שתף קטע נבחר

"נמאס מייצוג נשים כחטובות, יפות ופלקאטיות"

אירוס חיון-רוזנפלד, צלמת דוקומנטרית מקומית, לקחה את המצלמה והלכה לבקר בקיץ האחרון ב"מתפרת העצמאות" יחד עם המוסיקאי רן נחמיאס, במטרה ליצור פרויקט תיעודי-חברתי מצולם. התוצאות יוצגו כחלק מתערוכה קבוצתית חברתית המוצגת בנצרת. הצצה

מתפרת "מצפה עצמאות" במצפה רמון, היא דוגמה למאבק פועלים שהצליח. בתחילת שנות ה-2,000 התבצרו העובדות במקום במשך כחודש, עם ילדיהן, כדי למנוע את סגירתו. בסופו של דבר, בעזרת מזכיר מועצת הפועלים המקומי, דני שטרית, ויו"ר ההסתדרות דאז, עמיר פרץ, נפתר המשבר: המתפרה הפכה לקואופרטיב, בבעלות 60 הנשים, שנותרו בעבודה והפכו לבעלות השליטה בגורלן.

 

על המתפרה עברו מאז לא מעט ימים קשים ואף כמה גלי פיטורים. היא גם צברה חובות ענק, חלקן בשל הלוואה ישנה מחברת העובדים של ההסתדרות וחלקן בשל חובות ארנונה בסך יותר מ-800 אלף שקל. את ההלוואה ניסו נשות המתפרה להפוך למענק, את החוב לארנונה - למחוק.

 

מנכ"ל המתפרה, יצחק ברגר, שנכנס לתפקידו בהתנדבות בתחילת 2010, האמין שניתן

למנוע את סגירת המקום, אולם בחודשים האחרונים הצטמצמו ההזמנות בצורה דרסטית. אחרי שבמשך שלושה חודשים לא יכלה המתפרה לשלם משכורות ולאחר שלא הצליחו לגייס משקיע, קיבלו 25 העובדות מכתבי פיטורין בתחילת נובמבר.  

 

ברגר ממשיך במאמציו לפתוח את המתפרה מחדש ומנהל בימים אלה מו"מ עם מספר רוכשים פוטנציאליים, בתקווה לסכם עם אחד מהם בתחילת דצמבר.

 

אירוס חיון-רוזנפלד, צלמת דוקומנטרית מקומית ומרצה בנושאי צילום, לקחה את המצלמה והלכה לבקר בקיץ האחרון ב"מתפרת העצמאות" יחד עם המוסיקאי רן נחמיאס מנס ציונה, במטרה ליצור פרויקט תיעודי-חברתי מצולם. "מעניין אותי להביא את השוליים אל קדמת הבמה ולחשוף את מה שהמדיום הטלוויזיוני מטאטא כל הזמן החוצה", היא אומרת. התוצאה: פרויקט תיעודי חברתי מצולם. עכשיו היא מחכה שהמתפרה תיפתח מחדש, כדי להשלים את חלק ב' של הפרויקט. 

 

צילומים: אירוס חיון-רוזנפלד, מוסיקת רקע: רן נחמיאס

 

הצילומים נערכו לפני שנודע על סגירתה הסופית של המתפרה, "המתפרה כל הזמן הייתה במצב של 'או-טו-טו סגירה'" מסבירה חיון- רוזנפלד. "מצא חן בעיני הסיפור ההיסטורי של נשות המתפרה. לטעמי, הן הכוכבות פה. המתפרה והסערות המתחוללות בהיסטוריה שלה הן רק התפאורה. מעניין אותי הייצוג הנשי, ייצוג הפועלת, והחן שנשמר בתוך כל זה. אנחנו הרי רגילים לראות בטלוויזיה, השכם והערב, בעיקר את הנשים העשירות, היפות, החטובות והפלקאטיות".

 

על שיתוף הפעולה עם הנשים היא מרחיבה "זה היה מהמם ומרתק. זכיתי להכיר נשים

מדהימות, שמי יודע מתי הייתה לי הזדמנות לפגוש אותן, אלמלא הפרויקט הזה. עכשיו אני מחכה שהמתפרה תיפתח מחדש, כדי שרן ואני נמשיך קדימה אל חלק ב' של הפרויקט".

 

עבודותיה של אירוס ישתתפו בתערוכה הקבוצתית no.where.else של קבוצת Elsewhere, שתיפתח בסוף השבוע בנצרת.

Elsewhere היא התארגנות ספונטנית של קבוצת יוצרות ויוצרים עצמאית, בתחומי האמנות והתרבות החזותית. חברי הקבוצה החליטו ליצור מרחב פעולה, המאפשר דיאלוג בין ישראלים, פלסטינים ואמנים מארצות אחרות, באמצעות רשת חברתית ייעודית.

 

"בין אם מדובר במתפרת העצמאות במצפה רמון ובין אם בנופי הכרך, העמק והחוף, הכפר הנטוש, או אובייקטים דוממים בסביבתם הטבעית - משהו בשייכות ובהתאמה שלהם למקומם אינו עובד", כותבים חברי הקבוצה על עבודתם ומוסיפים: "דימויי המקומות והאנשים נושאים את גרעין התוכן העצמאי שלהם, ללא זיקה של ממש לסיטואציית המפגש איתם. אגב כך 'נפרמים' קצוות הסיפור שאנו רגילים לייחס להם, וכוח העדות של הצילום, במקום שיאשר את ממשותם, מעמיד בספק את היותם שם".

 

  • no.where.else - תערוכה קבוצתית בהשתתפות ענת עופרי, אירוס חיון רוזנפלד, מאיה יאירי, נועה גור אריה, עודד שמשון, רן נחמיאס, סמארה שבאט, סיגל בן דוד, יוסי נחמיאס, יהודית אילני.
  • התערוכה תציג עד ה- 10/12, 2010 במרכז תרבות צרפת, רח' פאולוס השישי 63, נצרת.
  • שעות פתיחה: ב'-ו', 18:00-11:00. טלפון לפרטים נוספים:  04-6455298
  • הכותב רן זיו הוא עורך פורטל רמון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדת במתפרת העצמאות טרם סגירתה
צילום: אירוס חיון רוזנפלד
עובדת במתפרת העצמאות טרם סגירתה
צילום: אירוס חיון רוזנפלד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים