שתף קטע נבחר

קרקעות הבדואים: "חשש ממדינה בתוך מדינה"

לאחר החשיפה ב-ynet של התוכנית ליישום הסדרת ההתיישבות הבדואית, אמר גורם בכיר בירושלים כי "המדינה תקבל חזרה כמה מאות אלפי דונם אדמה שכרגע הם קרקע אבודה"

על רקע חשיפת ynet של טיוטת הדו"ח שסיים לגבש בימים אלו צוות יישום הוועדה להסדרת ההתיישבות הבדואית, אמר אמש (יום ה') גורם בכיר המעורה בתוכנית כי האינטרס הלאומי הוא למנוע רצף טריטוריאלי של הבדואים בנגב. "החשש הוא שהם יקימו מעין מדינה בתוך מדינה", הסביר.

 

 

מטיוטת הדו"ח המתגבשת של צוות יישום הוועדה להסדרת התיישבות הבדואים עולה, כי לממשלה יועברו המלצות להכרה ראשונה בזכות של הבדואים על הקרקע. גורמים המעורבים בנושא אמרו ל-ynet כי המדינה תעביר לרשות הבדואים כ-200 אלף דונם ותפצה אותם במיליארדי שקלים. לדברי הגורמים, ייתכן שהבדואים יתנגדו לתוכנית, מאחר שרק 50 אחוזים מהאדמות עליהם הם יושבים יועברו לבעלותם, ותמורת האדמות שמהם הם נושלו יינתן רק פיצוי.


הריסת מבנים לא חוקיים. "קרקע אבודה" (צילום: AFP)

 

העיקרון שמנחה כעת את הגופים העוסקים בנושא הוא להעניק פרק זמן מוקצב לבדואים על מנת לפנות את הקרקעות ולהצטרף להסדר המתגבש. אם אכן יסכימו הבדואים לתוכנית, יזכו בפיצויים מוגדלים בהתאם למספר הדונמים, בקרקע חינם לבנייה, ובכך שהמדינה תפתח את הקרקע לקראת הבנייה.

 

"הפזורה הבדואים מונה כשבעים אלף איש", ציין גורם בכיר העוסק בהכנת התוכנית. "תקבל קרקע חינם למגורים - כל אחד יקבל כחצי דונם למגורים, והמדינה תשלם את הפיתוח של הקרקע. יש כבר תוכניות מוכנות, הצוותים עובדים בשטח, ויוקמו יישובים של ממש בדרום עבור הבדואים".

 

לדבריו, "הבדואים יקבלו אמנם כמה מאות אלפי דונם אדמה מידי המדינה, אך גם המדינה תקבל חזרה כמה מאות אלפי דונם אדמה שכרגע נמצאים במצב של קרקע אבודה".

 

אחד הנושאים הרגישים ביותר עבור הפזורה הבדואית נוגע לפיזורם בשטח. על-פי מפת האינטרסים הלאומית שגיבשו כמה משרדי ממשלה בשיתוף עם שירות הביטחון הכללי, על המדינה למנוע רצף טריטוריאלי של הבדואים בנגב. "החשש הוא שהם יקימו מעין מדינה בתוך מדינה", הסביר גורם בכיר בירושלים, "אסור שיהיה להם רצף טריטוריאלי. כבר היום יש מצב של מיני מדינה, אך זה לא מוסדר".

 

הוא הוסיף: "האוכלוסייה של הבדואים מכפילה את עצמה כל 15 שנה, וזה דבר מטורף מבחינת ישראל. כשמסתכלים עוד 15 שנה קדימה, אפשר לומר שחבל על הזמן שלנו. לכן צריך להפריד אותם עכשיו, ולמנוע יצירת רצף טריטוריאלי. זה נושא אסטרטגי ממדרגה ראשונה".

 

בינתיים, בירושלים מבהירים כי פעולות התכנון של היישובים הבדואיים כבר בעיצומן, ובדיונים המתקיימים סביב התוכניות משתתפים נציגי שב"כ וכן המשרד לביטחון הפנים. כיום עובדים כבר 88 איש ברשות המיוחדת לבדואים, ותפקידם להסדיר את הקמת היישובים וכן את המשא ומתן עם החמולות הבדואיות. "הבעיה המרכזית שלנו זה שאין ראש אחד", אמר בכיר בממשלה. "צריך לדבר בנפרד עם כל חמולה וחמולה, ולכן זה לוקח זמן. אנחנו מעסיקים בדואים על מנת שהם יביאו להסדר עם החמולות ועם הראשים שלהן".

 

בנוסף, גורמים המעורים בנושא אמרו בשיחה עם ynet כי אחת הסוגיות העיקריות נוגע להקמת כוח מיוחד שיעסוק באכיפה ובפיקוח על השטחים שיפנו הבדואים בדרום. "צריך שיהיה כוח משימה ואכיפה במקום, שיפעל בנושא כל הזמן", הבהירו הגורמים, "הכוח הזה לא צריך לעסוק בשום דבר אחר, אלא באכיפה, ובתחום של הפלישות לקרקעות". הם הוסיפו כי "גם אם אין פלישות, הכוח צריך להישאר במקום, ולא לשמש כוח עזר לאירועים בירושלים או במקומות אחרים. אסור יהיה להקפיץ אותו להר הבית או לאירועים חמים אחרים".

 

בעקבות חשיפת התוכנית הביע ח"כ טאלב א-סאנע זעם בשיחה עם ynet: "אנחנו קודם כל דורשים הכרה בכל זכויותינו המלאות לחיות באדמתנו. אנחנו לא הגענו כעולים חדשים מאיזשהו מקום". הוא הוסיף: "אנחנו הבעלים של האדמות, והצעה מקפחת ומפלה".

 

לדברי ח"כ א-סאנע, "הפיצוי הכספי לאדמות אינו פתרון משום שהציבור מבקש הכרה בזכויותיו, והשטח שניתן לבדואים לא יספיק לכלל האוכלוסייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יוקמו יישובים של ממש"
צילום: AFP
מומלצים