שתף קטע נבחר

שתי ועדות ודו"ח ששינסקי אחד - מי תדון?

ועדת הכספים קבעה למחר בבוקר דיון במסקנות ועדת ששינסקי, ועדת הכלכלה קבעה דיון זהה לשעות הצהרים. יו"ר הכנסת שיגר מכתב חריף לראשי הוועדות, ודרש דיון משותף. "אני רואה סכנה גדולה לתדמית הכנסת ולתוקף החלטותיה"

מה חשוב יותר לחברי הכנסת, להחליט החלטות לטובת הציבור או לקבל את הקרדיט עבור ההחלטות הללו? יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, החליט להתערב היום (א') בדחיפות ולהפעיל לחץ שימנע את הכפילות בדיונים על דו"ח ועדת ששינסקי שנקבעו למחר בוועדות הכספים והכלכלה. ועדת הכספים קבעה את הדיון לשעות הבוקר והכלכלה מיד לאחריה, בשעות הצהריים.

 

ראשי הוועדות, הח"כים משה גפני מיהדות התורה (כספים) וכרמל שאמה-הכהן, מהליכוד (כלכלה) מתחרים אחד בשני על הסמכות לדון ולהחליט בסוגיות הכספיות של הגז הטבעי שהחלו מאחורי הקלעים ועברו לתקשורת בימים האחרונים.

 

ריבלין זימן את שניהם ללשכתו, אך לאחר מכן הסתפק בשיחה טלפונית עם שניהם, במטרה לגשר ביניהם ולשכנע אותם להקים ועדה משותפת. אם השניים יתבצרו מעדתם, יאלץ ריבלין להכריע מי משניהם יטפל בנושא, כדי למנוע התבזות של הכנסת בעיני הציבור. ריבלין שיגר אליהם הבוקר מכתב דחוף בסגנון חריף שבו הוא מתנגד באופן תקיף לדיון הכפול ומגנה את התחרות שנערכת ביניהם.

 

"אני רואה סכנה גדולה לתדמית הכנסת ולתוקף החלטותיה, כאשר שתי ועדות דנות במקביל באותו נושא", כותב ריבלין ותובע מהם לשתף פעולה, לקיים דיון אחד בנושא הגז, גם אם יש לו היבטים כפולים של מיסוי (שבסמכות ועדת הכספים) וזיכיון (בסמכות ועדת הכלכלה), זאת במקום לאלץ אותו לאכוף את סמכותו ולפסוק מי משניהם יטפל בנושא.

 

גפני עומד על זכותו מתוקף המנדט של ועדת הכספים ותקנות הכנסת, גם שאמה-הכהן נאחז בתקנון אבל מחזק את סמכותו בחזקה שכביכול יש לו, כמי שהיה הראשון שהעלה את נושא הגז על סדר יומה של הכנסת, בטרם התמנה ליו"ר ועדת הכלכלה. שאמה מוביל בגלוי תמיכה בוועדת ששינסקי ומתנגד להחרגת מחפשי הגז בשדות תמר ולוויתן מכללי המיסוי החדשים.

 

בשבועיים האחרונים היו ניסיונות מצד ח"כים בקואליציה לגבש עמדה עצמאית של חברי הכנסת, אך הם לא הבשילו והם נפסקו בעודם באיבם. זאת כשהממשלה אמורה להחליט איך לתרגם את המלצות ועדת ששינסקי – בתיקון חוק הנפט ו/או בתקנות מס.

 

בכל מקרה הן יחייבו את קבלת אישור הכנסת. אלא שבמצב זה סביר להניח שההחלטה תהיה פוליטית והממשלה תפעיל משמעת קואליציונית כדי להשיג את הרוב הדרוש לאישור עמדתה.

 

בינתיים אין שינוי בלוחות הזמנים שקבעו שתי הוועדות. בוועדות הכספים, יופיעו הפרופ' ששינסקי ושר האוצר יובל שטייניץ, שיציגו את עיקרי הדו"ח והמדיניות המומלצת. לצידם יופיעו כל בעלי העניין, בעד ונגד מסקנות - משרד התשתיות, בעלי הזכיון לשדות תמר ולוויתן, משקיעים ואחרים, אשר ישובו וידקלמו כל אחד את תפקידו בתסריט שכבר נדון בוועדות הכנסת לפחות פעמיים.

 

שר האוצר אמר היום כי הוא מכיר בסמכותה של ועדת הכספים לדון במסקנות הוועדה, וכי אם הדיון בוועדת הכלכלה אכן ייערך, הוא ישלח אליו את סגנו.

 

מי שגם כן יופיע בדיון בוועדת הכספים, הם הלוביסטים של יזמי הגז. יו"ר הוועדה, משה גפני, הכריז אמנם בתחילה כי ימנע את כניסתם לאולם הדיונים אך מעיון בפרוטוקול נוכח גפני כי אין בסמכותו להכריז מראש על גורם כלשהו כבלתי רצוי בישיבה של ועדה בכנסת.

 

עפ זאת, בסמכותו של גפני להוציא לוביסטים מהאולם אם יפריעו למהלך הדיון ב"לחישות על אוזני הח"כים" כפי שכבר קרה לא פעם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריבלין: תובע שיתוף פעולה
צילום: גיל יוחנן
של מי הגז הזה - גרסת הכנסת
צילום: אלברטוס
מומלצים