שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

הפייסבוק שלנו, הדעה שלכם: למי שייך הגז?

כמו שהבטחנו - התגובות הנבחרות שפרסמתם בדיון בעמוד הפייסבוק של ynet - מקבלות ביטוי באתר. מנכ"ל דלק אמר שהגז שנתגלה בתחומי המדינה אינו שייך לאזרחים. רובכם לא הסכמתם עמו, חלקכם קראתם לחרם צרכנים ואחרים הציעו רעיונות משלהם לשיטת המיסוי. כך נראה הדיון שלכם

מה דעתכם - האם הגז והנפט שנמצאו לאחרונה בשטחיה של ישראל שייך לנו, האזרחים, או שמא לחברות שמצאו אותו? השבוע טען מנכ"ל חברת דלק, אסי ברטפלד, שהגז אינו שייך לאזרחים. ביקשנו לדעת מה אתם חושבים על כך, ואכן רבים מכם נענו להצעתנו בדיון מיוחד שנערך בעמוד הפייסבוק שלנו.

 

הדעות שלכם היו חלוקות, אולם ללא ספק רובן גרסו כי תגליות הגז אינן שייכות לחברות שמצאו אותן, אלא לתושבי המדינה. 

 

לדעת חגית עמר, ההחלטה בכלל נתונה בידי גורמים שמעל כולנו. "כל אוצרות הטבע ניתנו לנו לציבור על ידי אלוהים חינם אין כסף. זה כולל את הגז, המים, הימים, האגמים, ההרים, הגבעות המכתשים והמדבריות. הציבור על ידי שליחיו מייפה את כוחו של X או Y למצוא, לתפעל ו/או להחזיק באוצר זה או אחר, אבל זה לא אומר שאנו מעבירים אליו את הבעלות".

 

לצד זאת, הוסיפה חגית כי היא אינה מאשימה את מנכ"ל דלק, כיוון שהוא "מדבר כך כי ההנהגה פה במשך כשני עשורים מנהיגה מדיניות קפיטליסטית אלימה שרומסת את מעמד הביניים ולא רואה ממטר את השכבות החלשות יותר ונותנת תחושה לכל בעל הון שמדינת ישראל היא המקום לרדות בו את הדבש, וזה כולל הטבות בשווי מיליארדי שקלים".

 

מנגד, דוד שטרן לא הטיל ספק בשאלה למי שייך הגז. "אם הגז שייך לאזרחים זו לא השאלה. ברור שהאזרחים יגידו שהגז שלהם, מה, הם פראיירים? השאלה היא איך לגרום לכך שיהיה למנכ"ל חברת דלק כדאי ומשתלם להפיק את הגז ולמכור אותו. אם הממשלה תיקח לו 60% מהרווחים, הוא יחליט שזה לא משתלם, יברח לחו"ל, ואף אחד לא יראה מזה שקל. לא המנכ"ל, לא המדינה ולא אזרחיה", כתב שטרן.


הדיון שלכם בפייסבוק. עשרות תגובות

 

אבי כהן פנה ישירות אל מנכ"ל דלק, והציע לו שעד ששמו של "הים התיכון" לא ישונה ל"ים תשובה" (מבעלי קבוצת דלק שברטפלד עומד בראשה - ynet), הגז יהיה שייך לאזרחי ישראל, וקיריל גיטלין קרא לחרם על קבוצת דלק.

  

טים גולד, הפנה אצבע מאשימה דווקא לאותם אזרחים שטוענים שהגז שייך להם, אך ממעטים לעשות פעולה אקטיבית בנידון: "כן, הגז שלו! אזרחי ישראל לא יוצאים להפגנות ולכן כל הגז שלו. בנוסף מאותה הסיבה, מגיע לאזרחי ישראל מחירי מים גבוהים, מחירי דלק גבוהים ועוד דברים רעים שהממשלה עוד לא חשבה עליהם. אם האזרחים לא יוצאים להפגין, כנראה זה מתאים להם, וכנראה הגז באמת שייך לו".

  

טל פישלר, שמתגובתו עולה כי הוא אחד מהמשקיעים בענף חיפושי הנפט והגז, כתב: "כמה אנשים פה שהגיבו באמת השקיעו מכספם בקידוחים???? אתם יודעים כמה קידוחים יבשים בוצעו עשרות שנים? כמה כסף הוצאנו אנחנו המשקיעים מכיסנו על מנת שיהיו תגליות? אין לכם מושג כולכם מדברים כאילו אתם אלא שיסכנתם את כספכם כמוני בהנפקות של החברות הללו! מה שנעשה פה במדינה זה פשע שינוי רטרואקטיבי של חוזים???? באיזה מדינה בעולם נשמע דבר כזה?".

 

"זהו רגע של מבחן חשוב למדינה שלנו", כתב אבי שרודר והמליץ על נוסחה חדשה משלו לחלוקת ההכנסות מהגז. "בחירה בין הגישה החברתית של נורווגיה לאחר שמצאה נפט וגז לבין הגישה של ערב הסעודית והנסיכויות שמחלקת את העושר למספר מצומצם של אנשים. למרות שכנראה אין לנו את אותן הכמויות, חשוב שנשמור על איזון מחד - נתגמל ונעודד את המחפשים להמשיך ולהקים תשתיות ובכך לחזק את כלכלת ישראל. אך מאידך, יש להבהיר כי משאבי הטבע שייכים לכלל אזרחי המדינה. אני ממליץ על נוסחה של 25% מההכנסות לחברות הגילוי ו-75% מההכנסות לאזרחים. ניתן בכספים אלו להקים קרן פנסיה לכלל האזרחים לעת זקנה או להקים קרן לסיוע בלימודים אקדמאים".

 


פורסם לראשונה 18/01/2011 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח תמר. "האזרחים אינם פועלים מספיק"
צילום: "אלבטרוס"
מנכ"ל דלק, אסי ברטפלד. "מבחן חשוב למדינה"
מומלצים