שתף קטע נבחר

משבר האשפוז: "הגענו לקו האדום"

על רקע שביתת האחיות דנה היום הכנסת בנתוני האשפוז הקשים בישראל: חלק מהמחלקות מגיעות גם ל-180% תפוסה; ישראל במקום האחרון בעולם במס' מיטות האשפוז ביחד עם מכסיקו; באירופה - פי 3 מיטות ביחס לכאן. הפתרון שהוצע - תוספת של 190 מיטות בלבד בשנה - רובן בפריפריה. ליצמן: "אי אפשר לתקן ביום אחד עשר שנים". אילנה כהן: "החולים עושים צרכיהם בפרהסיה, ממש אורגיה במסדרונות. החולה המת הוא הכי זול"

על רקע שביתת האחיות בבתי החולים היום (ד') ובניסיון לפתור את מצוקת האשפוז החמורה במחלקות, נערך הבוקר דיון סוער בנושא בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. מהדיון עלה כי בחלק מהמחלקות מגיעה תפוסת האשפוז ל-180%. הפתרון: תוספת של 960 מיטות בלבד, בעיקר לפריפריה, בתוך שש שנים - שליש ממספר המיטות הנדרש. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן נימק את הפשרה בכך כי "לא נפתור את המשבר ביום אחד".

 

עוד על משבר האשפוז:

 

"לא מתקנים הכל ביום אחד"

מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר רוני גמזו הציג את תוכנית משרד הבריאות לתוספת מיטות, בהמשך להסכם שהושג עם האוצר. על פי התוכנית,

יתווספו 960 מיטות אשפוז, רובן לפריפריה, בתוך שש שנים. תוספת המיטות תתבצע במחלקות פגים, יולדות, טיפול נמרץ ופנימיות.

 

"רוב המיטות בחלוקה יחסית יגיעו לפריפריה כיוון שאם נשים את המיטות קודם כל במרכז, כוח האדם יישאב למרכז ולפריפריה לא יישאר", אמר ד"ר גמזו, "לומר שתוספת המיטות מספיקות ומיידיות? ודאי שלא. אני מכיר את המחלקות, אני רופא מספיק זמן, יש הרבה מאוד בעיות כתוצאה מהעומס ומהחולים בפרוזדור והגענו לקו האדום. לנגד עיניי נמצא החולה במסדרון, ואני לא יכול לסבול את זה".

 

בדיון שנערך אמר ליצמן: "אנחנו הולכים לשפר את המצב, גם ברופאים, גם באחיות וגם במינהל. יש תוספת מיטות ותוספת תקנים שאנחנו נפרסם לפי מה שנקבע. אי אפשר ביום אחד לתקן עשר שנים והמשרד יחליט כיצד לעשות זאת".

  

"מגיפת השפעת הבליטה שוב את מצוקת האשפוז בישראל שאנחנו מתריעים עליה שוב ושוב", אמרה חברת הכנסת ד"ר רחל אדטו, "אבל תוספת של 190 מיטות לשנה הן טיפה בים. משרד האוצר יודע להעביר כספים מתקציב לתקציב. האוצר לא יכול לרחוץ בנקיון כפיו ללא חמלה, אי אפשר אחרת".

 

יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן אמרה: "המאושפזים שוכבים ליד חדרי השירותים, גבר ליד אישה, נאלצים לעשות את צרכיהם בפרהסיה. ממש אורגיה במסדרונות. אנחנו זקוקים לפתרונות מיידיים. מה תגידו לחולים – נעשה לכם החייאה בעוד שלוש שנים? אין ספק, החולה המת הוא החולה הכי זול".

 

תוכנית אשפוז 2015 אשר גובשה במשרד הבריאות עוד בשנת 2005, קבעה כי יש להוסיף 3,646 מיטות אישפוז כללי עד שנת 2015. התוכנית אף קבעה כי עד שנת 2025 יש להוסיף למספר זה כ-2,500 מיטות נוספות.


500 חולים בסיכון מוגבר. גמזו, ליצמן וכץ בוועדת הכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

במקומות האחרונים: ישראל ומכסיקו

נכון לחודש ינואר 2011, מתוך 787 חולים מונשמים המאושפזים בבתי החולים, רק 278 מהם מאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ. היתר מאושפזים במחלקות השונות, ובעיקר במחלקות הפנימיות. משמעות הדבר היא כי מעל ל-500 מטופלים מצויים בסיכון מוגבר בשל המחסור במיטות טיפול נמרץ.

 

שיעור מיטות האשפוז בישראל הוא מהנמוכים במדינות המפותחות. בשנת 2008 ניצבה ישראל במקום ה-25 בשיעור המיטות מתוך 27 מדינות. הפערים בולטים במיוחד בהשוואה למדינות אירופה, שבהן שיעור המיטות גדול עד פי שלושה משיעורן בישראל.

 

המצב החמור מתבטא גם במשך האשפוז: בשנת 2008 שהה מטופל בממוצע ארבעה ימים באשפוז, משך הזמן הקצר ביותר בין מדינות ה- OECD (למעט מכסיקו). מספר האשפוזים הממוצע למיטה בתקופה מסוימת היה באותה שנה הגבוה ביותר מבין מדינות הארגון - ועמד על 88 אישפוזים למיטה.  


 שיעור מיטות האישפוז לאלף נפש. ישראל בין האחרונות

  

מחלקות טיפול נמרץ כללי ברוב בתי החולים מדווחות על שיעורי תפוסה של 100% ומעלה.

בשל העומס המוטל על מחלקות לטיפול נמרץ כללי נאלצים בתי-החולים נאלצים לאשפז חולים הזקוקים להנשמה במחלקות אחרות בבתי-החולים, ולא במחלקות טיפול נמרץ, ובכך לסכן את חייהם. חולה הזקוק לטיפול נמרץ ואינו מאושפז ביחידה ייעודית לטיפול נמרץ מצוי בסיכון גבוה יותר למות בהשוואה לחולה המאושפז ביחידה כזו, בעיקר בימי האשפוז הראשונים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תוספת המיטות היא טיפה בים"
צילום: אבי מועלם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים