שתף קטע נבחר

על כס המלך

הוא אולי לא הבמאי המפורסם ביותר בהוליווד, אבל טום הופר הבריטי עושה גלים לקראת האוסקר עם "נאום המלך". "אני מת לדעת מה משפחת המלוכה חושבת על הסרט" הוא מודה בראיון

השם של טום הופר הוא אולי הפחות מוכר ברשימת הבמאים המועמדים לאוסקר המתקרב, אבל הלונדוני בן ה-38 חתום על הסרט "נאום המלך", שמוביל את הקרב על האוסקר, עם 12 מועמדויות. השבוע זכה גם בפרס גילדת הבמאים והוא סבור שיש לסרט סיכוי טוב מאוד לשבש ליריבו הגדול "הרשת החברתית" את המזימה לכבוש את האוסקר.

 

"יש סרטים שמפלגים בין אנשים, או שהם מאוד אוהבים או שהם שונאים, אבל 'נאום המלך' מאחד בין בני אדם", הכריז הופר, כשפגשתי אותו לאחרונה בפסטיבל לונדון. "לא פגשתי אדם אחד שלא אהב אותו. יש אולי שאלות לדברים מסוימים בסרט, אבל בסך הכל היחס אליו מאוד אחיד".

 

להופר יש חולשה לדרמות היסטוריות ולמנהיגים מעניינים. הוא כבר עשה מיני-סדרה על המלכה אליזבת הראשונה (2005), שזיכתה אותו בפרס האמי הראשון שלו, ואת "ג'ון אדמס" (2008), שעסקה בנשיאה השני של ארצות הברית ועוטרה ב-13 פסלוני אמי.

 

מ...מל...מלך אנגליה

"יש לי עניין אישי עם דמויות איקוניות ואיך הן השתקפו בתחושת הזהות הלאומית של המדינה שלהן", מסביר הופר. "בכלל חשוב לדעתי להציג סיפורים מההיסטוריה. התרבות חזקה כשהיא שומרת את ההמשכיות של העבר, בשילוב התחושה שמהפכה נצחית אפשרית. אם יש תרבות שעושה את שניהם, זה מרגש".


ראש ופירת' כליונל לוג והמלך ג'ורג' השישי ב"נאום המלך"

 

עכשיו הגיע תורו של הופר לעסוק במלך ג'ורג' השישי, אביה של מלכת בריטניה הנוכחית, שסבל מגמגום קשה, ומלך בתקופת מלחמת העולם השנייה. הוא הוכתר ב-1936,

אחרי שאחיו דיוויד ויתר על הכתר, מאחר שהתעקש להתחתן עם אהובתו הגרושה האמריקאית ווליס סימפסון.

 

"נאום המלך" המוצג אצלנו עכשיו מתמקד בקשר מיוחד שנרקם בין המלך (אותו מגלם קולין פירת') לבין המטפל שעזר לו להתמודד עם הגמגום - ליונל לוג (ג'פרי ראש), שחקן אוסטרלי כושל שהפך לקלינאי תקשורת שנוי במחלוקת. "במהלך העבודה על הסרט גיליתי שהנכד של ליונל חי עשר דקות ממני בלונדון", מספר הופר. "הנכד מחזיק את היומנים של סבא שלו, בהם הוא תיעד את מערכת הידידות המתמשכת שהוא רקם עם המלך.

 

"הייתי צריך לזכות באמונו של הנכד, ושהוא יבין שאכבד את זכר סבו, כדי שאזכה לקבל אותם. היומנים האלה מאוד עזרו לי בעבודה על הסרט. אגב, דיוויד סיידלר, התסריטאי של 'נאום המלך' שסבל אף הוא מגמגום נוראי בילדותו, ניסה כבר בראשית שנות ה-80 לקבל לידיו את היומנים של ליונל. המלכה האם אישרה לו להשתמש בהם רק אחרי מותה, אבל היא חיה עד גיל 101. בכלל, משפחת המלוכה בחרה להסתיר את הגמגום. זה מאוד לא בריטי לאוורר בחוץ כביסה מלוכלכת".

 

משהו מסריח בממלכת בריטניה?

לדברי הופר, הסיפור של המלך ג'ורג' השישי, מאפשר לו לבדוק את משמעות המונרכיה. "אנחנו הבריטים נמצאים בקונפליקט לגבי בית המלוכה - מצד אחד יש להם זכויות יתר משאר האנשים וזה לא מסתדר עם דמוקרטיה, מצד שני הם אופרת סבון, שאנחנו מאוד אוהבים לעקוב אחריה, והמלכה אליזבת השנייה עושה בזה עבודה נהדרת.


