שתף קטע נבחר

הפנתר צ'רלי ביטון: שהישראלים ייצאו שוב לרחוב

מי שנמנה עם "הפנתרים השחורים" אומר כי לא רק ההתייקרות האחרונה מפריעה לו: "זו מגמה, הממשלה מדרדרת גם את שכבות הביניים". הוא בטוח שגם היום מחאה עממית יכולה להצליח: "צריכים להתמיד, שלא יעלו לירושלים רק 5 מכוניות"

קול מן העבר: צ'רלי ביטון היה שם לפני כמעט 40 שנה, כשהישראלים עוד יצאו לרחוב כדי למחות על גזרות כלכליות או קיפוח. אתמול (יום ב') קרא מי שנמנה עם אנשי "הפנתרים השחורים" בשנות ה-70 לאזרחי ישראל לצאת להפגין נגד הממשלה: "הבעיה היא לא רק בהתייקרות האחרונה, יש מגמה מתמשכת של הממשלה, שמחלישה את השכבות החלשות ומדרדרת את שכבות הביניים מטה", אמר ל-ynet.

 

עוקבים אחרי המחאה החברתית גם בפייסבוק של ynet


מתארח באסיפת הארגונים החברתיים (צילום: עופר עמרם)

 

ביטון הגיע לאסיפה שערכו עשרות ארגונים חברתיים בבית התנועה הקיבוצית בתל-אביב. "באתי כדי להוציא אנשים לרחוב,

ולהתחיל במאבק עמוק ומתמשך. אנשים מאמינים בי, וכולם יודעים שאין לי שום אינטרס פוליטי", הסביר. "אני לא רוצה להיות חבר כנסת, ולא מתכוון להתקרב לפוליטיקה, אני רק רוצה להוציא אנשים לרחוב. אני רוצה שכל השכבות יתאחדו וייצאו למאבק על רקע כל מה שקורה".

 

"הפנתרים השחורים" הייתה תנועת מחאה ישראלית של צעירים ממוצא צפון-אפריקני, רובם יוצאי מרוקו. היא קמה בשכונה הירושלמית "מורשה" ב-1971, כדי להיאבק בקיפוח החברתי והכלכלי שממנו סבלו היהודים שעלו מארצות האיסלאם. אנשיה דרשו מהממשלה לשנות מדיניותה, כך שיזכו לשוויון מול הישראלים האשכנזים.


"הפנתרים השחורים", אי שם בשנות ה-70 (צלום: יעקב סער, לע"מ)

 

הפנתרים השחורים ערכו עשרות הפגנות, חלקן אלימות, וב"מבצע החלב" ב-1972 גנבו ביטון ופעילים נוספים בקבוקי חלב שהיו מיועדים לשכונת רחביה בירושלים, וחילקו אותם לשכונת אבסבסטונים הענייה. פעילות התנועה נתפשת כאחד הגורמים לגידול שחל בשנים הבאות בתקציב משרדי הרווחה ובמשאבים שהוקצו לשכבות חלשות בחברה הישראלית.

 

גם היום אפשר להצליח

על רקע התייקרות המחירים האחרונה, אמר הפנתר לשעבר ביטון כי על האזרחים האדישים להתעורר. "אני חושב שגם היום זה יכול להצליח, ואנחנו חייבים להתמיד, שלא ייווצר מצב שבו חמש מכוניות יוצאות לכיוון ירושלים, ורק עשרה אנשים באים להפגין. אני רוצה שנוציא אנשים לרחובות ונאבק יחד". בדבריו התכוון ליוזמות המחאה שלא צלחו לאחרונה, כמו ההפגנה מול משרדי הממשלה שלשום שאליה הגיעו רק עשרות, הנוכחות הדלילה בצמתים, והשיירה ה"לא מספיק ארוכה" לירושלים במחאה על מחירי הדלק.

 

לכנס בבית התנועה הקיבוצית הגיעו נציגי עשרות ארגונים חברתיים, כדי לתכנן את המשך המאבק החברתי, שתפס תאוצה בשבוע האחרון. בין המשתתפים היו נציגי ארגוני שתי"ל, התנועה לחיים בכבוד, האגו

דה לזכויות האזרח, התאחדות הסטודנטים והתאחדות העובדים הסוציאליים. המשתתפים סיכמו לערוך הפגנות מחאה נגד מדיניות הממשלה.

 

נציגי הארגון אמרו כי לאור ההקלות שעליהן הכריז בשבוע שעבר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יש לבחון ולשנות את ניהול המאבק. הם הדגישו כי יש לשנות את השיטה הכלכלית בישראל, שיצרה מציאות המכבידה על השכבות החלשות ושכבות הביניים. הם עסקו בין השאר בנושאים כמו מחירי הדירות, התייקרות הלחם והמים ומחירי הדלק המאמירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'רלי ביטון. "שכל השכבות יתאחדו"
צילום: עופר עמרם
ביטון בימי הפנתרים. מחאה עם בקבוקי חלב
צילום: לע"מ
מומלצים