שתף קטע נבחר

צילום: AP

בהלת קרינה ביפן: טוקיו נותרה ללא מים מינרלים

מושל טוקיו הזהיר כי רמות הקרינה במערכות המים של העיר עלולות לסכן תינוקות. בתגובה, פשטו התושבים על המרכולים ורוקנו את מדפי המים המינרליים. אולם לאחר בדיקות התגלה כי רמת הקרינה ירדה ולא נשקפת סכנה. שני עובדים בפוקושימה אושפזו לאחר שנחשפו לקרינה ופיתחו פצעים בעור

בעוד יפן ממשיכה להתאושש מנזקי רעש האדמה והצונאמי, משבר המזון והמים במדינה נמשך: הרשויות בימים הזהירו אתמול מפני הימצאות קרינה רדיואקטיבית במערכות המים ברמות שעלולות לסכן תינוקות לטווח הארוך. עקב כך, פשטו תושבי טוקיו - בה כ-13 מיליון תושבים - על המרכולים ורוקנו בתוך שעתיים את המדפים מבקבוקי המים המינרליים. אולם, לאחר בדיקות שנעשו הלילה (יום ה') הודיעו הרשויות היפניות כי רמת הקרינה שזוהתה במי הברז בטוקיו ירדה ואינה מסוכנת עוד לתינוקות.

 

בבדיקות שנערכו נמצא כי מידת הזיהום אינה חורגת עוד מהמותר, לאחר שקודם לכן אותרו רמות קרינה הגבוהות עד פי 2 מהנקוב בחוק.

 

הבהלה החלה לאחר שמושל טוקיו, שינטרו אישיהרה, אמר במסיבת עיתונאים כי בבדיקות מעבדה שנערכו במערכות המים העירוניות נמצאו רמות יוד רדיואקטיבי כפולות מהתקן הנחשב בטוח לתינוקות. עבור ילדים ומבוגרים - רמות הקרינה שאותרו נחשבות כתקניות. במחוזות הסמוכים למתקן רמות הקרינה, מטבע הדברים, גבוהות בהרבה. אישיהרה ביקש מהאזרחים שלא לקנות כמויות מופרזות של מים מינרליים, והסביר כי קנייה מופרזת תשאיר אלפי אזרחים באזורי האסון ללא מים.

 

הקרינה הדולפת זה יותר מעשרה ימים מהמתקן הגרעיני בפוקושימה, התגלגלה במהירות גם לחלב ו-11 סוגי גידולים, בהם ברוקולי, כרובית ולפת. גם רזרוות הדלק והקרח מצומצמות ביותר, וטקסי שריפת הגופות המסורתיים הופסקו לטובת קבורה רגילה. הממשל המוניציפאלי בטוקיו נערך לחלוקת 240 אלף בקבוקי מים לבתים עם ילדים. לדברי הרשויות, באזורים הסמוכים למתקן הגרעיני מתגוררים לפחות 80 אלף תינוקות וכל אחד מהם יקבל שלושה בקבוקים של חצי ליטר. יצויין כי תינוקות ופעוטות רגישים במיוחד לחלקיקי יוד, שהוא חומר שמגביר את הסיכויים ללקות בסרטן בלוטת התריס.,

 

על-פי הערכות אחרונות, עלויות האסון ביפן - בו נהרגו לפחות 18 אלף בני אדם - נאמדות בכ-309 מיליארד דולרים - דבר שהופך אותו לאסון הטבע "היקר" ביותר בהיסטוריה. השיקום, על-פי הערכות הבנק העולמי, צפוי להימשך כחמש שנים. "חשבו על נפגעי הצונאמי, קנו רק את הכמות שלה אתם זקוקים", התחנן שר החוץ ומזכיר הממשלה אדנו. "אנחנו חייבים להתייחס לתושבי מחוז מיאגי, שם אין מי שתייה בכלל. בתנאים הקשים הללו, אנו נעריך מאוד אם האזרחים ימנעו מלקנות יותר בקבוקים מכפי הצורך".

 

"מים מזוהמים פגעו בשני עובדים"

במקביל לבהלת המים הודיעה הבוקר סוכנות הבטיחות הגרעינית ביפן כי שלושה עובדים בכור הגרעיני מספר 3 בפוקושימה נחשפו לרמה חריגה של קרינה ושניים מהם אושפזו בבית החולים. דובר הסוכנות, פומיו מטסודה, אמר שהעובדים פיתחו פצעים בעור כפות רגליהם בעת שפרשו כבלי חשמל. "שניים מצאו את עצמם בשלולית מים. על אף שלבשו חליפות מגן, המים המזוהמים חלחלו פנימה ורגליהם נחשפו לקרינה", אמר דובר מטעם הסוכנות ל"ניו יורק פוסט".

 

קודם לכן דווח כי העובדים הצליחו לחדש את אספקת החשמל בכור מספר 1 במתחם הגרעיני, אולם לא ברור אם מערכות הקירור ישובו לפעולה. כ-24 בני אדם נפגעו מאז הכור החל פולט קרינה לאחר רעידת האדמה והצונאמי.

 

הלילה התחדשו המאמצים לייצב את הכורים הגרעיניים במתקן בפוקושימה, כשעיקר תשומת הלב מופנית אל כור מספר 3 שנמצא במצב המסוכן ביותר. מנהל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, יוקיה אמנו, אמר כי מצבו של המתקן עדיין "חמור מאוד" וכי פליטת חלקיקי יוד וצזיום התפשטה ליותר מ-10 מחוזות ברמות שונות. תושבים המתגוררים במרחק של עד 20 קילומטרים מהמתקן טרם חזרו לבתיהם.

 

הדיווחים על התפשטות הקרינה למים ולמזון היפני, מעוררת חשש כבד גם במדינות אחרות בעולם.

 מנהל המזון והתרופות של ארה"ב הודיע על השעיית ייבוא מוצרי החלב, הירקות והפירות מאזור פוקושימה. הונג-קונג הודיעה כי תדרוש מיפן לבצע בדיקות איכות לבשר, ביצים ופירות ים. קנדה הודיעה כי תגדיל את אמצעי הפיקוח על כלל ייבוא המזון מיפן וגם אוסטרליה תטיל מגבלות.

 

גם מדינות אירופה מטילות מגבלות ייבוא משלהן. גרמניה הודיעה כי החלה בבדיקות מיוחדות למזון המיובא מיפן, צרפת בודקת סימנים לרדיואקטיביות בדגים ופירות ים מיובאים וכך ועושה גם בריטניה. הולנד תקיים את בדיקות לכל מטעני המזון המגיעים לנמל התעופה סחיפהול ולנמל הימי ברוטרדם, הנחשב לגדול באירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
11 גידולים מאזורי האסון - נגועים
צילום: AP
באזורי האסון אין מים
צילום: AP Photo/The Yomiuri Shimbun, Miho Takahashi
מחסור חמור גם בדלק
צילום: AP
מומלצים