שתף קטע נבחר

ער"ן: "האסון החזיר לתחושות מלחמת לבנון ה-2"

במוקדי הסיוע הנפשי עובדים שעות נוספות: בנט"ל חלה עלייה של 400% בפניות, בער"ן מדווחים על מאות פניות של אנשים מאזור האסון ומקרובי משפחות של הרוגי אסון האוטובוס. ער"ן: "זו אוכלוסייה שעברה טראומה שמחזירה אותה למלחמה"

הרגשה של מלחמה בצפון: ההסתגרות בבתים או הבקשה להתפנות, הדיווחים בתקשורת, מראות האש והעשן - כל אלה החזירו תושבים רבים מאזורי מוקדי השריפה בכרמל לטראומה שליוותה אתם במלחמת לבנון; כך עולה מדיווחים של גורמי הסיוע הנפשי, שעובדים עם האוכלוסייה באזור חיפה.

 

 

חוזרים לטראומת המלחמה

בארגון נט"ל, נפגיע טראומה לאומית, מדווחים על עליה של 400% בפניות טלפוניות, בהן שיחות מתושבי האזור וממשפחות ההרוגים באסון האוטובוס ביום חמישי.  

 

גם בארגון ער"ן התקבלו מאות פניות של אנשים מאזור חיפה, וכן של קרובי משפחות הרוגי אסון האוטובוס. "יש אנשים שחוו טראומות בעבר והחרדה צצה ועולה", מסבירה הבוקר (שבת) ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית הארצית של ער"ן, "יש פונה מחיפה שאמר 'זה מחזיר לי את תחושות המלחמה', היתה פניה אפילו על הריח שמחזיר חזרה לאותה תקופה. מצד אחד, באוכלוסייה כזו שעברה כבר טראומה, הפגיעות גדולה יותר והחרדה עולה. ככל שיש יותר אירועים קשים נדרשת יותר הסתגלות והתארגנות. מצד שני, אנחנו מזכירים לאותם אנשים איך הם התמודדו עם המצב בעבר והצליחו".  

 

כ-350 פניות ביום מגיעות למקד ער"ן - וביומיים האחרונים עיקר הפניות הן תושבי חיפה והאזור, או פניות בנושא השריפה. "היו פניות מאד מרגשות מקרובים של הצוערים של השב"ס. פניות של מתבגרים שהביעו חרדה גדולה מהמצב, תחושה של פגיעה במוגנות, חרדה קיומית, מי שומר עליי. איתני הטבע מעוררים תחושה של חוסר שליטה. אחד הצרכים הגדולים שלנו הוא הרצון לנבא את העתיד. כל אחד מגיב בדרכו: יש כאלו שמביעים כעס, מביעים חוסר אונים ועצב. אבל יש פניות של אנשים מכל חלקי הארץ, שהיקרים שלהם נמצאים באיזור. יש כאלו שמוטרדים מה יקרה אם האש תתפשט. מדברים על הרגשות ואנחנו שם כדי להסביר שהמחשבות האלו הן תגובה נורמלית למצב לא נורמלי. אנחנו מציינים באוזניהם שעצם הפנייה לסיוע מעידה על חוזק נפשי. מדגישים שהרוח האנושית יכולה להיות חזקה יותר מכל אש ומעבירים מסר שלכל אחד יש משברים שעמם התמודד בעבר וכלים שבהם נעזר ושקיימים בו".  

 

בין התסמינים למצב המתח והחרדה ניתן למנות תגובות רגשיות כמו שינויי מצב רוח, דכדוך, חרדה, בושה, חוסר אונים, עצבנות, כעס ואשמה. ישנן תגובות קוגניטיביות כמו מחשבות חוזרות ומטרידות ותסמינים גופניים כמו קשיי הירדמות, סיוטים, חוסר תיאבון, עייפות, דופק מואץ ועוד. "כל אלו הם סימנים של חרדה ואם לא רואים סימני ירידה בסימפטומים - יש צורך בהתערבות מקצועית", מדגישה ד"ר דניאלס.  

 

המצוקות של אנשי מד"א

גוף נוסף שמסייע להתמודדות עם המצב הנפשי הקשה נפתח במרכז "עמך" בחיפה, ומסייע בעיקר לאנשי כוחות ההצלה. המרכז מופעל על ידי פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, אנשי "הקואליציה הישראלית לטראומה" וארגונים שונים בהם נט"ל, "עמך" ומרכז "משאבים" בראשות פרופ' מולי להד.  

 

ד"ר רובי רוגל, מנכ"ל מרכז "משאבים", הסביר כי אנשיו סייעו לצוותי המודיעים של שירות בתי הסוהר במסירת ההודעה למשפחות השכולות ומסייעים לאנשי מד"א, לכבאים ולאנשי זק"א לעבד את החוויות הקשות. "לאנשי מד"א שפינו אנשים מתוך השטח יש מצוקות. אנשים שחוו טראומות צריכים למצוא דרכים לטפל, כי טראומה לא מטופלת היא משא כבד לחיים. טיפלנו גם באנשי תחנות כיבוי שהיו בהם הרוגים, טיפלנו באנשים שהיו קרובים לאירוע שבו נשרף האוטובוס של השב"ס. זה איפשר להם לעבור מיום אחד ליום הבא, אך הם כמובן עדיין צריכים סיוע נוסף".  

 

איך נסביר לילדים

ד"ר דניאלס מער"ן מסבירה כי כשמבקשים לסייע לילדים להתמודד עם המצב, יש להתאים את המסר לגיל הילד וליכולת ההבנה שלו:

 

  • ההורה הוא המודל המשמעותי: ההתדלו להישאר רגועים - הדבר מעביר לילד תחושה של ביטחון ושליטה, שיש מישהו שיכול להגן עליו. על ההורים לדאוג לסיוע לעצמם.
  • לאפשר לילד להתבטא בלי שיפוטיות: תנו לילדים להעלות כל מחשבה בציור, במשחק או בשיחה בלי אמירות שיפוטיות כמו 'אל תהיה תינוק' או 'אל תגזים'.
  • לעזור לילד לזהות כוחות בעצמם: אם זה בערוץ חברתי כמו להיות עם חברים, למי שקל יותר להסתייע בדמיון על ידי דמיון מודרך, בערוץ הגופני, על ידי משחק בחוץ.
  • לצמצם את החשיפה של הילדים לאמצעי התקשורת.
  • להעצים את הצד החיובי שבאירוע: הצביעו על ההתארגנות המופתית לכיבוי האש, ההתגייסות וההתנדבות, והראו שהדברים בשליטה.

 

רוצים לסייע למפונים? כנסו לפורום המיוחד

 

ניתן לפנות לנט"ל: 1-800-363363; ער"ן 1201 או באתר הארגון ;  ת.ל.מ (תחנה לטיפול משפחתי, הנותנת בשגרה טיפול פסיכולוגי לתושבי אזור הכרמל) 04-9835375.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחושות קשות של בושה ואשמה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים