שתף קטע נבחר

חקירת השמאל: חופש הצבעה בליכוד, הדיון נדחה

בעקבות דרישת שרים וח"כים, הודיע נתניהו בישיבת הסיעה כי כל אחד מחברי הליכוד יוכל להצביע על פי צו מצפונו. הוא סבור כי ועדת חקירה לארגוני השמאל תהיה חסרת שיניים - וישראל תוקצה בעולם. בעקבות החלטתו, נדחתה ההצבעה בכנסת

ועדת החקירה לארגוני השמאל נקברה עוד לפני שהוקמה? ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הודיע בצהריים (יום ב') בישיבת סיעת הליכוד כי לחברי הסיעה יינתן חופש הצבעה בעניין ועדות החקירה הפרלמנטריות לתמיכת ישויות זרות בארגוני שמאל בישראל, ומימון רכישת קרקעות במדינת ישראל. בעקבות ההחלטה, עלולות הצעות של ישראל ביתנו וח"כ דני דנון מהליכוד ליפול עקב מיעוט תומכים.

 

 

זמן קצר אחרי החלטת נתניהו, הודיעו בישראל ביתנו כי הם מסירים את הצעתם לקיים דיון והצבעה במליאה ביום שני הקרוב, וכעת לא ברור מתי - אם בכלל - תתקיים הצבעה בנושא. העובדה שנתניהו החליט להעניק חופש הצבעה ימים ספורים אחרי ששר החוץ, אביגדור ליברמן, השפיל אותו וסיכל את מינוי יועצו הקרוב, עוזי ארד, לשגריר בלונדון, היא עליית מדרגה במתיחות בין השניים.


סיעת הליכוד, היום (צילום: גיל יוחנן)

 

שר החינוך, גדעון סער, דרש בישיבה לקיים הצבעה נוספת בסיעה לגבי הקמת ועדת החקירה הפרלמנטרית. סער, המתנגד ליוזמה, טען כי יש לאפשר לכל חברי הסיעה חופש הצבעה, או לחלופין להחיל משמעת סיעתית על כל החברים. נתניהו אמר כי הוא לא מתכוון לפתוח את הנושא לדיון והוא משתמש בסמכותו כיו"ר הליכוד כדי לקבוע חופש הצבעה לכלל חברי הסיעה.

 

בהצבעה הקודמת בהצעה של ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) ניתן חופש הצבעה לארבעה מחברי הסיעה בלבד - ראובן ריבלין, מיקי איתן, דן מרידור ובני בגין - שהתנגדו להצעה. הם ספגו ביקורת מיו"ר ישראל ביתנו ליברמן, שתנועתו עומדת מאחורי אחת ההצעות, וכונו על-ידו "פיינשמקרים".


שטייניץ בדיון בסיעת הליכוד (צילום: גיל יוחנן) 

 

לא רק סער דרש לשנות את ההחלטה הקודמת. גם השר סילבן שלום הצטרף ודרש לדעת מדוע החליט יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, כי הליכוד צריך להצביע בעד ההצעה. נתניהו וסער ציינו כי זה לא חלק מההסכם הקואליציוני. שלום הבהיר כי הוא מתנגד להצעה, וציין כי יש להחיל את אותו הדין על כל חברי סיעת הליכוד. גם חברי הכנסת כרמל שאמה ואופיר אקוניס תמכו בהצעה לאפשר חופש הצבעה.

 

"יהיה קשה להעביר את ההחלטה"

החלטת נתניהו עוררה זעם אצל יוזמי הקמת ועדות החקירה. ח"כ דני דנון אמר, כי "עכשיו יהיה קשה מאוד להעביר את זה, אם בכלל. בכוונתי להביא את הנושא בהצבעה לפני מליאת הכנסת, ולראות מי מחברי הכנסת של הליכוד מסייע בעקיפין למכירת קרקעות לגורמים עוינים וליצירת דה לגיטימציה לישראל במימון של ישויות זרות".

 

על-פי החלטת נשיאות הכנסת מהיום, צפוי הדיון בהצעה להקמת ועדות חקירה לעלות במליאה ביום שני הבא. ישראל ביתנו כבר משכה את ההצעה להצבעה ועל רקע החלטת ראש הממשלה מהיום, ספק רב אם הצעה זו שעוררה תגובות נזעמות כנגד ישראל, תאושר על ידי הכנסת ה-18.

 

במהלך הדיון הביע נתניהו תמיהה על כך שבארצות-הברית כל "סוכן זר" נדרש להירשם,

ואילו בישראל מתנגד היועץ המשפטי לבדיקת הארגונים הממומנים על-ידי גופים זרים. נתניהו סבור כי הקמת ועדת חקירה תיצור ועדה חסרת שיניים, ולמרות זאת - ישראל תוקצה בעולם, ומסע הדה לגיטימציה יתחזק נגד המדינה.

 

לכן, ראש הממשלה כבר לא תומך בהקמת ועדת חקירה, אלא צפוי לתמוך הערב בהצעת החוק של יו"ר הקואליציה זאב אלקין, הקובעת כי עמותה או חברה יחויבו לדווח בכל רבעון לרשם העמותות על כל תמיכה כספית שקיבלו מישות מדינית זרה או מחברה שכספיה באים מישות זרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. חופש הצבעה לח"כים
צילום: גיל יוחנן
ליברמן. משך את ההצעה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים