שתף קטע נבחר

מחיר המוגבלות: עובד נכה מפסיד 1.25 מיליון ש'

משק בית של אדם עם "מוגבלות מפריעה מאוד" מרוויח 5,000 שקל לחודש פחות ממשק בית "רגיל". במקרה של מוגבלות רגילה פער השכר עומדים על 3,000 שקל. כך עולה מנתוני התמ"ת. שיעור התעסוקה בקרבם נמוך ב-27% מבכלל האוכלוסייה

 

הכנסות משק בית בו אדם עם "מוגבלות מפריעה" נמוכות ביותר מ-5,000 שקל לחודש, בהשוואה למשקי בית בהם המפרנסים אינם בעלי מוגבלות. מדובר בפער בסכום מצטבר של כ-1.25 מיליון שקלים במהלך חיי העובד. גם אם המפרנסים אינם בעלי מוגבלות חמורה ישנם פערי שכר משמעותיים של יותר מ-3,000 שקל לחודש, ו-800 אלף שקל במהלך חיי העובד. כך חשף היום מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, בני פפרמן, בכנס בנושא שהתקיים במרכז האקדמי רופין.

 

בין הגורמים המושכים כלפי מטה את השכר הממוצע של בעלי מוגבלויות, פיסיות ונפשיות, ניתן למצוא את "שכר מינימום מותאם" הניתן לבעלי יכולת עבודה מופחתת (80% ומטה מיכולת העבודה הרגילה) - לפי בקשת העובד. השכר נקבע בהתאם למידת יכולת העבודה ויכול להגיע לשיעור של 9% בלבד משכר המינימום.

 

המטרה היא לעודד העסקת בעלי מוגבלויות אשר לא היה אינטרס כלכלי להעסיקם בשכר "רגיל", עקב תפוקה נמוכה מעובד שאינו בעל מוגבלות, או שהוא בעל מוגבלות אשר אינה משפיעה על תפוקתו. עוד נציין שרבים מבעלי המוגבלות אומנם מקבלים שכר גבוה יותר משכר המינימום - אך עדיין נמוך מזה של עובד חסר מוגבלות - גם אם אין לה השפעה לרעה על התפוקה.

 

גורם נוסף ומרכזי שמושך את השכר הממוצע כלפי מטה הוא הוא המספר הרב של בעלי מוגבלויות המועסקים ב"עבודה מוגנת" במרכזי תעסוקה באחריות משרדי הרווחה, הבריאות והביטחון בשכר של 3-4 שקלים לשעה וללא יחסי עובד מעביד. מדובר על כ-25-30 אלף עובדים בדרגה חמורה מאוד של מוגבלות המוגדרים על ידי הרשויות כזקוקים להגנה. פפרמן מעריך שכ-25% מהם מוגדרים כך שלא בצדק ובעצם יכולים לעבור לשוק העבודה החופשי ולהשתכר יותר. "לשם אנו מכוונים", אמר ל-ynet.

 

לדברי פפרמן, בישראל חיים כיום כ-750 אלף אנשים עם מוגבלות בגילאי העבודה (20-64). זאת, כששיעור התעסוקה בקרב מקבלי קצבאות נכות עומד על 10% בלבד. שיעור התעסוקה הממוצע בקרב אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות עומד על כ-45%. לשם השוואה, שיעור התעסוקה בקרב אוכלוסייה ללא מוגבלות עומד על 72%.

 

עוד עולה מהנתונים ש-60% מהגרעין הקשה של המובטלים בישראל, הם אנשים עם מוגבלות. זאת, כששיעור האבטלה בקרב בעלי מוגבלות מפריעה מאוד מגיע לכ-20% - פי 3 משיעור האבטלה באוכלוסייה הכללית. שיעור זה גבוה מהנהוג במדינות המפותחות. פפרמן ציין בכנס "טכנולוגיות מתקדמות לבעלי צרכים מיוחדים",  שהתקיים אתמול, שהתמ"ת קבע יעדי תעסוקה לאנשים עם מוגבלות לעשור הקרוב על מנת להגיע בסופו של דבר לשיעור דומה של תעסוקה כב-15 המדינות המפותחות בעולם. 

 

היעדים

  • העלאת שיעור התעסוקה של בעלי מוגבלויות ל-55% מ-45%.

 

  • הגדלת שיעור העובדים בשוק העבודה מקרב מקבלי קצבאות נכות פי 2 - ל-20%.

 

  • ניוד כ-4,000 עובדים עם מוגבלות מהמפעלים המוגנים אל תעסוקה בשוק החופשי.

 

  • הכפלת מספר המעסיקים של אנשים עם מוגבלות עד ל-15,000 מעסיקים (7% מכלל המעסיקים).

 

  • הגדלת שיעור היזמויות של אנשים עם מוגבלויות ל-20% מ-15%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקבלים פחות (אילוסטרציה)
צילום: jupiter
מנהל מינהל מחקר וכלכלה בני פפרמן
מומלצים