שתף קטע נבחר

דו"ח: איראן מוציאה מוטות הדלק מהכור בבושהר

העיתון "ניו-יורק טיימס" מדווח כי טהרן הודיעה השבוע לסוכנות הגרעין כי נקלעה לבעיות בהפעלת הכור הפעיל הראשון שלה. 163 מוטות הדלק יוצאו מליבת הכור בצעד שיכול להעיד על בעיה משמעותית. האם וירוס המחשבים שיבש הכל?

איראן הודיעה השבוע לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי נקלעה לבעיות בהפעלת המתקן הגרעיני בבושהר, שהיה אמור להתחיל לספק חשמל החודש - כך מדווח הבוקר (שבת) העיתון "ניו-יורק טיימס". אופיה של הבעיה אינו ברור, והוא יכול לנוע מבעיות טכניות פתירות ועד להשבתה טוטאלית של המתקן.

 

מדו"ח שפרסמה אמש סוכנות הגרעין עולה כי ביום רביעי הודיעה איראן לפקחים כי בכוונתה לפרוק את 163 מוטות הדלק גרעיני שהוכנסו לליבת הכור. 

 

לדברי העיתון האמריקני, הסיבה להשבתת הפעילות בבושהר אינה ברורה ולא הוסברה בהודעה האיראנית לסוכנות הגרעין. ייתכן שמדובר בבעייה טכנית, אולם באותה מידה ייתכן שנזקי מתקפת וירוס המחשבים "סטוקסנט" על מערכת ההפעלה של הכור - פגעה קשות ביכולת להפעילו באופן בטוח וללא סכנה סביבתית.   

 

טהרן הודתה בשלהי 2010 כי סטוקסנט פגע במערך המחשוב בבושהר וגרמם נזק מוגבל לצנטריפוגות בכמה מהמתקנים אחראים, אך טענה כי התגברה על התקלות. ואולם, בחודש שעבר הזהיר נציג רוסיה בנאט"ו, דימיטרי רוגוזין, כי מתקפת סטוקסנט היתה עלולה לגרום ל"אסון צ'רנוביל חדש", בדומה לזה שאירע בשטחה של אוקראינה לפני 25 שנה. אזהרה דומה נשמעה שבועיים קודם לכן מצד מדענים איראניים.

 

מומחי גרעין אמרו לטיימס כי גם אם ההערכה הרוסית מוגזמת, מידת הפגיעה שגרמה התולעת לכור בבושהר אינה ידועה. לדבריהם, הוצאת מוטות הדלק מהכור יכולה להיגרם מבעיות ביטחון פשוטות יחסית, אי התאמה טכנית ועד בעיות קשות העלולות להוביל להשבתה טוטאלית של המתקן. יצויין כי הוצאת מוטות דלק אינה מהלך חריג, אולם הוא אינו מהלך שגרתי ומבוצע בדרך כלל מדי 25-30 תדלוקים של הכור - דבר שאינו מתיישב עם הזמן הקצר שבו פועל המתקן בבושהר.

 

ההכנות במתקן בקום נמשכות

"הוצאת המוטות מעלה שאלות אם איראן מסוגלת להפעיל את הכור בביטחון. הסיכונים גבוהים מאוד. יש חשש לתאונה נוסח צ'רנוביל עם כור מסוג כזה. יש הרבה שאלות פתוחות", אמר לעיתון דיוויד אולברייט, העומד בראש המכון האמריקני לחקר גרעין (ISIS). גורם אירופי המעורה בנושא אמר כי אפילו אם הבעיה שהתגלתה בבושהר היא טכנית - "היא מהווה מפלה קשה".

  

הטענת הכור בבושהר במוטות דלק היתה אמורה להתבצע במקור באוגוסט אשתקד, אולם נדחתה עקב דליפה שהתגלתה בבריכה סמוך לכור. באוקטובר נחשפה מתקפת סטוקסנט על מערכות ההפעלה של הכור, אולם יו"ר הוועדה האיראנית לאנרגיה אטומית דאז ושר החוץ בהווה, עלי אכבר סאלחי, טען כי טהרן התגברה על הנזקים והצהיר כי בושהר יחובר לרשת החשמל הארצית ב-19 בפברואר.

 

עיקר הדו"ח שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מתרכז בהתגברות החשש כי תוכנית הגרעין האיראנית נועדה למטרות צבאיות. מהדו"ח עולה כי הסוכנות קיבלה "מידע חדש" בנוגע לאפשרות שאיראן פועלת לפיתוח נשק גרעיני. ככל הנראה מדובר בניסויים שעורכת איראן על-מנת לאפשר הצבת ראשי קרב גרעיניים על טילים בליסטיים.

 

עוד קובע הדו"ח כי העבודות במתקן הסודי שנחשף אשתקד סמוך לעיר קום "נמשכות" וכי הזנת חומרים גרעיניים לצנטריפוגות המוצבות במקום צפויה להתחיל "עד הקיץ". עוד נכתב בדו"ח כי במתקן התת-קרקעי בנתנז הועשרו עד-כה 3,606 קילוגרמים של אורניום מועשר בדרגה נמוכה (5%), וב-43.6 קילוגרמים של אורניום מועשר בדרגה של 20%, שאמורים לטענת האיראנים לשמש עבור איזוטופים לרפואה. הדו"ח צפוי לעלות לדיון בישיבת מועצת הנגידים הבא של סוכנות הגרעין שתתקיים בחודש הבא.  

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור הגרעיני בבושהר
צילום: רויטרס
צילום: AFP
מוטות הדלק הוצאו
צילום: AFP
מומלצים