שתף קטע נבחר

חקיקה חדשה ומעמד האשה: סוף לאנורקסיות?

מלבד הקפאת גיל הפרישה לנשים, קידמו ח"כים רבים שיוויון נשים בחקיקה. מאיסור פיטורי קצינות בהריון ועד שמירת זכויות אלמנות אנשי ביטחון לאחר נישואים מחדש. ומה בפתח? איסור צילום דוגמניות אנורקטיות ופרסום שירותי "עיסוי"

בשם זכויות הנשים ח"כים פעלתניים מתעתדים לאסור פרסומי מכוני "עיסוי" ככסות לזנות, ולצילומי דוגמניות אנורקטיות. אבל הזעקה התורנית למען זכויות הנשים יצאה מהכנסת בשבוע שעבר, ולא בהקשר ליום הבינלאומי. ועדת הכספים התקוממה נגד אדישות הממשלה, שהיתה עלולה לגרום בעוד 9 חודשים להעלאה אוטומטית של גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64.

 

 

לא עניין של מה בכך לגזול מהנשים העובדות 2 שנות פנסיה. הוועדה מאיימת לקדם חקיקה מזורזת להקפאת הגיל אם לא תקום לאלתר הוועדה הממשלתית לבדיקת הנושא. הקמת הוועדה נדרשה בחוק ממשלתי לפני 8 שנים. מסקנותיה אם להעלות את הגיל צריכות להתקבל עד יולי ולקבל את אישור ועדת הכספים עד ספטמבר השנה, אחרת הגיל עולה בלי לשאול איש. יוזם חוק ההקפאה הוא ח"כ חיים אורון (מרצ) אבל חתום עליה גם יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שהתייצב לצד הנשים נגד הממשלה.

 

הוא קיווה כי ועדת הבדיקה תקום ותחליט לפני סוף השנה. חסר להם שלא. נשיכתו תכאב למי שימשיך לנמנם בשמירה. ראש הממשלה אכן נבהל מיהר השבוע להורות על הקמת הוועדה, אבל גפני ואורון לא סומכים עליו. הם יהפכו עולמות לקידום ההקפאה, אחרי שהחוק קיבל השבוע את תמיכת ועדת השרים לחקיקה. בינתיים, דורשת ח"כ דליה איציק (קדימה) כי לא ועדה אלא נתניהו יחליט על הקפאת הגיל. נמאס לה מוועדות ובצדק.

 

הוועדה לקידום מעמד האישה עדיין מחוץ למשחק הזה, אבל לא יושבת בחיבוק ידים בענייני נשים אחרים. בשבוע שעבר היא נתפסה לדו"ח השנתי של הרשות לקידום מעמד האישה שליד משרד ראש הממשלה אשר קבע בפעם המי יודע כמה כי שכר הנשים העובדות הוא 65% משכר הגברים. הנתון הזה לא קומם את היו"ר ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד) כמו הפרשנות החדשה לפער שנלוותה לדו"ח.

 

חוטובלי רוצה תשלום לפי תפוקה

לדברי יו"ר הרשות בוועדה, אין פער בשכר היסוד אלא בתמורת השעות הנוספות. לגברים לא אכפת לעבוד עד 9-10 בלילה. הנשים חייבות לרוץ אחר-הצהרים לאסוף את הילדים מהגן. חוטובלי לא ידעה אם לצחוק או לבכות אבל החליטה להוביל את הוועדה למהפכה עולמית בשכר. לא עוד לפי שעות אלא לפי התפוקה ואיכותה.

 

עם הדגל הזה הוועדה תחזור לימים היפים של המאבק על ההכרה בהוצאות המטפלת במיסוי שכר העובדות שהן אמהות לילדים. היום הוועדה לא מתחרה בקצב החקיקה של ועדת העבודה והרווחה. היו"ר ח"כ חיים כץ (ליכוד) חדור מוטיבציה בעניין זכויות הנשים. הוא חתום אישית על חלק מהחוקים שעוברים בוועדה, שהם יוזמות פרטיות של הח"כים כי הממשלה לא נדיבה במה שעוסק במתן זכויות.

 

אסור לפטר אשה בהריון - גם בצה"ל

בשנה האחרונה בלטה יוזמת חקיקה משותפת של ח"כ מירי רגב (ליכוד) וכץ לשים קץ לנורמה הצה"לית שהשתדלה להיפטר מקצינות בקבע שנכנסו להריון. השניים החילו על חוק שירות הקבע בצה"ל את הגנת חוק עבודת נשים מפני פיטורים בשל הריון וחופשת לידה. החוק שהעבירו מחייב היתר של שר הביטחון לכל מקרה של פיטורי חיילת בהריון ואוסר על השר לאשר התרת חוזה רק בשל ההריון או חופשת הלידה.

