שתף קטע נבחר

פעילי הימין צעדו ביפו, שוטר נפצע קל מאבן

60 אנשי ימין קיצוני צעדו ברחוב יפת ומחו על "השתלטות האיסלאם על יפו". 20 פעילי שמאל עוכבו לחקירה, שוטר נפגע בעימותים עם ערבים. תושבי יפו קראו למפגינים: "גזענים, לכו הביתה. אל תהרסו לנו את הדו-קיום". מרזל: "לכו ללוב, לקדאפי"

הסכסוך הישראלי-ערבי הגיע לעיר המהווה חלק מהעיר העברית הראשונה. רחוב יפת נחסם הבוקר (יום ד') לתנועה מכיכר השעון ביפו בשל צעדת 60 פעילי ימין קיצוני, שמחו על "פעילות התנועה האיסלאמית והשתלטות האיסלאם על העיר". כוחות משטרה רבים נערכו באזור כדי למנוע חיכוך עם התושבים, שמחו על קיום הצעדה וקראו לעבר המפגינים: "גזענים, לכו הביתה".

 

 

20 אנשי שמאל עוכבו לחקירה, ומספר עימותים נרשמו בין תושבי ערבים לשוטרים. אחד השוטרים נפצע קל בראשו מיידוי אבן באותם עימותים, סמוך לגן השניים ביפו. הוא טופל במקום. הכוחות שהתפרשו כוללים מאות שוטרי מג"ב, יס"מ ופרשים וכן צפלין ומסוק משטרתי שחגים באוויר.


טבעת שוטרים מקיפה את הצועדים ביפו (צילום: ירון ברנר)

 

בהפגנה השתתפו בין היתר ח"כ מיכאל בן-ארי, ופעילי הימין ברוך מרזל ואיתמר בן גביר. המפגינים, שצעדו סביב טבעת שוטרים, נשאו דגלי ישראל ושלטים עליהם נכתב "יפו ליהודים". הם החלו את הצעדה מכיכר השעון וצעדו ברחוב יפת עד לפינת רחוב מרגוזה, בואכה הנמל. לאחר סיומה עלו אנשי הימין לאוטובוס והוצאו מהמקום בליווי משטרתי. השוטרים נותרו במרכז יפו על מנת לשמור על הסדר.

 

תושבי יפו התרכזו במחאה בגן השניים ברחוב יפת. היפואים התעמתו מילולית עם הצועדים וקראו לעברם "פשיסטים וגזענים, לכו הביתה, ואל תהרסו לנו את הדו-קיום ביפו". מרזל, ממארגני ההפגנה, אמר בתגובה: "שמענו את ראשי התנועה האיסלאמית אומרים לפני חודש שיפו זו פלסטין. אנחנו אומרים להם לכו ללוב, לקדאפי. הגיע הזמן שיהודים לא יפחדו להסתובב ביפו בכל שעות היממה".


מרזל ברחוב יפת: "אמרו שיפו זו פלסטין" (צילום: ירון ברנר)

 

חבר הכנסת בן ארי שוב ניסה ללבות את האש: "אני קורא לאזרחי יפו הנאמנים, הניפו את דגלי ישראל על בתיכם. אני מוכן לספק לכם את הדגלים ואפילו לבוא לתלות אותם בעצמי. צריך להיות דגל ישראל מעל כל בית נאמן ביפו".

 

הפגנה מקבילה: "ימין קיצוני שווה ניאו-נאציזם"

סגן ראש העיר תל אביב לשעבר, איש מרצ מיכאל רועה, הורחק בכוח על-ידי המשטרה והוכנס לתוך ניידת, כאשר עמד במרכז רחבת כיכר השעון, בניסיון למנוע את הצעדה. רועה נדרש לעזוב את המקום, ולאחר דין ודברים עם השוטרים הוא עוכב בתוך ניידת משטרה שנסעה מהמקום. 

 

בת זוגו של רועה, רויטל למפרט, אמרה כי השניים ויהודים נוספים מיפו הגיעו להביע את מורת רוחם מקיום הצעדה: "אני לא מבינה למה לקחו את מיכאל בכוח". יחד איתה הפגינו צועדים יהודים נוספים, שהניפו שלטים: "לא לגזענות, ימין קיצוני שווה ניאו-נאציזם כחול לבן".


השוטרים מחכים למפגינים. צפלין חג מעליהם (צילום: ירון ברנר)

 

משטרת מרחב יפתח עיכבה 20 פעילי שמאל שליוו את מצעד פעילי הימין, ולפי החשד ניסו להפר את הסדר. מספר עימותים התרחשו בין תושבים ערבים לשוטרים בגן השניים שברחוב יפת, שם לא עבר המצעד. אחד השוטרים נפגע כאמור בראשו מיידוי אבן.

 

ראש העיר, רון חולדאי, כתב למפקד מחוז תל-אביב, ניצב שחר איילון, כי הצעדה היא "פרובוקציה ממדרגה ראשונה". בימים האחרונים הגיע מסלול המצעד לדיון בבג"ץ, לאחר שהמארגנים דרשו כי המצעד יעבור ברחוב הראשי של שכונת עג'מי, רחוב יפת. במשטרה הסכימו לקיום המצעד בתנאי שייערך במיקום מרכזי פחות, מחשש למהומות, ולבסוף הגיעו הצדדים לפשרה.

 

במוסדות הערביים ביפו החליטו להימנע ככל האפשר מ"להיגרר לפרובוקציה", אך גורם בכיר בקהילה הערבית הסביר בשיחה עם ynet כי ההחלטה הרשמית לא תתאם בהכרח להלך הרוח בקרב הצעירים הערבים. לדברי יו"ר ועד שכונת עג'מי, כמאל אגברייה, "בסוף החודש, ביום האדמה שלנו, נחזיר להם באותו המטבע ונצעד בקרית ארבע".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד העצורים בצעדה
צילום: ירון ברנר
השוטרים ביפו, הבוקר
צילום: ירון ברנר
בן גביר מוביל את המחאה
צילום: ירון ברנר
מומלצים