שתף קטע נבחר

תעשיית ארה"ב: נוספו משרות, סין נושפת מאחור

136 אלף עובדים נוספו בשנה שעברה לתעשייה האמריקנית שזנחה ייצור צעצועים ונעליים ומתרכזת במוצרים שדורשים כוח עבודה מיומן, כגון שבבים ומטוסים. המעצמה המערבית עדיין מייצרת ב-40% יותר מסין, אך היריבים מהמזרח ממשיכים לצמוח ולא בוחלים ב"טריקים מלוכלכים", כמו שמירה על מטבע נמוך

מפעלים אמריקניים נסגרים, המשרות בקווי הייצור שאובדות מופיעות במדינות מעבר לים ועוצמתה היצרנית של סין גוברת בכל שנה. כל זה נכון, אבל למרות זאת ארה"ב עדיין נמצאת במקום הראשון, במרחק רב מהמדינות האחרות, כמדינה היצרנית הראשונה בעולם. המעצמה הקפיטליסטית עולה בייצור על סין, שנמצאת במקום השני, ביותר מ-40% ועל פי האו"ם, היצרנים האמריקנים רשמו הכנסות של כמעט 1.7 טריליון דולר בסחורות בשנת 2009.

 

 

הסיפור של המפעלים האמריקנים נוגע בסופו של דבר לעובדה שהם מצליחים לייצר יותר סחורות עם פחות עובדים. מאמצע שנת 1979, אז הגיע מספר העובדים בקווי הייצור בארה"ב לשיא של כל הזמנים עם 19.6 מיליון עובדים, איבדה המדינה כמעט 8 מיליון משרות במפעלים.

 

למרות זאת, התעשיינים נמצאים בראש טבלות הדירוג בהישגי פריון (פרודוקטיביות) בעבודה במהלך שלושת העשורים האחרונים. משמעותה של הפרודוקטיביות הגבוהה הייתה כוח עבודה קטן יותר שנשא רווחים בעקבות היעילות שלו. "אתה יכול להוסיף עוד יכולת, אבל זה לא אומר שאתה צריך בהכרח לשכור עוד מאות עובדים", אומר ג'יימס ויטק, דובר חברת אשלנד, המתמחה בייצור כימיקלים.

 

רווחי התעשייה שגדלים כעת גורמים למפעלים האמריקנים להגדיל סוף סוף את מצבת העובדים שלהם, אחרי שנים של צמצום המשרות. לא מדובר במקומות עבודה רבים, ועדיין, גם עלייה קטנה מראה שהביטחון גדל בקרב התעשיינים. הם הוסיפו 136 אלף עובדים בשנה שעברה, העלייה הראשונה במספרי העובדים מאז 1997.

 

מה שהשתנה בפועל הוא שהיצרנים האמריקנים זנחו את ייצור המוצרים שמכניסים מתח (שולי רווח) רווחים נמוך, כמו מוצרי אלקטרוניקה לבית, צעצועים ונעליים. הם העבירו את הסקטורים הללו לסין, אינדונזיה ומדינות מתפתחות נוספות עם הוצאות העסקה נמוכות. 


אובמה מבקר במפעל.

 

במקום קווי הייצור הללו, המפעלים האמריקנים נאחזים בייצור מוצרים מורכבים ויקרים שדורשים כוח עבודה מקצועי ומיומן, כגון מחרטות תעשייתיות, שבבי מחשבים, מטוסי קרב ומוצרים לשוק הבריאות. כך למשל חברת גרייטבאץ', שמייצרת מוצרים אורתופדיים ורפואיים נוספים, מרחיבה את פעולות הייצור שלה ליד פורט ויין אינדיאנה. החברה רצתה להשתמש ביתרונות של כוח העבודה המיומן שקיים בצפון מזרח אינדיאנה, שנחשבת לחממה של מפעלי ייצור ומחקר רפואיים.

 

יתרונות שאין למדינות עניות

"כשאתה מדבר על מכשירים רפואיים, כנשלון הוא לא אופציה", אומר מנכ"ל החברה תומאס הוק. "זהו מרחב של אפס טעויות. המוצרים האלו הם מוצרי היי טק מותאמים אישית. הם מוכנסים לפציינטים כדי להשאיר אותם בחיים". הוק אומר שארה"ב מציעה יתרונות שאין למדינות עניות יותר שמשלמות משכורות נמוכות יותר: אספקה אמינה של חשמל, מים וכבישים ראויים. וחלק מהרשויות המקומיות תומכות בעסקים בכך שהן מספקות תשתיות והכשרה מקצועית למועסקים פוטנציאליים.

