שתף קטע נבחר

יום זעם בעיראק: 15 הרוגים בהפגנות נגד השלטון

למרות הניסיונות לסכל את המחאה, יצאו המוני עיראקים לרחובות הערים ומחו על האבטלה והשחיתות. 15 נהרגו, 134 נפצעו

גל המחאה במזרח-התיכון לא פסח על עיראק, וברחבי המדינה נרשמו היום (ו') מהומות דמים, במסגרת אירועי "יום הזעם" שעליו הכריזו כוחות האופוזיציה במדינה. הניסיונות לפזר את ההמונים ששטפו את רחובות הערים במדינה הסתיימו עד כה במניין הרוגים שעומד על 19 בני אדם, אך בשונה מהקריאות להפלת המשטר - התמקדו המפגינים העיראקים בקריאות למלחמה בשחיתות, בטיפול יסודי באבטלה הרבה ובהוזלת השירותים הבסיסיים לאזרחים. עוד 134 אנשים נפצעו.

 

 

במרכז הבירה בגדד נפרש הצבא בכוחות מתוגברים, בניסיון למנוע מהמפגינים לזרום בהמוניהם לכיכר "א-תחריר", בדומה לשמה של הרחבה שהייתה סמל ההפיכה במצרים. הם סגרו לתנועה את הרחובות הסמוכים למתחם, ותחמו בגדרות תיל את הכניסה לכיכר.


בעד המשטר, נגד השחיתות. המפגינים בעיראק (צילום: רויטרס) 

 

באזור הורגשה תנועה ערה של כלי רכב צבאיים, משוריינים ואחרים, ומעל הכיכר ריחפו מסוקים של הצבא העיראקי. למרות כל הניסיונות לסכל את המחאה, הגיעו למקום 2,000 מפגינים שאחזו בדגלי עיראק וצעקו סיסמאות שונות, ובהן: "די לאבטלה" ו-"לא לשקרן אל-מאליקי (ראש ממשלת עיראק)". אחד המפגינים בבגדד, חליל אברהים, בן 44, הסביר: "אנחנו רוצים לחיות טוב, כמו בני אדם ולא כמו חיות".

 

המחאה לא נותרה מוגבלת לאזור בגדד בלבד. הפגנות נגד ההנהגה העיראקית נערכו גם בעיר מוסול שבצפון המדינה וכן בעיר הדרומית בצרה, שבהן הביעו המשתתפים זעם והאשימו את הממשלה בבגדד בכך שאינה עושה דבר כדי לשפר את איכות חייהם.


פורקים זעם. מפגינים עיראקיים בבגדד (צילום: רויטרס) 

 

בעיירה חווג'ה שמצפון לבגדד סיפר ראש המועצה המקומית כי מפגינים שהשתתפו בצעדת מחאה ניסו לפרוץ לתוך בניין העירייה. הם נהדפו רק כשאנשי כוחות הביטחון החלו לירות באוויר לאות אזהרה. "הנחנו את השוטרים, שאחראיים על אבטחת מבני הממשל, להימנע מלפתוח באש לעבר המפגינים - אלא אם הם ייפרצו פנימה", אמר. בסופו של דבר, נהרגו במקום שלושה ממשתתפי המחאה ו-15 אחרים נפצעו.

 

במוסול הפגינו מאות מול בניין הממשל המחוזי בעיר, בדרישה לעבודה ולקבלת שירותים ממשלתיים טובים יותר. גורם במשטרה אמרו כי שומרים שאיבטחו את המתחם פתחו באש לעבר המפגינים, שגבתה את חייהם של חמישה. בשיאו של העימות, היתמר עשן שחור מעל בניין הממשל.

 

המפגינים בבצרה מחו - מושל האזור התפטר

בעיר הנמל בצרה יצאו לרחובות כ-4,000 מפגינים, שקיימו אסיפת מחאה מול משרדו של מושל המחוז.

הם הגיעו ממש לגדר הבטון המקיפה את המתחם ודרשו את התפטרותו, בטענה שאינו עושה דבר למען רווחת תושבי האזור.

 

הפעילים קיבלו זריקת מוטיבציה משמעותית ומהירה, כשהמפקד הצבאי באזור אמר כי המושל החליט להתפטר מתפקידו, בעקבות הזעם שהפנו נגדו המפגינים. בטלוויזיה העיראקית נמסר כי ראש הממשלה אל-מליקי ביקש מהאיש לעזוב את תפקידו, אך לא נמסר כי ההפגנות הן הסיבה לכך.

 

גם בעיר פלוג'ה הורגשה המחאה, כש-1,000 מפגינים התעמתו עם שוטרים. בשבועות האחרונים התארגנה היוזמה לצאת לרחובות שם בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות באינטרנט, בהשראת האופן שבו התנהל הדבר בתוניסיה ובמצרים. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחוות אחים. מפגין וחייל עיראקי מחובקים בבגדד
צילום: רויטרס
קול העם. אזרחי עיראק מפגינים
צילום: רויטרס
רוצים שינוי. אזרחי עיראק ברחובות
צילום: רויטרס
מומלצים