שתף קטע נבחר

צילום: אלי אלגרט

נתניה - הפועל ת"א: אומרים שהיה פה שמח

המצ'-אפ בחצי הגמר הראשון של הערב, מפגיש שתיים שידעו לא מעט קרבות בעבר. רבע גמר 1986/87 הוא דוגמה נפלאה לדרמה שהן ידעו לספק

אם הייתם אומרים ב-1986 שמפגש בחצי גמר גביע המדינה בכדורסל בין הפועל תל אביב לנתניה מפתיע אתכם, כנראה שלא הייתם ממש מעורים בענף באותם הימים. הערב (ב', 19:00, ערוץ 1) ייפגשו ברק נתניה והפועל ת"א בקרב על הכרטיס הראשון לגמר הגביע, ואין כמו זיכרונות טובים כדי להעביר את הזמן עד למשחק.

 

 

אנחנו חוזרים כל הדרך עד לדצמבר 1986, חודשיים בדיוק לאחר שיצחק שמיר החליף את שמעון פרס בתפקיד ראש הממשלה במסגרת הרוטציה, 11 חודשים לאחר שהשקל החדש נכנס לתוקף, תשעה חודשים לאחר שנתן שרנסקי הגיע ארצה ואגם רודברג נולדה. אה, ושמונה ימים לפני שאחי הקטן נולד (קצת פרוטקציה, מה יש?)


יצחק שמיר ושמעון פרס. 1986 היתה שנת הרוטציה (צילום: לע"מ)

 

ההארלם גלובטרוטרס הישראלית

אליצור נתניה של אותה התקופה היתה ה'מרענן הרשמי של הליגה הלאומית'. הקבוצה, שרק לפני שנה עלתה לליגה הבכירה, כבר הספיקה להגיע עד לגמר הפלייאוף, בעיקר בכיכובם של מספר אמריקנים בדמותם של ווילי סימס, קרל נברסון, סטיב מאלוביק וטרי פייר, כשאת הישראלים הוביל דני ברכה.

 

מהצד השני, הפועל ת"א היתה כבר שנים האלטרנטיבה שלא הצליחה לעצור את מכבי תל אביב. גם שם לזרים היה כוח משמעותי, בעיקר מדובר בדון רובינזון, לבאן מרסר, מייק לארגי וג'ון וויליס, לצד שמות כמו עמוס פרישמן, חיים זלוטיקמן ועופר פליישר.

 

ב-18 בדצמבר נפגשו השתיים, למשחק רבע גמר הגביע באולם ישורון (כן כן, אותו 'קופסל'), כשהאדומים הגיעו למשחק ללא זלוטיקמן ולארגי והפכו בכך אוטומטית לאנדרדוג. "על משחק ההקרבה של תל אביב ניצח רובינזון", סיפר יחיאל שניידר ל'ידיעות אחרונות'. "הוא היה מצוין בהתקפה, לצד משחק הגנה לא רע ועשרה ריבאונדים. לצידו הפתיע עזריאל קאליש, שבמשך דקות רבות ניווט את קבוצתו כמו שצריך".


ווילי סימס ואריק אלפסי. פעם שחקן נתניה, היום עוזר מאמן (יועד כהן)

 

הפועל נתקעה לנתניה בגרון  

וזה לא נגמר כאן: "מילים טובות באמתחתנו גם למרסר", נכתב בדיווח, "אמש הוא היה טוב מתחת לסל. כדורסלני נתניה, מנגד, לא ימהרו לרשום את המשחק בספר הזיכרונות". לצד נברסון, סימס ופייר, מי שבלט היה זר נוסף, פחות זכור, ג'ים ג'ונסטון, שקטף 16 ריבאונדים. על הספסל הנתנייתי ישב מי שעתיד לשבת על זה של מכבי ת"א - גרג קורנליוס, שלא תרם רבות.

 

נתניה הגיעה לאחר שהביסה בליגה את הפועל חולון, עוד אריה מהערב, ב-17 הפרש בליגה, וקיוותה למשחק קליל מול האדומים נטולי לארגי. "הייתם רעבים, אליצור?", כתב דרור לוי. "חשבתם שהפועל ת"א היא טרף קל? רק מה, ניסיתם לבלוע מהר מדי וכמו שאתם יודעים זה יכול להיתקע בגרון".

  

המשחק עצמו, אגב, היה צמוד לכל אורכו, כשאף קבוצה לא מצליחה לברוח למעל לארבע נקודות הפרש. לאחר 41:41 בהפסקת המחצית, איבד מרסר כדור שתי דקות וחצי מהסיום ונברסון הטביע בצורה מרהיבה וקבע 66:70. מרסר הוסיף איבוד גם בהתקפה הבאה, אך וויליס הצליח לצמק שוב ל-70:68. סימס ורובינזון החליפו סלים, אך הפועל לא הצליחה לחטוף את הכדור ונתניה שמרה עליו עד לסיום.


משה ויינקרנץ. לא רצה לספר סודות (צילום: דודי ועקנין)

  

"ציפורניים רבות נכססו"

"הקהל חזה במותחן מורט עצבים", סיפר בן כספית, בימים שהוא עוד דיווח על כדורסל. "פנים רבות החווירו וציפורניים רבות יותר נכססו ביציעים, עד שהצליחה אליצור נתניה לעלות לחצי הגמר".

 

סימס, שרק בקיץ 1985 עזב את הפועל ת"א לטובת הנתנייתים, צלף על הראש של האקסית 21 נקודות, ג'ונסטון הוסיף 18 וברכה הוביל את הישראלים עם 16. רובינזון היה הקלע המצטיין באדומים עם 27 נק', מרסר הוסיף 16 ובכל השאר? עדיף לא לפרט.

 

ויינקרנץ לא רוצה לגלות סודות  

כשמאמן האדומים, משה וויינקרנץ, נשאל בסיום כיצד הוא שמר את הפועל ת"א בתמונה, הוא ענה בפשטות: "איך בדיוק? אני לא אענה לך, יש לנו עוד משחקים נגדם העונה". את הגומלין בליגה, אגב, נתניה ניצחה בקלות, כך שהסודות של ויינקרנץ לא סייעו.

 

נתניה, שבשמינית הגמר עברה את דייויד בלאט והפועל ירושלים (האחרון, אגב, הגיע לארץ ביחד עם סימס), המשיכה לחצי הגמר, שם היא הודחה בידי הפועל גליל עליון של ברד ליף, שמוליק זיסמן, טרי ווייט, ארז חזן ובחור צעיר בשם נדב הנפלד. הקבוצה מהצפון החזירה לנתנייתים באותו המטבע, עם ניצחון 82:84. והגביע? כמעט כמו תמיד, של מכבי ת"א.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ווילי סימס
צילום: יוסי שקל
מומלצים