שתף קטע נבחר

בקרוב: פרמדיקים של מד"א יוכלו לקבוע מוות

פרסום ראשון: משרד הבריאות יוזם שינוי משמעותי בתפקיד הפרמדיקים. בקרוב הם יוכלו להחליט על הפסקת פעולות החייאה, לקבוע מוות ואף להוציא תעודת פטירה זמנית. בהסתדרות הרפואית מתנגדים למהלך ואומרים: "אין לכך תקדים בשום מקום בעולם"

לראשונה: פרמדיקים של מד"א יוכלו לקבוע את מותו של אדם בשטח ללא צורך ברופא. כך עולה מטיוטת חוזר משרד הבריאות בנושא. הנושא מעורר התנגדות בקרב ההסתדרות הרפואית, שטוענת כי אין למהלך שכזה תקדים בעולם.

 

 

הפרמדיקים יוציאו תעודת פטירה זמנית

מספרם של הרופאים המוצבים בניידות טיפול נמרץ של מד"א פחת מאוד בשנה האחרונה. כיום עובדים בארגון פחות מ-20 רופאים בתפקידי שטח. כעת יוזם משרד הבריאות מהלך שעלול להוביל לכך שגם ברופאים שעוד נותרו לא יהיה צורך.

 

על פי טיוטת חוזר משרד הבריאות בנושא ישונה הנוהל הקיים היום, המאפשר לרופא בלבד לקבוע מוות, וסמכויותיהם של הפרמדיקים יורחבו, כך שהם יוכלו להחליט על הפסקת פעולות החייאה ויורשו להוציא תעודת פטירה "זמנית". משפחתו של הנפטר תיגש עם התעודה הזמנית ללשכת הבריאות המחוזית - ושם תקבל תעודה קבועה.  

 

כבר כיום, פרט לניידות נט"ן (ניידות טיפול נמרץ), מפעילים במד"א גם ניידות אט"ן (אמבולנסים לטיפול נמרץ), בהן ישנו פרמדיק בלבד, ללא רופא. כתוצאה מכך אירעו מקרים בהם היה צורך לפנות אדם לבית החולים, גם אם ברור היה שלא ניתן להחיותו, על מנת שרופאי חדר המיון יקבעו את מותו.

 

לפני כשנה אישר משרד הבריאות למד"א להפעיל גם ניידות נט"ן ללא נוכחות של רופא. הדבר העלה שאלות בנוגע לקביעת מוות, סמכות שלא נמצאת בידי הפרמדיקים, שאמנם עוברים קורס של כשנה ומתמחים בטיפולי חירום מצילי חיים (בהם החדרת צינור הנשמה, ניקוז בית החזה ופתיחה כירורגית של נתיב אוויר) אך כאמור אינם רשאים להפסיק פעולות החייאה בשטח, אלא בהוראת רופא בלבד, ואינם מוסמכים לחתום על תעודת פטירה.

 

יש לציין כי דווקא רופאי מד"א היו מעורבים בשנים האחרונות בפרשות מביכות: האחת, קביעת מותו של אדם חי והאחרת הזרקת חומר ממריץ במקום חומר מרדים לפצועה קשה

 

"המהלך ייפגע בחולים ובני משפחותיהם"

התוכנית המתגבשת במשרד הבריאות מעלה ביקורת קשה הן מצד פארמדיקים והן מצד ההסתדרות הרפואית. זהר גלאי, לשעבר פרמדיק בכיר במד"א ויו"ר ועד העובדים בארגון, טוען כי המהלך נעשה משיקולים זרים. "המהלך נועד להכשיר בצורה לחלוטין לא רציונלית את התהליך של 'זריקת' הרופאים מניידות טיפול נמרץ", הוא אומר. "הסיבה לכך היא כלכלית נטו - לא מקצועית ולא רפואית. המהלך ייפגע בסופו של דבר בחולים ובבני משפחותיהם.

 

"ישנם מקרים, כמו למשל ילדים או חולים במחלות מטבוליות, שבהם אסור להפסיק פעולות החייאה בהנחייה טלפונית מהמוקד הרפואי. במקרים כאלו עלול להעשות פינוי שלא לצורך לבתי החולים,

שיעמיס גם על חדרי המיון ויגרום לכך שניידת טיפול נמרץ תהיה תפוסה בניסיונות החייאה מיותרים. בנוסף, בני המשפחות יטורטרו בניסיון להשיג את תעודת הפטירה הקבועה. בסוף השבוע זה עלול אפילו לגרום לביזיון המת".

 

גם בהסתדרות הרפואית מתנגדים למהלך. "מבדיקה שערכנו עולה כי אין תקדים לקביעת מוות על ידי פרמדיק בשום מקום בעולם", מסרו. "נסיון דומה שנעשה בגרמניה, לפני כ-30 שנה, נכשל בעקבות בעיות שהתגלו. אנו משוכנעים שסוגיות של חיים ומוות הן נושא חשוב מאין כמוהו וברור שמי שמוסמך להחליט בנושאים שכאלה הם רופאים, שלהם ההשכלה, ההכשרה והניסיון הרב על מנת לעסוק בכך. הרופא הוא הסמכות העליונה שצריכה להחליט בסוגיות של חיים ומוות".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "בימים אלה מגבש משרד הבריאות הנחיות להסדרת נושא קביעת המוות. מכיוון שפרמדיק מבצע את ההחייאה וקיבל סמכות לכך, הוא גם זה שמקבל ההחלטה על המשכה. השינוי היחיד הוא תיעוד בטפסים וקביעת מוות".

 

ממד"א לא נמסרה תגובה.  


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק 20 רופאים משרתים כיום במד"א
צילום: מישל דוט קום
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים