שתף קטע נבחר

נקמה בברק? הרצוג דורש להעלות אחוז החסימה

השר לשעבר פנה לנתניהו וללבני בדרישה להעלות מיד את אחוז החסימה בבחירות לכנסת מ-2% ל-4% כדי "להוריד את רמת הסחטנות הקואליציונית". החברים שלו יתמכו?

במפלגת העבודה מנסים לשקם את השורות אחרי הזעזוע בעקבות פרישתו של אהוד ברק, אבל כנראה לא שוכחים את היו"ר לשעבר שהקים לו סיעה עצמאית. יוזמה חדשה להעלאת אחוז החסימה עשויה למנוע את כניסת ברק וסיעתו העצמאות לכנסת בבחירות הבאות: ח"כ יצחק הרצוג תובע במכתב ששיגר הבוקר (יום ב') לראש הממשלה נתניהו וליו"ר האופוזיציה לבני, להעמיד את אחוז החסימה בבחירות הבאות על ארבעה אחוזים.

 

במכתב לבנימין נתניהו ולציפי לבני, שהגיע לידי ynet, כותב השר לשעבר שהתפטר רק לאחר פרישת ברק מהמפלגה: "ממשלות ישראל חווות בשנים האחרונות קושי גדל והולך למשול וליישם את המדיניות שבעבורה נבחרו על-ידי הציבור בקלפי. קושי זה מתבטא בעיקר בצורך של כל ראש ממשלה לקיים קואליציה המורכבת מארבע, חמש, שש – ולפעמים אפילו יותר – סיעות נבחרות".

 

לדברי הרצוג, שיתמודד בספטמבר על ראשות מפלגת העבודה, "חוסר היכולת לקבוע את כיוון הממשלה ולהוביל מדיניות לא רק משפיע על היעדר יכולת ליוזמה מדינית והיעדר קיומה של תכנית ממשלתית מערכתית לצמצום הפערים בחברה. הדשדוש המתמשך במקום יוצר גם חלחול של רעיונות מסוכנים הקונים אט אט אחיזה בקרב הציבור הרחב - כאלו הקוראים לצמצום זכויות דמוקרטיות של מיעוטים, צמצום הפיקוח הפרלמנטרי והמשפטי על עבודת הממשלה והעברת סמכויות רבות מדי לאיש אחד שיוכל 'לעשות סדר'". 

 

בפנייתו לנתניהו וללבני, טוען הרצוג שדרושה פעולה תקיפה ומשותפת של סיעות הבית הממלכתיות, אשר אינן נגועות באינטרסנטיות סקטוריאלית, על מנת לשנות את המציאות: "הנני מציע כי נפעל מיידית לכינון פורום משותף לשלוש הסיעות – הליכוד, קדימה והעבודה – אשר יבחן את חקיקתו של חוק אשר יכפיל את אחוז החסימה בבחירות לכנסת מרמתו כיום אל עבר 4% מכלל הקולות הנספרים". אחוז החסימה עומד מאז 2004 על 2%. לפני 1992 הוא עמד אחוז אחד בלבד, ובין 1992 ל-2003 עלה ל-1.5%.

 

"סימנים רבים לבחירות כבר השנה"

לדעתו, "יוזמת חוק שכזה תבטיח כי הכנסת הבאה תורכב ממספר מצומצם של סיעות גדולות ויתרום בהכרח גם לחיזוקן של המפלגות הגדולות. החוק יבטיח את מניעת התפצלותן של סיעות לסיעות משנה אשר אין להן סיכוי לעבור את אחוז החסימה. ובעיקר – החוק יבטיח כי הממשלה הבאה תורכב ממספר מצומצם של סיעות – דבר שיוריד בוודאי את רמת הסחטנות הקואליציונית הקיימת היום. בטוחני כי כל אחד מכם מבין את היתרונות הגלומים ליכולת המשילות של ראש הממשלה ושל סיעתו במצב כזה".

 

הרצוג מסכם וכותב: "לאור המבוי הסתום המדיני והחברתי של הממשלה הנוכחית והאפשרות הממשמשת ובאה של בחירות מוקדמות אני מציע כי נפעל ללא שהות על מנת להקים את הועדה האמורה. חיוני כי העלאת אחוז החסימה תחול כבר על מערכת הבחירות הבאה העשויה על פי סימנים רבים להתרחש כבר בשנה הנוכחית".

 

הרצוג מתנסח בממלכתיות, אך מאחוריה מניעי נקמה.

 שר הרווחה לשעבר מבקש על פניו לאחד את ארגוני השמאל תחת מטרייה של מפלגת העבודה, אולם אי אפשר שלא להבין שהוא מונע, בין היתר, מהרצון להדיח מהמערכת הפוליטית את שר הביטחון ברק.

 

"אני מאמין שמפלגת העבודה מסוגלת להשתקם ולהגיע ולמצב של מספר מנדטים דו-ספרתי מכובד בהנהגתי ולהחזירה למעמד של מפלגה בולטת בפוליטיקה הישראלית", אמר הרצוג ל-ynet, למרות שלא ברור כלל אם יוזמתו תתקבל על דעת פטרונו הנוכחי של ברק, ראש הממשלה נתניהו. הרצוג מתכוון להציג את היוזמה היום בישיבת סיעת העבודה בכנסת, ורק שם יתברר אם ליוזמתו יש גיבוי רציני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרצוג. "רוצים מנהיג חזק"
צילום: גיל יוחנן
ברק. העצמאות תימחק?
צילום: רויטרס
מומלצים