שתף קטע נבחר
צילום: index open

מזהים מי זוחל בתמונה? ספרו לנו

רובכם המוחלט הצליח לזהות את כוכב החידה הקודמת שלנו - מלך העופות, שהולך ונעלם לצערנו מהאזור. כפיים. והשבוע - חושבים שהחידה קלה? ספרו לנו בתגובות בדיוק באיזה מין מדובר. הפיתרון בשבוע הבא. בהצלחה

המקור החד של הדורס שהצגנו בחידה בשבוע שעבר הותיר מאחוריו שובל של זיהויים רבים. כמעט כל הגולשים הצביעו על זהות בעל הכנף - הנשר המקראי, מלך העופות שהולך ונעלם למרבה הצער מאזורנו. המקור האימתני מסייע לנשר, הניזון מנבלות ופגרים, לבתק את עור הפגר ולקרוע ממנו נתחי בשר. לנשרים הצעירים ישנו מקור בהיר שמתכהה עם השנים.

 

בין התשובות המעטות השגויות כיכבו קרובי המשפחה של הנשר - עוזניית הנגב ועוזניה שחורה, אך גם עורב אפור, עיט, הציפור דודו, ארת ענק, עיטם, צב ביצה וסרטן ים. ציבור המתחכמים השנון מיעט הפעם במשלוח תשובות. גולש מספר 68 כתב כי זהו פלמינגו מעלילות עליסה בארץ הפלאות וכי המקור שלו משמש למשחקי גולף, גולשים אחרים טענו שזה הזמר אייל גולן מאחור וגולש נוסף היה בטוח כי המקור שייך לשר האוצר. מי שצילם את הנשר הוא זיו ריינשטיין, איש מערכת ynet שתיעד את הנשר בגן הזואולוגי בתל-אביב במסגרת מדורו "מסביב לישראל ב-80 יום". 


 


(צילום: זיו ריינשטיין) 

 

מלך העופות בסכנת הכחדה

הנשר, סוג במשפחת הנציים בסדרת דורסי יום. כולל שבעה מינים ושני תת-מינים, מכונה "מלך העופות". הנשר הוא אחד הדורסים הגדולים: משקלו עד 8 ק"ג ומוטת כנפיו רחבה וארוכה, כ-2.5 מטרים. צבעו חום אפור, צווארו וראשו לבנים וזנבו וקצות כנפיו שחורים. הזכר גדול מעט מהנקבה, שלא כאצל הדורסים האחרים.

 

הנשר ניזון מפגרים, ומבנה גופו מותאם לכך היטב: מקורו גדול, חזק וחד, ומסוגל לבתק את עור הפגר ולקרוע ממנו נתחי בשר. צווארו ארוך ומאפשר לו לחדור לקרבי הפגר דרך הפתחים הצרים שנפערו במעטה העור. ראשו וצווארו כמעט קירחים (ומכאן השם "נשר"), כך שאין חשש שדם ושאריות בשר ידבקו אליהם. חוש ראייתם של הנשרים מפותח והם עשויים לזהות פגר ממרחק של 7 ק"מ. לעומת זאת חוש הריח שלהם אינו מפותח כלל והם נעזרים בבעלי חיים אחרים לשם איתור הפגרים.

 

הנשרים דואים ללא ניע כנף במהירות 60 קמ"ש, אולם כשהם רואים פגר הם עשויים לדאות במהירות 140 קמ"ש. נשרים אחרים מבחינים היטב בשינוי במהירותו של נשר שמצא פגר, ודואים אחריו. בשעת האכילה (שעשויה להתעכב שעות ואף ימים, במהלכם עומדים הנשרים ליד הפגר עד שיתרכך) יש לבוגרים עדיפות על הצעירים, אך ריבים עשויים להתפתח בין בני אותה שכבת גיל.

 

הזפק (התרחבות של הושט) הגדול מאפשר לנשר לאכול מזון רב ולהתקיים עליו משך ימים ארוכים. נשר שלא אכל שבוע, מסוגל לאכול יותר מק"ג מזון בבת אחת. לאחר אכילה רבה קשה לנשר לנסוק, והוא עשוי להישאר יום או יותר ליד שרידי הפגר.

 

הנשר דוגר ולן במושבות. הקשר בין בני הזוג נמשך כל החיים. בתקופת החיזור מסרקים בני הזוג זה את זה, מבצעים מעופי ראווה ומרבים להשמיע קול.

 

קן הנשרים מורכב מענפים, שהנשרים מקצצים במקורם ונושאים אליו, ומעט עשבים. ההזדווגות נערכת לרוב בקן, ונמשכת גם בעונת הדגירה. הנקבה מטילה ביצה אחת, שצבעה לבן, ולעתים היא מנומרת בכתמים חומים. משך הדגירה 56-52 יום, ושני בני הזוג מתחלפים בה פעם ביום-יומיים, תוך שהם מבצעים "טקס ברכה" שבו הם סובבים זה את זה.

 

תפוצתו של הנשר היא מדרום אירופה עד למרכז אסיה, ומעט בהודו ובאיים קטנים בצפון אפריקה. הוא זקוק לאקלים חם יחסית. הנשר חי בנופים הרריים עם מצוקים נישאים, ומקנן בנקיקי סלעים. רוב אוכלוסיותיו של הנשר הן יציבות.

 

בישראל קיים התת-מין G. fulvus fulvus. הנשר בישראל הוא עוף יציב, אך יש גם אוכלוסיות קטנות חורפות וחולפות. אוכלוסיות הנשרים נמצאות בירידה כמעט בכל תחומי תפוצתן, וגם בישראל. באמצע המאה הקודמת היה הנשר שכיח ביותר בכל מקום בארץ.  

 

שילוב של גורמים אחדים פגע באוכלוסיות הנשרים בארץ: שיפור הרמה הווטרינרית הקטין את מספר הפגרים; אמונה הנפוצה בין בני המיעוטים בישראל, כאילו בלוטת השומן של הנשר היא סגולה שאין כמוה לרפואה, גרמה לציד נשרים; ונשרים רבים ניצודו גם כדי ליצור חלילים מעצמות הירך שלהם. הפגיעה הקשה ביותר התרחשה בגלל שימוש בחומרי הדברה בחקלאות. על כך נוספה תמותה עקב התחשמלות בקווי מתח גבוה; סיבה זו לתמותת נשרים הפכה נפוצה בעשורים האחרונים - לערך המלא באנציקלופדיית ynet

 

והשבוע: מזהים מי מככב בתמונה? 


אתם מוזמנים להציע בתגובות את זהות החיה המסתורית. חושבים שזה קל? ספרו לנו בדיוק באיזה מין מדובר. הפיתרון בשבוע הבא.

 

צילמתם חיה ורוצים לאתגר את הגולשים? צרו עמנו קשר בדוא"ל animals@y-i.co.il  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי אני?
מקור של נשר מקראי. צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים