שתף קטע נבחר

רוצים לעבוד בכבאות? כל מה שצריך לדעת

המשמרות נמשכות 24 שעות ולאחר מכן יש מנוחה של 48 שעות, השכר ההתחלתי עומד על בין 4,000 ל-5,000 שקל, אך מטפס בהדרגה עד ל-15 אלף שקל, המשרה כרוכה בסיכונים בריאותיים וחשיפה לסכנה. כל הפרטים על המקצוע החם בארץ

השריפה בכרמל העלתה לסדר היום את מצוקת הכבאים בישראל הסובלים משכר עלוב וממחסור בציוד. רוצים בכל זאת לעבוד בכבאות? יש כמה דברים שכדאי לכם לדעת לפני שתגישו מועמדות.

 

ב-29 ביוני חתם משרד האוצר על הסכמי שכר עם איגוד הכבאים, השייך להסתדרות המעוף. לפי הסכמי השכר החדשים, שכר הבסיס של כבאי נע בין 4,000 ל-5,000 שקל, בהתאם לדרגה. שכר ממוצע של כבאי עם ותק של שנתיים-שלוש עומד על 9,000 שקל ברוטו. כבאי עם ותק של 10 שנים ומעלה יקבל 15-14 אלף שקל ברוטו, כולל שעות נוספות. כדי להגיע לשכר הזה כבאים רבים נאלצים לעבוד כ-240 שעות עבודה בחודש.

 

הדרישות להגשת מועמדות למשרת כבאי הן 12 שנות לימוד, אישור על בריאות תקינה (כולל בדיקת כושר גופני ובדיקת ריאות במאמץ), בני 30-20 שנה, רישיון נהיגה של עד 4 טון ואישור על היעדר רישום פלילי. על המועמד לעבור מבדקים במכון המתמחה בכך ולגור במרחק שלא יעלה על 30 דקות מתחנת הכיבוי.

 

הכבאים עובדים במשמרות של 24 שעות ברציפות, ואז 48 שעות מנוחה. משמרת מתחילה ב-7 בבוקר עד 7 בבוקר למחרת. בישראל יש 106 תחנות כיבוי, 42 מתוכן מאוישות על ידי שני כבאים במשמרת וב-8 תחנות אחרות יש בכל משמרת כבאי בודד. בגלל שמשמרת נמשכת 24 שעות, משמרות ושעות נוספות הן מרכיבים מרכזיים בשכר הכבאי ויכולות להגיע לכמחצית מסך המשכורת ברוטו.

 

בנוסף, העבודה כרוכה בסיכונים בריאותיים. ממחקר שריכזה ד"ר יהודית שחם מהמחלקה לסרטן תעסוקתי במכון לבריאות העובד ברעננה, עולה כי כבאים חשופים יותר מבעלי מקצוע אחרים לסכנות של ירידה בתפקוד הנשימתי ותמותה גבוהה מלוקמיה ומסוגי סרטן אחרים.

 

לחץ ומתח

הכבאים חשופים באופן כרוני לתוצרי בעירה רעילים עם תכונות מסרטנות. פעילות הכבאים כוללת גם חילוץ ניצולים במצבי חירום, ולכן מעמידה אותם בסכנת הידבקות במחלות. הכבאים חשופים לעשן, רעש של צופרי אזעקה שיכול לפגוע בשמיעה וכאבי שרירים עקב פעולות כמו הרמת משאות ותנועות סיבוביות. הכבאים גם נתונים לרמות לחץ ומתח גבוהות, המשפיעות בין השאר על מערכת הלב וכלי הדם.

 

הצלחתם להתקבל? אחרי חצי שנה בתפקיד תעברו קורס כבאים של 8 שבועות בתנאי פנימייה. לדברי טפסר מאיר הראל, מפקד שירותי כבאות איילון, "אנחנו מחפשים אנשים שיישארו בשירות שנים רבות ולא יראו בנו מקום עבודה זמני. עליהם להיות בעלי תעוזה ונכונות לעבודה קשה, ולראות במקצוע שליחות." הכבאים בישראל מטפלים בכ-80 אלף אירועים מדי שנה.

 

הלקחים מכלבו שלום

מערך הכבאות בישראל בנוי מאיגודי ערים. ארבע ערים בלבד – תל-אביב, גבעתיים, רמת גן וירושלים – מחזיקות מערך כבאות עירוני, שעובדיו הם עובדי עירייה לכל דבר, ותנאיהם טובים לאין שיעור מאלה של חבריהם – כבאי איגודי הערים.

 

"הסכמי השכר של הכבאים החברים באיגודי ערים נעשים מול האוצר", הסביר אתמול כבאי, הנמנה עם מערך הכבאות העירוני. "ואילו הסכמי השכר שלנו נעשים מול הרשות העירונית, והם תמיד יהיו טובים יותר. אצלנו חישוב השעות הנוספות שונה וגבוה הרבה יותר, והעיריות מאפשרות לנו לעשות יותר משמרות בחודש מאשר לכבאי איגוד הערים. מעבר לכך, אין לנו חשש שהמשכורת לא תיכנס בזמן. יש שקט נפשי עצום. אתה יודע שאתה עובד עירייה, על כל התנאים. עבודה ככבאי עירייה זו ליגה אחרת. הכל מסודר ויש למי לפנות".

 

"רק לאחרונה רכשנו רכב כיבוי חדש וניידת חומרים מסוכנים עבור הכבאים שלנו", סיפרו אתמול בעיריית גבעתיים. "רכבים, הכשרות, ציוד – אנחנו לא חוסכים כשמדובר בכיבוי ובהצלת חיים. כשפרצה השריפה בכרמל, הוקפצו רבים מהכבאים בגבעתיים לסייע, וראש העיר דאג לתת להם ציוד מיוחד לעבודה בשריפות יער, שנקנה במיוחד עבורם." יש לציין כי תושבי גבעתיים משלמים בחודשים האחרונים אגרת כיבוי כחלק מחשבון הארנונה.

 

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב, הנחה בימים האחרונים את ראש מחלקת הכיבוי בעירייה לרכוש את כל הציוד הדרוש לו. "הוא קיבל 'צ'ק פתוח' לרכוש רכבים, ציוד וכל מה שחסר", סיפר אתמול גורם בעירייה, "אחרי השריפה במגדל שלום ומה שקרה בכרמל השבוע, ראש העיר לא לוקח שום סיכון. להעביר תקציב כזה באיגוד ערים היה לוקח חודשים ארוכים".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" ובהכנתה השתתפו עופר פטרסבורג, ראובן וייס ומאיר תורג'מן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבאי בשריפה בכרמל
צילום: שחר לאודון
מומלצים