 

חברת סנטרליין מכונות ומלטשות, שבהוברט ויסקונסין, שמייצרת חלקים מותאמים ליצרנים בתעשיית הנייר, מתכננת להוסיף עובדים למצבת העובדים שלה שעומדת על 26 איש, אבל היא מתקשה למצוא פועלים מיומנים שלהם היא נזקקת לעבודות שהמשכורת בהן עומדת על בין 18 ל-25 דולר לשעה.

 

מנהלת החברה, שרה דיאטזן, מצרה על הקיצוץ של בתי הספר המקצועיים המקומיים בקורסי ההכשרה בשנים האחרונות, לאחר שהגיעו למסקנה שעתיד פסי הייצור במדינה עגום. אבל מנקודת מבטה המסקנה הזו מוטעית, עבור החברה שלה, התפוקה מתבססת על מהירות.

 

"הלקוח הממוצע שלנו רוצה לקבל את המוצר המותאם לצרכיו אישית תוך פחות משלושה שבועות מזמן ההזמנה", אומרת דיאטזן. "אתה לא יכול לקבל את זה בסין". ועדיין, הכלכלן קליף וולדמן, מקבוצת המחקר של איגוד התעשיינים האמריקאי (MAPI) מטיל ספק בכך שמפעלים אמריקאיים ימשיכו להגדיל את היקפי המשרות שלהם בטווח הארוך. "הייצור", הוא אומר. "בעקרון, לא מייצר משרות עבור ארה"ב".

 

18% מהתפוקה התעשייתית בעולם

התחרות העולמית תמיד תאלץ את מנהלי המפעלים לנסות ולהחליף עובדים יקרים במכונות או פועלים בשכר נמוך במדינות מעבר לים, אומר וולדמן. מרק פרי, חוקר אורח במכון הקונסרבטיבי האמריקאי ליזמות, משווה את אובדן העבודות בייצור להגירה ההמונית של עובדי החוות החקלאיות בין המאה ה-19 למאה ה-20.

 

"אם ההגירה הזו לא הייתה מתרחשת", אומר פרי, "מיליוני אנשים עדיין היו עובדים בחקלאות. עכשיו, אנחנו יכולים להעסיק פחות אנשים במפעלים". אבל השינוי עלול להיות כואב מאוד, הוא מודה.

 

ארה"ב נותרת המדינה היצרנית מספר אחת בעולם, כשהיא אחראית לכ-18% מהתפוקה התעשייתית בעולם בשנת 2008. אבל סין מדביקה את הפער. חלקה בתפוקת הייצור העולמית זינק מכ-6% בשנת 1998 ל-15% בשנת 2008. למבקרים ישנו הסבר ברור לכך: תחרות בלתי הוגנת.

 

רוברט סקוט מהמכון למדיניות כלכלית אומר כי סין מרמה בשווקים העולמיים, כשהיא שומרת על ערך המטבע שלה נמוך בצורה מלאכותית כדי להפוך את המוצרים הסינים לפחות יקרים מעבר לים ועל ידי כך מסבסדת בצורה לא הוגנת את סחורות הייצוא שלה.

 

המטבע הסיני

סקוט ומבקרים נוספים רוצים לראות את ממשל אובמה תומך בתעשיינים האמריקאים על ידי לחץ על בייג'ין שתבטל את הסובסידיות ותאפשר למטבע שלה להתחזק בצורה חופשית. ערך מטבע סיני גבוה יותר יהפוך את הסחורה האמריקאית לזולה יותר עבור צרכנים סינים.

 

מנהלת סנטרליין, דיאטזין, אומרת שהיא לא מודאגת מהיצרנים הסינים. כמה מהלקוחות שלה הזמינו עבודות מחברות סיניות היא מסבירה, ולבסוף חזרו אליה לאחר שהתאכזבו מאיכות המוצרים שרכשו. המפעלים הסינים רוצים בעיקר הזמנות גדולות. והם דורשים זמן רב כדי לבצע אותן. דיאטזן אומרת שהלקוחות שלה "מגלים כשהם מקבלים את החלקים שלהם בחזרה מסין, שזה לא תמיד מה שהם הזמינו. אז בסופו של דבר יוצא שאנחנו עושים את העבודה בכל מקרה".

 

"תפיסה מוטעית נפוצה מאוד", אומר הוק, מנכ"ל גרייטבאץ', "היא שארה"ב לא מייצרת שום דבר יותר. המציאות מאוד שונה. אנחנו זקוקים לכוח עבודה מיומן מאוד. לכן זה מאוד הרפתקני להיות במדינה כמו ארה"ב שבה אנשים לומדים ואז מוכנים להיות מועסקים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא ארה"ב ברק אובמה
צילום: רויטרס
מומלצים