שתף קטע נבחר

עיתוני בדואים: לא מצאת בעל? לכי על פוליגמיה

לאחרונה התפרסמו במקומונים הבדואים בנגב מודעות, ובהן הצעה לרווקות שחצו את גיל 30 וטרם מצאו בעל להתמסר לנישואי פוליגמיה, שבהן הגבר מחזיק כמה נשים. הבעיה? החוק בישראל אוסר על כך. המשטרה: נפעל כשיהיו הנחיות מסודרות

קח לך אשה, או אולי בעצם כמה: לאחרונה החלו להופיע במקומונים בדואיים שונים בנגב מודעות המציעות לנשים בדואיות שסיימו את העשור השלישי לחייהן מבלי למצוא בעל, להתחתן בנישואי פוליגמיה כפיתרון ל"בעיה". מאחר שמדובר במעשה לא חוקי, אנשי הקמפיין מסרבים לחשוף את זהותם, אך חותמים את המודעה במילים: "הוועדה לזכויות האשה בנגב".

 

אף שהפוליגמיה אסורה לפי חוק, ואלה הנושאים יותר מאשה אחת מסתכנים במאסר, בפועל החוק כמעט אינו נאכף. בפרסום שהופיע בעיתון המקומי אלחדת' ברהט, נכתב כי מטרת הקמפיין היא לסייע לנשים שעברו את גיל 30 ומתקשות למצוא חתן. לפי ההודעה, ההלכה האיסלאמית קובעת שנשיאת אשה שנייה וגם שלישית היא פתרון יעיל לנשים מעל גיל 30 שמצאו עצמן ללא בעל.


המודעה כפי שפורסמה בעיתון. עלייה של 30 עד 40 אחוזים בפוליגמיה

 

במודעה נראית אשה בדואית בת 34, המספרת שהיא חשה ש"עתידה שחור" משום שכל חברותיה כבר התחתנו והיא אינה יודעת אם תזכה יום אחד להיות אמא. "מה הפיתרון ל-7,514 צעירות מהנגב מעל גיל 30 שעדיין לא התחתנו?", התנוססה השאלה מתחת לתמונתה, ובצדה התשובה: "ריבוי נשים, פיתרון שרעי (מהשריעה)".

 

יוזמי המודעה הדגישו בה כי ריבוי הנשים מותנה בנהיגה בשוויון ביניהן, וכי מי שלא יכול לעשות כן, אסור לו להתחתן עם יותר מאשה אחת. מעבר לכך שפוליגמיה בישראל אינה חוקית, גם היציאה בקמפיין המעודד התנהגות לא-חוקית היא עבירה על החוק. גורמים שונים במגזר טוענים כי בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה בהיקף התופעה.

 

"פרקטיקה שמדכאת את כולם" 

עו"ד ראויה אבו-רביעה מהאגודה לזכויות האזרח, שמרבה להרצות על מצבן של נשים בדואיות, סיפרה בהרצאה בפני פורום דו-קיום בנגב כי מדובר בעלייה של בין 30 ל-40 אחוזים. "פוליגמיה היא פרקטיקה שמדכאת את כולם - נשים, ילדים

וגברים". לדבריה, הקמפיין הזה "הוא תגובה לקמפיין ענק נגד הפוליגמיה, שמוביל ועד הפעולה לשיוויון בענייני אישות, המאגד בתוכו כמה ארגונים".

 

הפוליגמיה גם גוררת אחריה תופעות חברתיות שליליות בקרב המגזר הבדואי. בין היתר, גברים הנושאים יותר מאשה אחת "מייבאים" נשים מרצועת עזה או משטחי הגדה המערבית, כך שמעורב במעשים בעצם סחר בבני אדם לכל דבר. אותם נישואים פוליגמיים גוררים עוד עבירות נלוות, דוגמת גירושים פיקטיביים והונאה של הביטוח הלאומי. בעיה מרכזית שעמה מתמודדות הרשויות בניסיון לאכוף את החוק, היא הקושי העצום להוכיח שאכן נעשתה עבירה.

 

בינתיים, לא ברור מי בדיוק עומד מאחורי הקמפיין, וכל הניסיונות ליצור קשר עם יוזמיו לא צלחו. במודעה מופיעה כתובת דואר אלקטרוני לפניות, אך עד כה לא נמסרה ל-ynet כל תגובה בעניין. עארף אל-נבארי, עורך העיתון אלחדת' שבו התפרסמה המודעה, סיפר שהמפרסמים ביקשו שלא להיחשף.

 

המשטרה: כשיגובשו הנחיות - נפעל בהתאם

בפרקליטות מחוז הדרום אמרו כי הם מכירים היטב את הבעיה, וציינו: "אין מדובר רק בעבירה פלילית נקודתית אלא בתופעה חברתית, שההתמודדות עמה צריכה להיות מערכתית וכוללת. במסגרת זו נערכו בחודשים האחרונים דיונים שבהם השתתפו גורמים שונים, כולל פרקליט מחוז דרום אזרחי, פרקליט מחוז דרום פלילי, נציגים נוספים מהפרקליטות, נציגי

משטרת ישראל ונציגים ממשרדי ממשלה נוספים".

 

בפרקליטות הוסיפו כי במהלך הדיונים התייחסו המשתתפים להיבטים השליליים של התופעה בכל הנוגע למעמד האשה ולבעיות החינוכיות הקשות. "הוצעו דרכי פעולה שונות תוך מתן תשומת לב למורכבות הרבה הטמונה בתופעה הזו. בהמשך יחליטו הגורמים הבכירים במשרדים השונים על דרכי הפעולה שיינקטו, לרבות במישור אכיפת החוק הפלילי".

 

ממשטרת מחוז הדרום נמסר בנוגע לתופעת הפוליגמיה כי "בימים אלה קיימת ועדה במשרד המשפטים השוקדת על גיבוש הנחיות לאופן ביצוע החוק, ולאחר קבלת ההנחיות המשטרה תפעל בהתאם".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המודעה בה עיניה של האישה מוסתרות
מומלצים