שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

השופטים התעמתו: קצב לא שונה מטכנאי מקררים

לאורך גזר הדין, הציבו שופטי נשיא המדינה, משה קצב, את השוויון בפני החוק כעקרון מנחה. את הטענות על רום מעמדו, הם זוקפים דווקא לחומרה. את טענות השופטת שבח (בדעת מיעוט) על חומרת העונש, דוחים השופטים האחרים ומשווים בין קצב לטכנאי מקררים ולנהג מונית שאנסו

בגזר דין, המתפרס לאורך 24 עמודים, מפרטים שופטיו של נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, שנשלח ל-7 שנות מאסר, את מעלליו וקובעים כי לא היה מנוס מעונש חמור. עקרון השוויון בפני החוק וחומרת המעשים מהווים שיקול מכריע: "הנאשם ביצע את המעשים ככל אדם, וככל האדם צריך לשאת בעונש. אין אדם הנמצא מעל החוק, יהא מעמדו אשר יהא". ראש ההרכב, השופט ג'ורג' קרא, ועמיתתו, השופטת מרים סוקולוב, מתעמתים בכתב עם דעת המיעוט של השופטת יהודית שבח - ומזכירים עונשים דומים שקיבלו נהג מונית וטכנאי מקררים שהורשעו באונס. .

 

 

את הטענות שיש להקל על קצב בשל עברו הנקי ופעילותו הציבורית - ממוטטים השופטים בקבעם כי "משרותיו הציבוריות הרמות של הנאשם היוו כלי ואמצעי ששימשו אותו לביצוע עבירות המין עליהן הוא נותן כעת את הדין, כאשר שדה פעילותו הציבורית הוא הוא 'שדה הציד', שבו מצא הנאשם את קורבנותיו".

 

לפניכם סיכום העונשים שנגזרו על קצב:

  1. 7 שנות מאסר בפועל.
  2. שנתיים מאסר על תנאי. התנאי: שמיום שחרורו ממאסר לא יעבור עבירות מין במשך 3 שנים.
  3. שנת מאסר על תנאי. התנאי: שמיום שחרורו ממאסר לא יעבור עבירות על החוק להטרדה מינית ולא ישבש מהלכי משפט במשך 3 שנים.
  4. תשלום פיצויים של 100 אלף שקלים למתלוננת א' ממשרד התיירות.
  5. תשלום פיצויים של 25 אלף שקלים למתלוננת ל'.
  6. קלון.  

 

הקראת גזר הדין, שהחלה בצורה מסודרת ושקטה, נגמרה בפיצוץ גדול, בשעה שקצב פנה לעבר השופטים, "הכל שקר, הכל לא נכון". במשך דקות ארוכות התפרץ לדברי השופטים, וטען שבמשך המשפט לא איפשרו לו להשמיע את טענותיו: "שיפרסמו את כל הפרוטוקולים. זה לא משטר בולשביקי". הלם ניכר על פני השופטים, והשופטת שבח הפסיקה את דבריה. בניו של קצב הצטרפו למהומה, שנמשכה גם מחוץ לאולם.


מהומה מחוץ לבית המשפט לאחר גזר הדין. "הכל שקר" (צילום: AP) 

 

עונשו נקצב - עוד דיווחים על יום הדין של משה קצב

 

מעשיו של קצב - קבעו השופטים - "פגעו פגיעה קשה בערכים נעלים של כבוד האדם, קדושת גופו, זכותו לפרטיותו, חופש רצונו, עיקרון השוויון ופגיעה חמורה בסדרי השלטון והמשפט".

 

"בשל חומרתה הרבה של עבירת האונס נקבע לא אחת, כי המסר העונשי שייצא מבית המשפט צריך להיות חד וברור", קבעו ראש הרכב השופטים, השופט ג'ורג' קרא, והשופטת מרים סוקולוב. לדבריהם, נקודת המוצא בעבירת אונס היא העונש המירבי. "הדברים נכונים מקל וחומר משעסקינן במי שביצע צבר חמור של עבירות אונס, שתי עבירות של עשיית מעשה מגונה, אחת מהן בכוח, שתי עבירות של הטרדה מינית ועבירה של שיבוש מהלכי משפט". השופטת יהודית שבח היתה בדעת מיעוט וסברה כי ניתן היה להסתפק בעונש של 4 שנות מאסר ופיצוי כספי כפול למתלוננות.

 

חומרה מיוחדת בניצול מעמדו 

את טענות פרקליטי קצב שהמעשים לא בוצעו באלימות ובכוח, דחו השופטים, וקבעו כי מידת ההתנגדות נגזרה מפערי הכוחות ביניהם. השופטים שבים ומתארים את מעשיו הנלוזים של קצב, בשעה שפיטר את א', "במהלך מחושב ומתוזמן היטב, לא לפני שדאג להסתיר ולהסוות את מעשיו ולהצטייד בראיות, שיבטיחו את שתיקתה לאורך זמן". את מלאכת ההסתרה, המניפולציה וייצור ה"ראיות המחסנות", מציינים השופטים כגורמים שיש בהם כדי להחמיר בעונש.


