שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

המלצות ששינסקי: נתניהו יקבל החלטה השבוע

לקראת רגע ההכרעה: מלשכת רה"מ נמסר כי נתניהו יחליט עוד השבוע אם לקבל את מסקנות הוועדה לבחינת מיסוי הגז והנפט. הערכה: ההחלטה תובא לדיון בישיבת הממשלה ביום ראשון

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יחליט עוד השבוע כיצד יקדם את מסקנות ועדת ששינסקי - כך נמסר אמש (א') מלשכתו. לפי הערכות, הגרסה הסופית תובא לישיבת הממשלה כבר ביום א' הבא, ויזמי הגז צפויים להגביר את הלחצים על השרים כדי שיגנזו את המסקנות, לפני שיגיעו לכנסת.

 

 

אתמול הגיעו יושבי ראש ועדות הכספים והכלכלה להחלטה משותפת לבטל את הדיונים המקבילים שהיו אמורים להיערך בוועדותיהם. היום היה אמור ששינסקי להופיע בכנסת ולהגן על ההמלצות שניסחה ועדתו. שני הח"כים נעתרו לבקשתו של יו"ר הכנסת רובי ריבלין, ובכוונתם לפצוח בהידברות כדי להחליט על אופי הדיון. אחת ההצעות - הקמת ועדה משותפת. זאת, כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט".

 

במכתב ששלח אליהם אתמול הבוקר, כתב ריבלין: "אין הדבר ראוי, כי שתי ועדות הכנסת יקיימו דיונים בסוגייה זהה, תוך הטרחתם של הגורמים הרלוונטיים לדיון באותם עניינים ממש, ויוציאו מתחת ידה של הכנסת שתי החלטות שונות של הכנסת. הדבר אינו יוצר רק כפילות דיונים מיותרת, אלא מהווה סכנה חמורה לביזיון הכנסת".

 

לדבריו, סוגיית תמלוגי הגז והנפט היא אכן נושא מורכב, שיש בו היבטי מיסוי המסורים לסמכותה של ועדת הכספים וכן היבטים של זיכיונות המסורים לוועדת כלכלה. אולם, לדבריו, "לצערי הדבר מתקבל בציבור כתחרות ומאבק בין ועדות הכנסת, ומסב נזק כבד לתדמיתה של הכנסת ולתוקף החלטותיה".


ראש הממשלה מקבל לידיו את הדו"ח מיו"ר הוועדה איתן ששינסקי

 

מההודעה שנמסרה מלשכתו של ריבלין, נאמר כי הוא מקדם יחד עם השניים הקמת ועדה משותפת לוועדות כלכלה וכספים לצורך דיון בסוגיית תמלוגי הגז. ואולם, הוא מוסיף, "עד להכרעה באשר לזהות הוועדה, אבקש כי תימנעו לקיים מחר את הדיונים האמורים, גם נוכח העובדה כי מדובר בשלב מקדמי יחסית, ואף הממשלה טרם קיימה דיון בהמלצות אלו".

 

אז מה יהיה?

קודם לכן הודיע יו"ר ועדת הכספים כי הלוביסטים יורשו להיכנס לדיון מחר (ב') בוועדת הכספים שיעסוק בהמלצות הוועדה. זאת לאחר שבשבוע שעבר החליט גפני לבחון את איסור כניסתם לדיונים העתידיים בנושא מחשש שאלו - המייצגים את בעלי ההון - יפתו את הח"כים לתמוך בעמדתם.

 

אולם מבירור משפטי הבין גפני כי התקנון מאפשר את איסור כניסת הלוביסטים רק בהצבעות הסיכום. מלבד זאת ישנה אפשרות לקיים דיון סגור בו ישתתפו חברי הכנסת בלבד. משום שמדובר בנושא ציבורי "ממעלה ראשונה" לדברי גפני, הוא החליט על דיון פתוח, אליו, יוכל להיכנס כל מאן דכפין. עם זאת, גפני שוקל לפנות ליו"ר הכנסת רובי ריבלין בבקשה ליזום את עדכון התקנון שיאפשר ליושבי ראש ועדות להפעיל שיקול דעת ולאסור, לפי הצורך, כניסתם של לוביסטים לדיונים בעלי חשיבות יוצאת דופן.

 

גפני לא לבד במערכה. משרד האוצר, לצד חברי כנסת דוגמת שלי יחימוביץ' ואורי אורבך, תומכים ברעיון וחוששים מהשפעתם הגוברת של בעלי ההון על חברי הוועדה. בשבוע שעבר פנה ח"כ אורי אורבך לגפני, וביקש "למנוע את קרקס הלוביסטים המבזה והמכוער בוועדת הכספים".

 

לדבריו, "לא ייתכן שדווקא בנושא חשוב זה - בעלי הון וכוח יפעלו בתוך חדר הוועדה באופן שהשפעתו השלילית היא מיידית ומביישת את הכנסת. נוכחותם בדיון מפריעה ומיותרת. הוגדשה הסאה ואני קורא לך לפעול להוצאת הלוביסטים מדיון זה בכל דרך אפשרית, ולהשתדל שגם בדיונים חשובים אחרים - הלוביסטים יישארו מאחורי הדלת הסגורה. שם מקומם".

 

כאמור, גם ועדת הכלכלה הודיעה אתמול ללוביסטים ולראשי חברות הגז כי לא יוכלו להשתתף בדיון שהיה אמור להתקיים בוועדה שלוש שעות לאחר הדיון בוועדת הכספים היום. יו"ר הוועדה כרמל שאמה הכהן ביקש לכנס את הדיון, במקביל לוועדת הכספים, בכדי לבטל החלטה קודמת של הוועדה שביקשה להסתייג מהמלצות ששינסקי.

 

בתוך כך, זכה ששינסקי לרוח גבית מעצומה של כ-100 אנשי אקדמיה - דוקטורים ופרופסורים, רובם לכלכלה ולסוציולוגיה - התומכים במסקנות הוועדה. "אימוץ המסקנות יאזן בין האינטרס הציבורי לבין התגמול הראוי לחברות הנפט והגז. זוהי הזדמנות היסטורית להציב את ישראל בצד המתקדמות באומות העולם ואל לממשלת ישראל להחמיצה", נכתב בעצומה.

 

בין האינטלקטואלים שחתמו על המכתב נמנים כלכלנים ששימשו בעבר כמנהלים בכירים בשירות הציבורי, ביניהם מנכ"ל האוצר לשעבר, פרופסור אבי בן בסט מהאוניברסיטה העברית והמשנה לשעבר לנגיד בנק ישראל, פרופסור אביה ספיבק מאוניברסיטת בן גוריון.

 


פורסם לראשונה 16/01/2011 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
תמר 1
צילום: "אלבטרוס"
יצחק תשובה בדיון בוועדת הכלכלה.
צילום: גיל יוחנן
מומלצים