שתף קטע נבחר

העתידות הטכנולוגיות של בזוקה ג'ו

לידיעת מאוכזבי בזוקה: אולי לירח לא תגיעו, אבל העתידות דווקא חזו במדויק את התפתחות תעשיית המחשבים. כדי לבדוק את הנושא, העלנו באוב 486 DX, וזכרונות ילדות נשכחים

<< כזה אני רוצה: אייפד מהאייטיז

 

עברת את גיל 21 ועדיין לא הגעת לירח? אתה לא לבד; מסתבר שהעתידות של מסטיק בזוקה לא באמת מבוססות כמו שאוהבים לחשוב. הנה, למשל בבדיחה מספר 82 תוכלו לקרוא את הידעת הבא: "הידעת? המחשבים של ימינו קטנים פי מאה, מהירים פי מאה וזולים פי מאה מדומיהם מלפני 20 שנה!" האמנם? הכצעקתה? החלטנו לבצע השוואה קצרה, גם כדי לראות כמה באמת התקדמנו בעשרים השנים האחרונות וגם כדי להציל את הכבוד של בזוקה.

 


 

1991: שנת ה-DX

הרבה דברים חשובים קרו ב ב-1991: ברית המועצות התפרקה, עירק פלשה לכוויית ולהקת פרל ג'אם הוציאה את האלבום האפי Ten. אינטל בדיוק השיקה את קמפיין Intel Inside, שנועד לחזק את המותג שלה ולהפגיש את הלקוח עם המעבד עצמו פנים אל פנים.

 

 

מעבדי ה-486 של החברה שלטו בשוק. הם היו מהירים יותר חזקים יותר ויעילים יותר מכל אלו שקדמו להם. ל- 486 DX החזק ביותר היה בעל מהירות שעון אסטרונומית של 50 מגהרץ ושמונה קילובייט זיכרון מטמון. ה-486 היה ליבם של המחשבים המהירים ביותר באותה תקופה, בעלי זיכרון RAM של שמונה מגבייט. כל מיני סדנאות כמו Voodoo PC שילבו אותו במחשבי גיימרים. חובבי המשחקים נדהמו מהתוצאה: משחקים כמו דיוק ניוקם, ספייס קווסט 4 וסימולטור החלל האדיר ווינג קומנדר 2 רצו חלק לחלוטין.

 

אבל מאז התרחשו כמה שינויים עיצוביים שאיפשרו תכנון של מעבדים מהירים וחזקים יותר. ראשית התבצע מעבר לעבודה בשתי ליבות מקבילות שמסוגלות לחלק ביניהן את עומס פעולות החישוב. שנית, טכנולוגיית הזיכרון השתפרה ואפשרה לתמוך בפעולות מורכבות יותר ושלישית, חלה התקדמות משמעותית בכוחם וביכולתם של כרטיסי המסך העצמאיים, מה שאיפשר לפנות משאבים מהמעבד.

 

מהיר יותר? ללא ספק. אבל בכמה?

היום, ב-2011, השתנו פניו של המחשב האישי בצורה קיצונית. מעבדי שתי ליבות בארכיטקטורת 32 ננומטר הם סטנדרט, והמהירות הממוצעת שלהם היא שלושה גיגהרץ.

 

המקביל ל-486 DX החזק ביותר נקרא היום Core i7 990X אקסטרים. יש לו שש ליבות שפועלות במהירות של עד 3.73 גיגהרץ (בהאצה. המהירות הסטנדרטית היא 3.46 גיגהרץ), ו-12 מגהבייט זיכרון מטמון. חברות כמו AlienWare מייצרות מחשבים שמבוססים על המעבד (שלאחר אוברקלוקינג, פועל על ארבעה גיגהרץ), כשלצידו 12 גיגה זיכרון מהיר (1,866 מגהרץ, שלושה ערוצים). עם התרחבות השימוש במחשבים, התרחבה גם תעשיית המודינג - שיפורים ושינויים שעושים משתמשים למוצרים, כדי להוציא מהם יותר ממה שתכנן המהנדס במקור. מחשבים אפילו יותר מהירים וחזקים נמצאים שם בחוץ.