 

החוק הזה יוצר תקדים היסטורי. לראשונה בתולדות צה"ל תוכל קצינה בקבע לערער על החלטת שר הביטחון בפני בית משפט אזרחי, לעניינים מנהליים. עם זאת, כץ מודה כי החוק המתוקן עדיין חסר את כל ההגנות שמספק חוק עבודת נשים. אבל הוא מקווה כי "יגיע במהרה המועד להשוואה בין החוק הצבאי לחוק האזרחי מבחינת היקף ההגנה, לאור הניסיון שיתקבל מיישום התיקון הנדיר בחוק הצבאי".

 

לא הודעת על טיפולי הפריה ופוטרת? לא סוף פסוק

הוועדה תיקנה ביוזמה אחרת, של ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה), את חוק עבודה נשים בתחום הקרוב של הרחבת ההגנה מפיטורים על נשים המקבלות טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית. התיקון מתייחס להגנה על מקרים שהעובדת לא הודיעה למעסיק מראש על הטיפולים. הוא קובע כי אם היא קבלה הודעת פיטורים או פוטרה ללא הודעה מוקדמת, עליה להודיע למעביד תוך 3 ימים על הטיפולים, והיא תהיה מוגנת ב-150 הימים הבאים. 

 

חוק אחר לטובת מגזר לא קטן של נשים העבירה הוועדה ביוזמה גברית של ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי). הוא מאפשר לאלמנות חיילים ושוטרים שנפלו במילוי תפקידם, ולאלמנות פעולות איבה, להינשא מחדש מבלי לאבד את זכאותן לתגמולים. לפני כן נמנעו אלמנות רבות להינשא ולשקם את חייהן, או שחיו בסתר עם בני זוג ללא נישואין, וכך נוצרה אפליה בינן לאלמנות שהזוגיות הזאת אסורה עליהן מטעמים דתיים.

 

הפסקת סחר-מכר בביציות

השנה חתמה הוועדה את התרומה הממשלתית היחידה לטובת הנשים: להסדיר בחוק את שטח ההפקר שנוצר סביב תרומת הביציות והשימוש בהן להולדה ולמחקר. הצעת החוק הוגשה בכנסת הקודמת וטופלה בועדת משנה בראשות ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי), רופא במקצועו. "החוק שומר על הזכויות והבריאות של התורמת והנתרמת, ועל מעמד האישה בכלל", אומר כץ.

 

הוא מדגיש תרומה ציבורית של החוק לכבוד האישה החשוב לא פחות. "אסרנו את המסחר שהתפתח בביציות, ואת ענף התיווך שגלגל כסף גדול מהפער בין הביקוש להיצע. החוק גם אוסר על רופאים להתנות טיפול רפואי לאישה בהסכמתה לשאוב מגופה ביציות להשתלה או למטרות מחקר. כל הסכמה של האישה חייבת להיות מרצון ובכתב הן לשאיבת הביציות ולכל מטרה שישתמשו בהן", מציין כץ.

 

כבר לא נראה דוגמניות אנורקטיות?

בצנרת הוועדה מונח גם חוק חריג במטרה לצמצם את מכת הפרעות האכילה שמתפתחת לאנורקסיה חולנית אצל נערות צעירות החולמות לעשות קריירה כדוגמניות אופנה. החוק, יוזמתה של רחל אדטו (קדימה), רופאה במקצועה, אוסר על הצגת פרסומות ועל העסקה של דוגמנית בתת משקל של הנורמה המחושבת בנוסחה הרפואית על פי משקל הגוף ביחס לגובה האדם. הוועדה תקדם את החוק בקרוב אחרי עיבודו בלשכה המשפטית.

 

"עיסוי"? כבר לא פרסום לגטימי

בוועדה למעמד האישה אושרה לאחרונה לקריאה ראשונה הצעת החוק הפרטית של אורית זוארץ (קדימה) ודב חנין (חד"ש) האוסרת פרסום מודעות המציעות שירותי זנות, גם אם הוגדרו כ"עיסוי", "אירוח" או "ליווי" – מכבסת המלים של שירותי מין תמורת כסף. מי מתנגד? הממשלה. למה? עניין של חופש העיסוק. עיקרון או פוליטיקה? תשפטו בעצמכם.

 

חוק נוסף שהממשלה פסלה השבוע גם הצעה לביטול החוק שמסדיר את עבודת הוועדות להפסקת הריון. אשה בהריון הרוצה לבמע הפלה בבית חולים ציבורי חייבת לעבור ועדה מיוחדת כדי לאשר את ההליך במימון המדינה. בדרך כלל הוועדה מאשרת הפלה מטעמים רפואיים, אונס, גיל וכיוב'. ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), טוען שהנימוקים לאישור החוק הקיים גוזלים מאישה בהריון את האחריות על הריונה כיוון שנשים חסרות יכולת כספית אינן יכולות לממן הפלה במרפאה פרטית. "חופש הפרט בעיני ועדת השרים לחקיקה לא כולל את שליטת האישה בהריונה", אמר הורוביץ.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ שלי יחימוביץ
צילום: גיל יוחנן
ח"כ ציפי חוטובלי
צילום: גיל יוחנן
צילום: רפי בן חקון
מה מתבשל במליאת הכנסת?
צילום: רפי בן חקון
מומלצים