גאי פירס בתפקיד האח, יורש העצר דיוויד

 

"הסיבה שהסיפור של המלך ג'ורג' השישי מעניין אותי היא שהוא הולך נגד נושא זכויות היתר - אתה יכול להגיד שזה לא הוגן שיש להם כסף וגרים בארמון, אבל בשבילו להפוך למלך זה היה גיהנום עלי אדמות. היתה לו גם ילדות איומה, ואתה מבין שזכויות היתר הללו אינן באמת כאלה, והטיעון הזה נגד זכויות היתר מאבד ממשמעותו".

 

איך בית המלוכה הגיבה ל"נאום המלך"?

 

"אני מת לדעת מה משפחת המלוכה חושבת על הסרט, אבל אין לי מושג וכנראה לעולם לא אדע. אני אפילו לא יודע אם המלכה ראתה את הסרט. היא לא אומרת כלום גם על שאר הספרים שמתפרסמים לאחרונה על הפוליטיקה הבריטית ובית המלוכה, ואני חושב שיש בזה משהו נחמד. בית המלוכה הוא המוסד היחיד שנשאר, שיודע לסתום את הפה".

 

כיצד הסיפור של "נאום המלך" רלוונטי לזמננו אנו?

 

"הוא רלוונטי כי אנחנו חיים עכשיו בתקופה אפלה ויש משהו מוזר בדרך שבה האפלה של שנות ה-30 של המאה הקודמת מזכירה את מה שאנחנו עוברים עכשיו: השילוב של הכלכלה הקורסת ושל איומים שעומדים בפנינו. הסיפור המובא ב'נאום המלך' הוא סיפור אוניברסלי, כי כולנו מתמודדים עם מחסום בינינו לבין הגרסה הטובה ביותר שלנו.


פירת' והלנה בונהאם-קרטר כזוג המלכותי

 

"בין אם אנו סובלים מחרדה, חוסר בטחון, ביישנות או לחץ, אנחנו מנסים להתגבר על המכשולים האלה ולהפוך לטובים יותר. יש משהו מרגש במישהו שמתעמת עם המכשולים הללו ומתגבר עליהם, כי כולנו רוצים לעשות זאת".

 

הופר התחבר לסיפור של "נאום המלך" גם מסיבות אישיות. "אני מאוד מחובר אליו כי אבי איבד את אביו במלחמת העולם השנייה", הוא חושף. "אחרי שסבי נהרג במלחמה, אבי שהיה בן חמש נשלח לפנימייה וכל זה עיצב והשפיע על אישיותו. אמי, שהיא בכלל אוסטרלית חייה עם בעל, שחייו הושפעו מהמלחמה. תמיד הרגשתי שאני חי עם המציאות של 'איך המלחמה עיצבה את אבי'. אם אביו לא היה מת, חייו היו נראים אחרת".

 

הכל נשאר במשפחה

למרות הנושאים הרציניים בהם עוסק "נאום המלך", הוא לא חף מהומור משובח ושנון. "אני אמנם בחור רציני, אבל דווקא עושה המון קומדיות וזה מפתיע אותי", מעיד הופר. "ממש קשה לי לחשוב על קומדיה בקולנוע, שאנשים צחקו ממנה לאחרונה כל כך הרבה כמו ב'נאום המלך', וזה ממש מפתיע אותי - גם בגלל שלא התאמצנו לעשות בדיחות, והדמויות לא מנסות להיות מצחיקות.


הופר. יכול לחייך (צילום: רויטרס)

 

"כותבי הביוגרפיות היו קצת מרושעים כלפי המלך ג'ורג' השישי ורמזו שהוא לא היה מאוד חכם, אבל לפי היומנים של ליונל, אנו מבינים שהוא היה מבריק למדי, שנון ובעל חוש הומור יבש מאוד. בעבודה על הסרט שאפנו לקבל מלך שנון, אבל לא שאפנו לכך שהקהל יצחק. זה כיף מאוד שצוחקים, אבל הטעם של השנינות של המלך היה לנו חשוב".

 

מה מצחיק אותך?

 

"כשהייתי ילד גדלתי על הסדרות הקומיות הבריטיות הנפלאות - כל המשפחה היתה צופה ב'כן אדוני ראש הממשלה' ו'הפתן השחור', ובכל השידורים החוזרים של מונטי פייטון. עד היום אני נעזר במשפחה שלי - אחי ואבי ואמי הם אנשים מאוד מבריקים ודעתם חשובה לי. גם ב'נאום המלך' הבאתי אותם לעריכה, והם צחקו במקומות אותם לא יכולתי לנבא. קולין ואני היינו בהלם מתגובות מסוימות שלהם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הופר. פתאום פייבוריט
צילום: רויטרס
לאתר ההטבות
מומלצים