 

על הנייר, המחשב הכי חזק של AlienWare מהיר פי 480 מה-486 הממוצע. אבל בפועל, יש הרבה מאוד פרמטרים שמשפיעים על מהירות של מחשב. איך בודקים? באמצעות תוכנות בדיקה סינתטיות למיניהן. הבעיה היא שהארכיטקטורה השתנתה בצורה כל כך משמעותית בעשרים השנים האחרונות, שלא הצלחנו למצוא תוכנה שיכולה לבדוק את שני המחשבים, ראש בראש. יתכן שבפועל, המחשב בן זמננו מהיר אפילו יותר, הודות לרכיבים כמו כרטיס גרפי, זיכרון מהיר יותר וניצול יעיל שלו.

 

סקרנו מעבד Core i7 Extreme. היכנסו לגלות בדיוק כמה הוא חזק (ספוילר: נורא חזק).

 

בשורה התחתונה: לא פי מאה. פי כמעט 500, לפחות על הנייר.

 

קל פי מאה? כן ולא

אפשר לטעון שהעתידות בבזוקה לא דייקו: 486, במארז מידי ממוצע, שקל 9.8 קילוגרם. המחשב השולחני הממוצע בן זמננו אולי קל יותר, אבל נשאר באותו גודל. זה נכון שקיימים בשוק מחשבי הכל באחד, שהם דקים וקלים יותר (ומשולבים במסך), ומחשבי מיני ששוקלים פחות מקילו וחצי - אבל אלו מהווים רק אחוז זעום מהשוק. המחשב השולחני הממוצע הוא עדיין קופסה גדולה ומסורבלת שתופסת הרבה מקום על השולחן. או מתחתיו.  

 

אבל כשחושבים על זה, העתידות של בזוקה לא התייחסו דווקא למחשב שולחני. עקרונית, גם הסמארטפון שבכיס שלכם הוא מחשב. אם ניקח לדוגמה אייפון 4, נראה שהוא בעל יותר כוח עיבוד וזיכרון מאשר ה-486 הדינוזאורי. מחשב שולחני ממוצע שקל דאז עשרה קילוגרם. האייפון? 137 גרם.

 


 

בשורה התחתונה:  מארז מחשב שולחני מ-1991 שוקל 9.8 קיל ועם מסך CRT כבד במשקל 4-5 קילו - כ-14 קילו. אייפון 4 שוקל 137, בערך מאית. שיחקתם אותה, בזוקה!

 

זול פי מאה? תמשיכו לחלום

המחיר באמת ירד, אבל לא עבורכם. בגלל ההתפתחויות במערכי הייצור, התקדמות בתחום הרובוטיקה והעובדה שכוח אדם בסין נהיה רק זול וזמין יותר כל הזמן - אפשר לייצר יותר מחשבים, יותר מהר.

 

מחירו של מחשב 486 DX נע בין 4,000 ל-5,000 שקלים בישראל של 1991, ונחשב למחשב מהיר וחזק במיוחד - מוצר פרימיום. מחשב משפחתי ממוצע עלה קרוב ל-3,000 שקלים. על הנייר, המחירים נראים דומה בקטגוריות הבסיס, ועלו פלאים בקטגוריות הפרימיום (רוצים מחשב שמקביל למה שהיה ה-486 50 מגהרץ? שלמו 15 אלף שקל).

 

כדי להבין את שיעור העלייה יש להשוות את מדד המחירים לצרכן מ-1991 לזה של השנה הנוכחית. אפשר לראות שכוח הקנייה של הישראלי הממוצע עלה בהרבה בעשרים השנים האחרונות (למרות משברים כלכליים שעדיין משפיעים עלינו). מה זה אומר? שהיום יש לנו יותר כסף לאלקטרוניקה.

 

בנוסף, היום מחשב לא נחשב לאביזר מותרות, כפי שהיה ב-1991. יש אחד כמעט בכל בית, ואיתו מוצרים ושירותים נלווים. הביקוש עלה פלאים, ולכן מרשים לעצמם היצרנים והמשווקים לשים תווי מחיר גבוהים על מחשבים למרות שההוצאות שלהם דווקא ירדו. מצד שני, יש רכיבים שהמחיר שלהם באמת ירד בעשרות אחוזים: ב-1991 לא היו בחנויות מקלדות בשלושים שקל, למשל.

 

בשורה התחתונה: פי מאה? פי, מצחיק.

 

לא נורא, בזוקה. שתיים מתוך שלוש נבואות זה סביר בהחלט. מי יודע, אולי עוד נגיע לירח.

 

עשור לגיימבוי אדוונס >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף שגיא
הנבואה הטכנולוגית של בזוקה
צילום: אסף שגיא
מומלצים