שתף קטע נבחר

"שכר המנהלים צפוי בקרוב לעלות עוד יותר"

בממשלה ובכנסת מדברים על הגבלת שכר הבכירים, אבל רואת החשבון קרן קיבוביץ אומרת שהחוק החדש, המעניק לרשות ניירות ערך אפשרות להטיל קנסות כבדים על מנהלים, יגרום להם לדרוש להגדיל את שכרם עוד יותר, מהר לפני סיום הליכי החקיקה

"דרישות השכר של המנהלים צפויות לגדול עוד יותר" - כך טוענת רואת החשבון קרן קיבוביץ, דירקטורית בחברת הייעוץ והניהול של פירמת רואי החשבון BDO זיו האפט. זאת, בשל חוק שנכנס אתמול (א') לתוקף, המעניק לרשות ניירות ערך סמכות להטיל קנסות מינהליים כבדים (קנסות מיידיים לפני משפט) על מנהלים בחברות הנסחרות בבורסה.

 

 

לדברי קיבוביץ, "הקנסות הכבדים, עד מיליון שקל שצפויים למנהלים בחברות ציבוריות במסגרת חוק אכיפה מנהלית ללא יכולת שיפוי או ביטוח יביאו לדרישות להעלאת שכרם של המנהלים הבכירים". קיבוביץ מעריכה כי "המנהלים לא ידרשו להעלות את שכרם באופן שיכסה מראש את עלות הקנסות הללו, אבל בהחלט יכולים לנופף בהם כדי להעלות את שכרם החודשי בעשרות אלפי שקלים נוספים".

 

המנהלים, הדירקטורים ובעלי המניות לא יחששו שהעלאת שכר דווקא בעת הזאת תגביר את הביקורת הציבורית נגדם ותאיץ בכך חקיקה שתגביל את השכר?

 

"הביקורת הציבורית נמשכת כבר הרבה זמן ולא שמתי לב שהיא מגבילה את השכר. להיפך, מאז ששכר המנהלים חשוף לציבור הוא עולה יותר, בגלל שכל מנהל רוצה להתפרסם כבעל השכר הגבוה ביותר. אני מעריכה שהשכר יוגבל בלאו הכי.

 

ישראל מהססת כיום להגביל אותו כיוון שאין לכך תקדימים בעולם, אבל יוזמות חקיקה דומות נמצאות בשלב כזה או אחר במדינות מערביות רבות, וכאשר יגבילו בחו"ל יגבילו גם בארץ. השאלה היא עד כמה לחוקים הללו יהיו שיניים ואם אפשר יהיה לאכוף אותם או לעקוף אותם - ואני מאמינה שאפשר יהיה יותר לעקוף מאשר לאכוף".

 

הייתכן שמנהלים בכירים יאיצו את העלאת שכרם דווקא בגלל החוק, בבחינת "חטוף לפני שייגמר"?

 

במה שנוגע לשכר הבכירים, הכל אפשרי.

  

קנס של מיליון שקל למנהל שלא השגיח

חוק ייעול הליכי האכיפה ברשות ניירות ערך מעניק לרשות לניירות ערך סמכות להטיל קנסות כבדים ואמצעי אכיפה נוספים על עובדים ומנהלים בחברות המבצעים הפרות מנהליות. זאת, גם אם אין לה הוכחות שלמנהלים הייתה כוונה לבצע עבירה וייתכן שהם ביצעו אותה בשל רשלנות. רשות ני"ע רשאית מאתמול להטיל קנסות עד 5 מיליון שקלים על חברה ועד מיליון על עובד או מנהל בחברה בגין כל הפרת חוק. כן יכולה הרשות להרחיק עובד או מנהל מתפקידו או לאסור עליו לשמש בתפקידו במשך שנה עד חמש שנים.

 

החוק ממקד את האחריות על הנעשה בחברה על המנכ"ל. החוק קובע גם באחריותו של המנכ"ל לנקוט בכל האמצעים האפשריים כדי למנוע ביצוע של עבירות על החוק וכי גם אם המנכ"ל אינו מואשם בעבירה באופן ישיר, יהיה ניתן להטיל עליו  קנס של עד מיליון שקל על כל עבירה. החוק קובע גם כי לא ניתן יהיה לבטח או לשפות את התאגיד או בעל משרה בו כנגד הקנסות שיוטלו עליו.

  

נאמן המליץ: הממשלה לא תתערב

בשבוע שעבר החליטה ועדה ציבורית בראשות שר המשפטים, יעקב נאמן, להמליץ לממשלה שלא להתערב בשכר המנהלים בחברות פרטיות הנסחרות בבורסה. במקום זאת, המליצה הוועדה להגדיל את הפיקוח על השכר מצד הדירקטורים של החברה ומצד בעלי המניות שלה. הוועדה התכנסה לפני כשנה, לאחר שחברי הכנסת חיים כץ ושלי יחימוביץ' העלו הצעת חוק לפיה שכר המנהלים בכל חברה יוגבל לרמה של פי 50 מהשכר הנמוך ביותר של עובד של אותה חברה.

 

חלק מהשרים קראו לממשלה להצטרף להצעת החוק, אך ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המתנגד להגבלת שכר הבכירים, לא הסכים ובמקום זאת כינס את הוועדה. המלצות הוועדה מנוגדות להמלצות רוב המומחים שהופיעו בפניה שתמכו בהגבלת השכר.

 

הממשלה הייתה אמורה לדון אתמול בהמלצות הוועדה, אך הדיון נדחה למועד אחר. זאת, טוענים גורמים בממשלה, בעקבות חשש ממבוכה והתנגדויות של שרים לעמדת נתניהו ונאמן.  שרי ישראל ביתנו וש"ס הודיעו כי בכוונתם להצביע נגד וגם שניים משרי הליכוד, משה כחלון ומשה (בוגי) יעלון, הודיעו כי יתנגדו. במערכת הפוליטית מעריכים כי הכנסת תאשר גרסה כזאת או אחרת של הצעת החוק להגבלת השכר.


פורסם לראשונה 27/02/2011 18:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרן קיבוביץ
צילום: אמיר אבני
מומלצים