שתף קטע נבחר

מאות חקלאים נותקו מאספקת מים להשקיה

מצוקת המים של החקלאים מחמירה. מושב פעמי תש"ז שבנגב התווסף השבוע לרשימת המושבים שנותקו ממים לאחר שחרגו מהמכסה. הפתרון של רשות המים: מכסה נוספת במחיר יקר

עוד מכה לחקלאים, אחרי המחסור בעובדים זרים. בגלל המחסור בגשמים הידלדלו מאגרי המים, ורשות המים אינה יכולה להקצות להם מכסות נוספות להשקיה. מכיוון שרבים מהם עברו את המכסה, הם נותקו מאספקת המים. כדי לשמור על הגידולים מציעה הרשות לחקלאים "השקיית הצלה", מכסה נוספת בעלות גבוהה מאוד, כ-4.5 שקלים לקוב מים.

 

לפני כחודש פורסם ב"ממון" סיפורו של מושב גפן שליד בית שמש, שנותק ממים לאחר שחרג מהמכסה. השבוע זה קרה לפעמי תש"ז שבנגב. "אנשי מקורות הגיעו בצהריים וניתקו את המים", אמר אתמול יו"ר ועד המושב, עמית שמואל. "זה גורם לנזק בלתי הפיך. גידולים ללא מים עלולים למות אחרי יומיים".

 

לחקלאים בפעמי תש"ז הוקצתה מכסה, אך הם חרגו ממנה. ברשות המים הסבירו כי למושבים ניתן היתר לחרוג ב-10% נוספים כדי לסייע להם, אך חלקם חרגו גם מהם. אם המושב ירצה להמשיך לקבל מים, הוא ייאלץ לשלם ביוקר, מראש ובמזומן.

 

שמואל: "יש מצוקה, אבל למה לסחוט אותנו כמו שוק אפור? קודם עובדים זרים ועכשיו מים. רק מייאשים אותנו, שמים לנו מקלות בגלגלים".

 

גם תושבי מבטחים שבמועצה האזורית אשכול עומדים בפני שוקת שבורה. 86 משפחות, 90% מהן עוסקות בחקלאות. "אנחנו המושב הכי מקופח בנושא המכסה", אמר אתמול יו"ר הוועד, דוד פרץ. "יש לנו 4,300 דונם של חממות, וחלוקת המכסה למושב שלנו ביחס למושבים סביבנו נמוכה בכמעט 30%". לדבריו, "אנחנו בלי מים כי חרגנו מהמכסה".

 

על השקיית ההצלה אמר, "המחיר מטורף. החקלאים לא יכולים לעמוד בנטל. מזג האוויר קיצי, ובחממות הטמפרטורה מגיעה ל-35 מעלות". במושבים מספרים על ספסרות במים. "יש מושבים שנשארו עם עודף מים ועושים עם זה סחר", אומר פרץ. "ביקשנו מהנציבות שיאפשרו לנו ניוד של המים ממושבים אחרים".

 

"לא יהיה מנוס מהשקיית הצלה"

לסלומון ממן, חקלאי מכרם בן-זימרה שבצפון, אין מים. "זה לא בסדר, שיישובים עם עודף מוכרים את המים בתוספת של 60 אג' עד שקל לקוב", אמר. "ב-4.5 שקלים, רבים יעזבו את המטעים". גם במושב דלתון הסמוך אין מים לחקלאות. "אנחנו חודש ללא מים", אומר יו"ר הוועד, יעקב אלגלי. "הדילמה גדולה. מצד אחד רוצים להיות חקלאים, מצד שני לא יכולים לעסוק בחקלאות." למרות המחיר הגבוה של השקיית ההצלה, לאלגלי אין ברירה. "לא יהיה מנוס מלהשתמש בהשקיית הצלה, גם אם נפסיד ונישאר בלי כלום".

 

שר החקלאות שלום שמחון אמר השבוע: "השנה הבאה תהיה שנה של מלחמה על המים, ובלי מים לחקלאים גם לא יהיה יותר מקום לידיים עובדות". מנכ"ל חברת מושבי הנגב יאיר מנע: "הגזירה לא צודקת ולא מוצדקת. רשות המים, שנכשלה בייצור מתקנים להתפלה, מבקשת עכשיו לגלגל את האחריות אל כתפי החקלאים בנימוקי סרק של בצורת ומחסור בגשמים".

 

יו"ר התאחדות האיכרים דובי אמיתי: "החקלאים אינם יכולים לעמוד בתעריפים האלה".

 

ב"מקורות" מסרו כי הם מבצעים את הוראות רשות המים. דובר רשות המים, אורי שור: "חקלאי מקבל מכסה איתה הוא אמור לתכנן את ההשקיה לשנה. כשהיא מסתיימת, סוגרים את הברזים. השנה, למרות היעדר החורף, הרשות איפשרה חריגה של .10% למי שניצל גם אותם, הברזים נסגרים. רשות המים אישרה באופן חריג השקיית הצלה במחיר גבוה לחקלאי שיוכיח רצינות ותשלום מראש".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצוקת מים
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים