שתף קטע נבחר

תיעוד: דולפינים צדים דגים בגבול ישראל ולבנון

אנשי עמותת מחמ"לי ורשות הטבע והגנים תיעדו במסגרת סקר ימי, להקה בת חמישה דולפינים ממין דולפינן מצוי, ביניהם נקבה וגור, באזור ראש הנקרה סמוך לגבול עם לבנון. "הם צוללים כאן לעומקים של מאות מטרים כדי לצוד דגים וחלקם גם מטיילים בין הרצליה ללבנון", אומרים החוקרים

אנשי עמותת מחמל"י ופקח רשות הטבע והגנים, אייל מילר, קיימו אתמול בבוקר (ד') סקר ימי באמצעות סירת הרשות, כדי לאתר דולפינים בצפון הארץ, באזור ראש הנקרה, סמוך ללבנון וצפונית לעכו.

 

 

לאחר שעה וחצי של הפלגה, נצפו לראשונה במרחק של כשבעה קילומטרים מול ראש הנקרה, שלושה דולפינים בוגרים ממין דולפינן מצוי, ביניהם על פי הערכות נקבה ופרט צעיר ולצידם פרט בוגר נוסף. בהמשך פגשו עוד שני דולפינים בוגרים נוספים. כל היונקים תועדו במצב פיזי תקין וללא חבלות גופניות או רזון.

 

"הלהקה לא גילתה התלהבות רבה מנוכחותנו במים. האם והגור הקפידו להתרחק בכל פעם שניסינו להתקרב אליהם", אומרת ל-ynet מיה אלסר, מהמרכז חקר מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל. "הדולפינים הפגינו התנהגות של טריפה וביצעו צלילות ארוכות לקרקעית בעומק של כ-575 מטר, ככל הנראה כדי לחפש מזון ובשלב מסויים הם נעלמו מעינינו".

 

בשלוש השנים האחרונות קיים שיתוף פעולה בין הרשות לארגון ועד כה קיימו 32 סקרים ימיים בצפון, כאשר בכל שלושה סקרים, הממוצע הוא של תצפית אחת של להקת דולפינים קטנה. "עד כה החורף היה יבש מאוד מבחינת תצפיות של דולפינים בים וגם ריבוי הסערות לא איפשרו לנו לצאת לים, כך שלמעשה כמעט שישה חודשים לא התאפשר לנו לצפות בדולפינים באיזור", היא מציינת. כלב ים ממין ים תיכוני שנצפה מספר פעמים באזור ראש הנקרה בשנה שעברה לא התגלה, אך המפגש עם הדולפינים מצליח לרגש מחדש בכל פעם את החוקרים.

 

צילום: מיה אלסר, מחמל

 

 

צלילות ארוכות לעומקים גדולים יותר כדי לצוד מזון

 האם ישנם הבדלים באופי הפעילות של הדולפינים הנצפים באורך קבע מול חופי מרכז ודרום הארץ? אלסר סבורה כי הסקרים בצפון הארץ, המתפרשים בין עכו לראש הנקרה ולעיתים גם מדרימים לחיפה, מאפשרים לחוקרים להתחקות אחרי פעילות דולפינים בתנאי שטח שונים מאשר במרכז ודרום הארץ.

 

"כל האיזור מעכו וצפונה שונה מבחינת העומקים. כך לדוגמא, כשהפלגנו היום מול אכזיב, התאפשר לנו לעקוב אחרי דולפינים שירדו לחפש מזון במרחק של כשלושה קילומטר מהחוף, במעמקי קניון התת-ימי היחיד בארץ שיורד בבת אחת לעומק של כאלף מטר", היא מסבירה.

 

"לדבר ישנה משמעות גדולה באופי הציד של החיות. הצלילות יותר ארוכות ואם באזור חדרה, נפוץ לראות דולפינים צוללים לעומק של כמאה מטר, פה הם נצפו בעומק של יותר מ500 מטר. הצלילות מקשות עלינו את הזיהוי של החיות לפי סנפירי הגב הייחודיים להם ולעיתים צריך להמתין זמן רב כדי שהם יעלו לנשום", מסבירה אלסר.

 

כיום מוערכת אוכלוסיית הדולפינים ממין דולפינן מצוי החיה ומבקרת באופן קבוע מול חופי הארץ ב-350 פרטים. אחד מגורמי המשיכה הגדולים של הדולפינים אל ספינות דיג הוא בקלות הציד של דגים שנלכדו ברשתות. בעוד שהדבר מאפשר להם גישה יחסית קלה ומהירה למזון בכמות גדולה, הם נתונים בסכנת הילכדות וטביעה ברשתות.

 

בפרקי הזמן שהדולפינים לא ביצעו צלילות עמוקות, הספיקו החוקרים לתעד את אחד מהם לרכב על גלי חרטום הסירה מספר פעמים ואז הלהקה המשיכה בדרכה ונעלמה. כרגע שוקדים במחמל"י על זיהוי הדולפינים באמצעות סנפירי הגב. לעמותה ישנו קטלוג צילומים מקיף ובאפשרותם לעקוב ולזהות אחרי דולפינים מוכרים על פי טביעת הסנפיר וסימנים ייחודים לכל חיה.

 

דולפינים מול חופי בירות באפריל, 2010

 

מטיילים בין הרצליה, ראש הנקרה ולבנון

בדומה לתופעה הנפוצה באזור מרכז ודרום הארץ, גם בצפון התאפשר לחוקרים לצפות בדולפינים מזנבים אחרי מכמורתנים. בנובמבר 2007 תיעדו אנשי העמותה לראשונה את הדולפין שזכה לשם "אייל" (על שם פקח הרשות, הטבע והגנים באזור - אייל מילר. א.א.) שבילה זמן רב מאחורי ספינת דיג (מכמורתן) באזור ראש הנקרה.

 

לדבריהם, מדובר בזכר צעיר ופעיל. כעבור שנתיים, נחרדו החוקרים לגלות כי סנפיר הגב של היונק הימי זכה למספר חבטות ושריטות עמוקות. מאז הוא נצפה מספר פעמים כשהוא בגפו ושוהה בסמוך לספינות וסירות דיג. במחמל"י מעריכים כי ספינות דיג מגיעות לאזור ראש הנקרה ואכזיב כדי לדוג דגים, היוצאים מאזור שטח השמורה הימית, כדי לזכות בשלל איכותי וגדול

 

אך השוני הגיאוגרפי והגבול בין המדינות לא מהווים תמרור עצור בפני היונקים הימיים. במחמל"י מציינים כי מעת לעת נצפו דולפינים בצפון ולאחר מכן, נצפו שוב באזור מכמורת והרצליה לאורך השנים. "הם לא נשארים במקום אחד ופעם אחת בסקר שניהלנו על גבול לבנון-ישראל, הבחנו בלהקת דולפינים ועקבנו אחריה, כשהיא ממשיכה במסלול השחייה שלה צפונה לעבר לבנון. לנו לא נותר אלא להסתכל עליהם בקינאה מתרחקים". 

 

  • רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוחים וצוללים
צילום: מיה אלסר, מחמל"י
מסלול ההפלגה ונקודות הציון בהן נראו דולפינים. סמוך לראש הניקרה ולבנון
צילום: Google Maps
הפקח אייל מילר ומיה אלסר על סירת הרשות. צילום ארכיון
צילום: אוהד יניב, מחמל"י
"אייל", דולפין מוכר שנצפה מעת לעת בסקרים באזור ראש הנקרה מול מכמורתן ב-2007
צילום: ד"ר אביעד שיינין, מחמל"י
מומלצים