קצב וסנגוריו. "הסתיר את מעשיו והצטייד בראיות" (צילום: בן קלמר)

 

השופטים מתעכבים על עבירות שאותן ביצע משה קצב בהיותו הנשיא ה-8 של מדינת ישראל, בין היתר מעשה מגונה והטרדה מינית, שביצע בנשים כפופות לו, תוך ניצול מעמדו: "אנו סבורים כי לעבירות אלה נלווה נופך חומרא מיוחד מעצם התרחשותן במסגרת השירות הציבורי", תוך ניצול "פערי כוחות, מעמד וגיל בין מבצע העבירות לבין קורבנותיו. בנסיבות אלו לבדן, גלומה חומרה מיוחדת".

 

עוד בגזרת העבירות שביצע כנשיא, מזכירים השופטים את עבירת שיבוש מהלכי המשפט, כאשר במהלך חקירה משטרתית, ניסו קצב ואנשיו להשפיע על ל' להתאים את גרסתה לגרסתו: "העבירה נעברה על-ידי הנאשם במשכן נשיאי ישראל, משל היה הנאשם אחרון העבריינים ולא נשיאה של מדינת ישראל, שבתפקידו סימל יותר מכל את סדרי השלטון והמשטר התקין". מעשה השיבוש הזה התגלה כ"דפוס דומה של התנהגות הנאשם, שנתגלה במהלך המשפט והתבטא בייצור ושימור 'הראיות המזכות'", ושימוש באותן ראיות בבית המשפט. 

 

סלידה ממעשיו הבזויים

השופטים מציינים שקיבלו לידיהם מכתב שכתב בנו של קצב בשמו ובשם אחיו, ובו מתואר הכאב הגדול והשבר החמור שפקדו את קצב, "וכיצד החקירה המשטרתית וההליך המשפטי ריסקו את חיי הנאשם שהפך ל'צל של עצמו', עד שנעדר הוא חדוות חיים ואיננו עוד אותו איש כתמול שלשום". השופט קרא קובע כי "עם כל האמפתיה וההבנה באשר לכאבה של משפחת הנאשם, אין בכאב הנפילה והתרסקות חייו האישיים והציבוריים של הנאשם, שבאחת חרב עליו עולמו כדי לייתר או לצמצם את הצורך בענישתו במידה המחייבת מחומרת מעשיו".

 

השופטים גם קובעים שקצב לא יוכל ליהנות מהקלה, שהיתה ניתנת לו אם היה חוסך מן הקורבנות מלהתייצב על דוכן העדים: "אל לנו לשכוח כי הנאשם איננו הקורבן עליו ציווה החוק להגן, אלא זה שפגע בקורבנותיו".


הפגנת הנשים מחוץ לדיון. "הנאשם איננו הקורבן" (צילום: אוהד צויגנברג)

 

השופטים קבעו כי הם פועלים לפי מדיניות הענישה הנהוגה והמסר העונשי שיצא מבתי המשפט, "לפיו מבצע עבירות מין בכלל, ואונס בפרט, דינו להישלח למאסר לתקופה ממושכת, כאשר בתגובה עונשית זו מביעה החברה את סלידתה העמוקה ממעשים בזויים אלה".  

   

השופטים קרא וסוקולוב מצאו לנכון להתייחס, כאמור, לחוות דעתה של השופטת השלישית בהרכב, יהודית שבח, שסברה בדעת מיעוט שיש לגזור על קצב רק ארבע שנות מאסר: "ההקלה המוצעת בעונש על ידי חברתנו עלולה לפגוע בעיקרון השוויון בפני החוק, ולא תשרת את מטרת ההרתעה. הגדלת הפיצוי למתלוננות על חשבון תקופת מאסר בפועל, אין בה די על מנת להגן על הציבור ולהרתיע עבריינים פוטנציאליים".

 

הם מצטטים שלושה פסקי דין שהתקבלו לאחרונה, באחד נקבע עונשו של גבר שאנס עובדת שלו על שמונה שנות מאסר, בשני נגזרו שש שנות מאסר על טכנאי מקררים שאנס לקוחה בביתה, ובשלישי נגזרו 16 שנות מאסר על נהג מונית שאנס וביצע מעשה סדום בשתי נשים שהסיע.

 

קצב ייכנס לכלא ב-8 במאי, לאחר שהצדדים הסכימו לדחות את ריצוי עונשו. נוסף למאסר, גזר בית המשפט על קצב פיצויים של 100 אלף שקלים ל-א' ממשרד התיירות ועוד 25 אלף שקלים ל-ל'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסר של סלידה. משה קצב
צילום: ירון ברנר
הפרקליטים שאיתו
צילום: עידו ארז
הפגנה מחוץ לבית המשפט
צילום: עופר עמרם
מומלצים