שתף קטע נבחר

טיפול חדש בטרשת נפוצה: ריפוי או תקוות שווא?

פרופ' פאולו זמבוני האיטלקי המציא שיטה שלטענתו משחררת חסימה בוורידי הצוואר - וכך מרפאה חולי טרשת נפוצה. בעולם הרפואי דוחים את שיטתו וטוענים שמדובר במחלה חשוכת מרפא, אך יש חולים שכבר ניסו - וטוענים שהבריאו. מהו הטיפול, ומדוע הוא מעורר מחלוקת?

שיטה חדשנית לטיפול בטרשת נפוצה או הליך רפואי שמתאים רק למעטים? זו השאלה שמסעירה בימים אלו את חולי הטרשת הנפוצה בארץ ובעולם, שמייחלים לתרופה שתחזיר להם את היכולת לתפקד באופן מלא. השיטה החדשה הנקראת CCSVI - chronic cerebrospinal venous insufficiency, פותחה על ידי מנתח איטלקי בשם פרופ' פאולו זָמבּוֹנִי. זמבוני, שקרא לשיטה בשם Liberation (שחרור), טוען כי בקרב כל חולי הטרשת הנפוצה ישנה חסימה בוורידי הצוואר, הגורמת לכך שהדם לא ינוקז כראוי מהמוח. הטיפול מתבצע באמצעות בלון שמוחדר לורידים החסומים, ופותח אותם לזרימת הדם.

 

 

זמבוני טוען כי בשיטה החדשה הצליח לרפא מאות בני אדם בשנים האחרונות. לעומת זאת, קהילת הנוירולוגים העולמית דוחה את ממצאיו וטוענת כי טרשת נפוצה היא מחלה נוירולוגית חשוכת מרפא, שעד היום לא נמצאו כל תרופה או טיפול עבורה. בנוסף הם טוענים כי זמבוני לא ביצע עד היום ניסוי קליני בשיטה, כזה שעומד בכללי המחקר המדעיים, ומתעלמים ממנה כמעט לחלוטין.

 

הצלחה מדווחת מחד, דחייה גורפת מאידך

את השיטה השנויה במחלוקת בה נוקט זמבוני הוא גילה, לטענתו, לאחר שרעייתו אובחנה כחולה בטרשת נפוצה. זמבוני החליט לנסות ולמצוא פתרון למחלתה, וכך גילה שהיא סובלת מחסימה בוורידי הניקוז בצוואר. מבדיקות שערך בחולים נוספים הוא מצא כי גם אצלם ישנה חסימה בוורידי הניקוז הללו, והחליט לנסות ולפתוח את אותה החסימה. הוא השתמש בטכניקת הבלון, בה משתמשים גם במקרים של חסימת עורקים בחלק התחתון של הגוף (הגורמים להתקפי לב ושבץ), ועל פי דיווחיו הצליח להביא לשיפור משמעותי במצבם של מאות חולי טרשת נפוצה. כיום מלמד זמבוני רופאים נוספים את השיטה בה הוא נוקט וברחבי העולם ישנם מספר לא גדול של רופאים שכבר נוקטים בה, ומדווחים על תוצאות טובות.  

 

כאמור, הקהילה הרפואית ובעיקר קהילת הנוירולוגים, דוחה מכל וכל את השיטה בה נוקט זמבוני. הטענה היא כי טרשת נפוצה היא מחלה נוירולוגית, כלומר מחלה שמקורה בבעיה מוחית הנגרמת בשל פגיעה בהעברת הזרמים החשמליים בין תאי העצב במוח. הם טוענים גם כי עד היום לא נמצאה כל תרופה או טיפול לטרשת נפוצה.

 

למרות זאת חולי טרשת רבים, שלרוב שומעים על הטיפול ברשת, פונים לזמבוני ולרופאים שהכשיר לטיפול בשיטה, בתקווה כי היא תסייע גם להם. אחד מהם, אייל מסד בן ה-44, נסע לפולין לפני כשלושה חודשים למטרה זו. מסד, אב לשני בנים צעירים, אובחן כחולה בטרשת נפוצה כשהיה בן 32. "הלכתי לרופא בעקבות חולשה ברגל וביד ימין", הוא מספר על הימים בהם גילה כי הוא חולה במחלה. "בתקופה הראשונה ניסיתי כל מיני תרופות בתקווה שהן יעצרו את ההתקדמות של הטרשת, אבל כלום לא עזר. בכל פעם מחדש הייתי נוטל תרופה למשך שלושה חודשים, ואז מבין שזה לא עוזר לי. היום אני מבין שזה בגלל שמדובר בתרופות נוירולוגיות לבעיה שאינה נוירולוגית".

 

"שיפור של 10% בתפקוד"

הפעם הראשונה בה שמע מסד על הטיפול של ד"ר זמבוני הייתי לפני כשנה וחצי. "מישהו פנה אליי ושאל מה אני חושב על CCSVI", הוא נזכר. "אני ממש לא ידעתי במה מדובר והתחלתי לחקור את העניין. ככל שקראתי על השיטה, הבנתי שזה משהו שיכול לעזור לי והחלטתי שאני נוסע לשם ומנסה".


הדמיית החסימה בורידי הצוואר. הטענה היא ששחרור החסימה מרפא את הטרשת (מתוך "מבט שני", הערוץ הראשון)

 

כאמור, בנובמבר האחרון נסע מסד לפולין ועבר את הטיפול, אך השיפור שבו הוא חש מאז אינו גדול. "אני מרגיש היום שיפור של 10% בתפקוד שלי, אבל ממש לא שיפור מלא, כמו שמדווחים חולים רבים אחרים".

 

אך למרות השיפור הקל בלבד, מסד אינו מתייאש ומתכוון בחודשים הקרובים לטוס שוב, הפעם לארצות הברית, ולעבור את הטיפול פעם נוספת. "הרופאים אמרו לי שהם פתחו אצלי מסתם אחד שלא עבד, אבל לדעתי הם לא פתחו הכל ולכן אין אצלי שיפור משמעותי. נכון שעשיתי את הטיפול והוא לא עזר, אבל זה לא אומר שהוא לא היה לי טוב, אלא שהדרך שיש לי עוד ארוכה ושאני צריך לעשות אותו שוב".

 

-מה עלותו של הטיפול?

"זה לא סכום בשמיים. בניו-יורק עלות הטיפול, בלי טיסה ולינה, עומדת על 11 אלף דולר. זה אמנם סכום שהוא לא מבוטל, אבל כזה שאפשר לעמוד בו".  

 

אך למרות האפשרות לטוס לחו"ל ולעבור שם את הטיפול, מסד מקווה שיימצא בארץ רופא שיחליט להתמחות בשיטה ולהתחיל לטפל בה בחולים בישראל. "לטוס לחו"ל בכיסא גלגלים זה לא דבר פשוט", הוא מסביר. "יש גם צורך, אחרי הטיפול, לבצע מעקב כדי לראות שהסתימות לא מתחדשות, וזה משהו שהכי נוח היה לעשות בארץ. אני היום מנסה לשכנע כל מיני רופאים שמתמחים בכלי דם ללכת וללמוד את השיטה ולהביא אותה לארץ, אבל בינתיים לא ממש הצלחתי. הרופאים בארץ כל כך טובים ולכן ברור לי שהם רק ילמדו כיצד לבצע את הטיפול הם יהיו בין המובילים בעולם".

 

"בעולם יש ארצות שבהן העניין מאוד מפותח, במדינות כמו קנדה, גרמניה ופולין, אבל בארץ הקהילה הנוירולוגית לא כל כך מקבלת את הטיפול", מאשר ד"ר עוזי נווה, מנהל מחלקה לאבחון כלי דם בבית חולים כרמל, שעבר אצל ד"ר זמבוני קורס לאבחון החסימה בוורידים בקרב חולי טרשת. "יש הרבה סקפטיות בנוגע לנושא הזה מכיוון שההוכחות להצלחה של הטיפול הן לא חד משמעיות. המטופלים עצמם, רובם המכריע, מספרים שחל אצלם שיפור משמעותי בתסמיני המחלה, אבל בעולם הרפואי זה נושא שנמצא בוויכוח גדול מאוד".

 

-מדוע?

"כי אין הוכחות חד משמעיות לכך שהטיפול הזה אכן עובד ושהדיווחים של זמבוני אכן נכונים. בפעם הראשונה שהוא פירסם את האבחונים שלו הוא אמר שלכל חולה טרשת יש את הבעיה הזו ולכן זו תרופה למחלה,

אבל כשניסו לשחזר את הניסוי שהוא ביצע קיבלו תוצאות אחרות לגמרי, שרק ל-60% מחולי הטרשת יש את החסימה בעורקים. הוא גם אמר שזו תופעה שלא קיימת אצל אנשים בריאים, ולמרות זאת מצאו שהיא כן".

 

לדברי ד"ר נווה מי שדוחף בעולם את הטיפול של זמבוני אלו החולים עצמם. "למרות הוויכוח בעולם הרפואי הרוב המוחלט של החולים סופר מרוצים מהטיפול והם אלו שמקדמים אותו ברחבי העולם, וגם בישראל".

 

- ידוע כמה חולי טרשת ישראלים עברו את הטיפול? 

"אי אפשר לדעת, בגלל שבארץ אין רופא שמבצע את הטיפול, וכמובן שהוא לא נמצא בסל הבריאות. אני יודע שיש ישראלים רבים שעברו את האבחון והטיפול בחו"ל, אבל אין לי מספרים. היחידים שיכולים לדעת כמה חולים עברו את הטיפול וכמה מתוכם חשו שיפור במצב הם הנוירולוגים, אך הם גורסים שלא מדובר במשהו שאכן מרפא את הטרשת. חשוב גם לדעת שטרשת נפוצה זו מחלה עם עליות וירידות ולכן לא ניתן לדעת האם השיפור במצב הוא בגלל הטיפול או שהמחלה פשוט נמצאת ברגרסיה, ותשוב לאחר תקופה".

 

התחקיר המלא, "נס הטרשת הנפוצה" של הכתב אמנון בנימין, ישודר הערב (ד'), ה-19.1.11, בשעה 21:30 בתוכנית "מבט שני" בערוץ הראשון


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך "מבט שני", הערוץ הראשון
ד"ר פאולו זמבוני. חקר את הטרשת הנפוצה בעקבות מחלתה של רעייתו
מתוך "מבט שני", הערוץ הראשון
מתוך "מבט שני", הערוץ הראשון
אייל מסד. מקווה שהטיפול יחל גם בארץ
מתוך "מבט שני", הערוץ הראשון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים