפני שהגיעו אליו הביתה.

 

אתר בוק קרוסינג. האם אתם יודעים איפה הספרים שלכם הסתובבו?

 

רשת בוק קרוסינג מאפשרת לכל חבר להעלות לאתר שלה ספר שהוא רוצה למסור בעתיד. האתר יוצר עבור הספר מספר סידורי מיוחד, שאותו כותב החבר בסימנייה מיוחדת של הרשת, ומצרף אותה לספר הנבחר. האדם הבא שיקבל את הספר יוכל לקרוא את הסימנייה, להקליד את המספר הסידורי ולגלות בדיוק אצל מי ביקר הספר, איפה בעולם, ומה הוא חשב עליו. נכון, כמו שסיסמת האתר, "תייג, שתף, עקוב", מבהירה, הרעיון נשמע טיפה כפייתי. אבל דמיינו שקיבלתם ספר שנקנה בפריז על ידי בלאנש, עבר לידי אמיר מטהרן, עשה עיקוף קטן בניו יורק ולבסוף הגיע לידי דויד מגבעתיים, ושכולם יוכלו ליצור קשר אחד עם השני.

  

 

מכרסמי ספרים

ישנן עוד רשתות חברתיות שונות של שיתוף ספרים, דוגמת bookrabbit, שמחברת בין קוראים וסופרים לפי מדפי הספרים שלהם, connectviabooks, shelfariו- goodreads. כולן רשתות חברתיות חיות, בועטות, שלא מפחדות לנפנף בסימניות שלהם בפניכם ולבקש מכם שתהיו בשקט, קוראים פה.


אתר שלפארי. מה תרצו לקרוא, את הזחל הרעב או דמדומים?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים