שתף קטע נבחר

נשיא האיטי בקבר ההמונים: "לעולם לא נשכח"

רנה פרבאל פתח את אירועי הזיכרון במלאות שנה לרעידת האדמה - מהאסונות ההומניטריים הגדולים בעת המודרנית. הטקסים יגיעו לשיא הלילה, בדקה שבה אירע הרעש, והאזרחים יפריחו בלונים. ברקע: אכזבה מהשיקום שמתקדם בעצלתיים

שנה עברה, מעט מאוד השתנה: בהאיטי נפתחו הלילה (יום ד') טקסי הזיכרון במלאות שנה לרעש האדמה שגרם למותם של כ-250 אלף איש, לפציעתם של כ-300 אלף ולעקירת כמיליון וחצי איש מבתיהם. הנשיא היוצא, רנה פרבאל, אמר בטקס שנערך בקבר אחים ענקי שבו נטמנו רבבות מקורבנות הרעש: "נזכור אתכם, לעולם לא נשכח אתכם".

 

פרבאל הניח פרחים על גבעה מאובקת ועמוסת צלבים שחורים מצפון לבירה פורט או-פרינס, שבה קבורים כ-150 עד 200 אלף מקורבנות הרעש. איש אינו יודע לומר במדויק כמה אנשים נקברו שם, זכר לחופזה שבה נעשה הליך הקבורה בימי ההלם שאחרי הרעש, כדי להימנע ממגפות. שורות-שורות של צלבים מעץ צבוע שחור מכסות את האתר, שם נפרשו שתי כרזות שעליהן נכתב: "12 בינואר, לעולם לא נשכח".


אחרי הרעש, בשנה שעברה. השיקום עשוי להימשך עשורים (צילום: AFP)

 

טקסי הזיכרון בהאיטי יימשכו יומיים, ויגיעו לשיאם בלילה שבין רביעי לחמישי (שעון ישראל), כשמחוגי שעון האיטי יצביעו על 16:53 אחר-הצהריים, השעה שבה הוכתה המדינה - והבירה פורט או-פרינס במיוחד - ברעש אדמה בעוצמה 7 דרגות בסולם ריכטר. אזרחי האיטי נקראו לכבד את זכר הנספים בדקת דומייה, ולהפריח בלונים לבנים.

 

יום השנה לאסון מצוין בצל הביקורת הקשה שנמתחת על הפעולות לשיקום האיטי, שמתקדמות לאט בהרבה מהצפוי, למרות מיליארדי הדולרים שהוקצו למשימה על ידי תורמים בכל רחבי העולם. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שיבח אתמול את תפקידה של וושינגטון במה שהגדיר כ"אחד ממבצעי הסיוע ההומניטריים הגדולים בהיסטוריה", אך הודה שהניסיון לעזור למדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי לעמוד מחדש על הרגליים יימשך עוד שנים אם לא עשורים.

 

קלינטון: אני מתוסכל, אך יש תקווה

"כל כך הרבה שברי אבנים ממשיכים עדיין לכסות את הרחובות", אמר אובמה בהצהרה לרגל יום השנה לרעש, שבו נהרגו גם יותר מ-100 אמריקנים. "יותר מדי אנשים חיים עדיין באוהלים, ועבור רבים כל-כך מתושבי האיטי ההתקדמות לא באה מהר מספיק". יותר מ-800 אלף ניצולים מתגוררים עדיין במחנות אוהלים בבירה פורט או-פרינס, והעיכובים בפינוי ההריסות ויישובם של העקורים מחדש העלו שאלות בנוגע למידת היעילות של מבצע הסיוע רחב ההיקף.


משלחת הסיוע הישראלית בפעולה אשתקד. עכשיו כולרה (צילום: דובר צה"ל)

 

"איש אינו מתוסכל יותר ממני מכך שלא עשינו יותר", אמר נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, המשמש כשליח האו"ם למדינה. "אולם אני מעודד מכך שזה הולך הרבה יותר מהר בארבעת החודשים האחרונים", הוסיף באותה נשימה בשיחה

עם כתבים בבירת האיטי. קלינטון השתתף שם בטקס החתימה על הסכם מסגרת להקמת פארק תעשייה בצפון האיטי, שבו יועסקו כ-20 אלף איש. בכך יהפוך הפארק למעסיק הפרטי הגדול ביותר בהאיטי.

 

במסיבת עיתונאים נפרדת דחה המתאם ההומניטרי של האו"ם בהאיטי, נייג'ל פישר, את הטענות שלמבצע הסיוע הבינלאומי אין השפעה. "עבודה רבה נעשית", אמר אף שהודה כי לעתים קשה לתאם את פעולות הסיוע עם אלפי ארגוני הסיוע הזרים הפועלים במדינה. אם לא די בנזקי הרעש, האיטי מתמודדת בחודשים האחרונים גם עם מגפת כולרה שגרמה כבר למותם של יותר מ-3,750 איש. במהלך היום צפויים להתקיים ברחבי המדינה טקסי זיכרון נוספים בהשתתפות גורמים בינלאומיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועידת התרומות להאיטי, אשתקד. כסף יש, מזור אין
צילום: AP
בינתיים מגפה מתפשטת. האסונות של האיטי
צילום: AP
מומלצים