שתף קטע נבחר

צבא צרפת השתלט על נמל התעופה בחוף השנהב

לאחר ששר החוץ הצרפתי אמר כי "ימיו של גבאגבו כנשיא ספורים", השתלטו כוחות צרפת על נמל התעופה בעיר המרכזית במדינה. הטלוויזיה הממלכתית קראה להמונים לצאת לרחובות: "אנשיו של סרקוזי מכינים רצח עם כמו ברואנדה"

לאחר לוב, האם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי פתח חזית אפריקנית נוספת? סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה בצהרים (יום א') כי חיילים צרפתיים השתלטו על נמל התעופה בעיר המרכזית בחוף השנהב, אביג'ן. בנוסף, דובר הצבא הצרפתי תיארי בורקהרד, אמר לסוכנות כי צרפת תשגר למדינה המערב-אפריקנית 300 חיילים נוספים.

 

 

הפעולה היא המשך ישיר להתבטאויות החריפות של פריז נגד לורן גבאגבו, הנשיא המסרב לפנות את כסאו לטובת הנשיא הנבחר אלסאן אואטרה. רק אתמול אמר שר החוץ של צרפת, אלן ז'ופה, כי ימיו של גבאגבו בתפקידו ספורים. כ-1,500 אזרחים זרים מצאו מקלט במחנה צבאי צרפתי במדינה.

 

על רקע סרטונים של גבאגבו בחברת אזרחים, דיווחה הטלוויזיה בחוף השנהב כי הצבא הצרפתי שולט מאז אמש בנמל התעופה על שם פליקס הופואה-בואני וכי שבעה מטוסים מעבירים לאזור מאות טנקים וכאלפיים חיילים. "יש שבויים, אנשיו של סרקוזי מכינים רצח עם בסגנון רואנדה בחוף השנהב", נכתב בכתובית בתחתית המסך. "אזרחים, הבה נצא בהמונינו לרחובות, הבה נתנגד".  

 

מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון קראה היום לגבאגבו לעזוב את תפקידו לאלתר. "גבאגבו דוחף את חוף השנהב למצב של חוסר חוק", אמרה קלינטון, "הדרך קדימה ברורה, עליו לעזוב כעת כדי שהסכסוך יבוא לקצו".

 

קלינטון הוסיפה כי ארה"ב "מודאגת מאוד" ממה שכינתה "המצב הסוכן והמידרדר" בחוף השנהב, הכולל דיווחים על מעשי טבח אכזריים. היא אמרה ששני הצדדים נושאים באחריות לשמור על זכויות אדם וביטחונם של אזרחי המדינה. "אנו קוראים גם לכוחותיו של הנשיא אואטרה לכבד את חוקי המלחמה ולהפסיק לתקוף אזרחים. עליהם לממש את האידיאלים והחזון שביטא מנהיגם הנבחר". 

 

סוכנויות הידיעות במדינה המערב-אפריקנית דיווחו בשבת כי לוחמים הנאמנים לאואטרה מקיפים את ארמונו הנשיאותי של גבאגבו באביג'ן. בעיר התנהלו קרבות קשים, וכוחות הביטחון הנאמנים לגבאגבו טענו כי הדפו ניסיונות השתלטות באזור מעונו של הנשיא, באזור בניין הטלוויזיה ועל שני בסיסים צבאיים חשובים.

 

עוד אתמול נפצעו באורח קשה באביג'ן ארבעה משקיפי או"ם מירי של כוחות הצבא הנאמנים לגבאגבו. על פי הדיווח, ארבעת חיילי האו"ם נפגעו בעת שסיירו ברחובות העיר, במטרה למנוע עימותים בין נאמני גבאגבו לאנשי אואטרה.

 

חרף הדיווחים לפיהם איבד שליטה על כ-80% משטח המדינה, גבאגבו המשיך גם ביום שישי לעמוד בסירובו לפנות את כסאו. "האפשרות של כניעה כלל לא עומדת על הפרק. הקהילה הבינלאומית לא תכפה מנהיג על עמנו", אמר יועצו של גבאגבו, פרד אנדרסון. גבאגבו לא נראה מאז החל המשבר הנוכחי. ייתכן שהוא שוהה בבונקר שבארמונו באביג'ן. 

 

מיליון פליטים, מאות הרוגים

ארגון הצדקה הקתולי "קריטאס" דיווח אתמול כי יותר מאלף בני אדם נטבחו בעיירה דואקו במערב המדינה. כוח האו"ם הודיע כי יש לו יותר מאלף משקיפי שלום בעיירה, אך לא התקבל שום מידע על הרג אזרחים. ארגון הצלב האדום אמר כי 800 בני אדם נהרגו באלימות "בין-עדתית" בעיירה, ככל הנראה כבר ביום שלישי. יום קודם לכן השתלטו על העיר מורדים הנעים לכיוון דרום, בניסיון להדיח את גבאגבו.

 

מנתונים שפרסם האו"ם לפני כשבועיים עולה כי כמיליון בני אדם עזבו את בתיהם באזור אביג'ן, מחשש להתלקחות מלחמת אזרחים במדינה. זאת, על-רקע התרבות הדיווחים על מתקפות מכוונות נגד אזרחים זרים החיים בבמדינה, ועל נטישה הולכת וגוברת של אלה לארצותיהם. בין הנמלטים לפחות חצי מיליון ילדים ובני נוער.

 

גל האלימות הנוכחי בחוף השנהב הוא שיאו של "משבר שני הנשיאים" שפרץ לאחר הבחירות בנובמבר אשתקד, כשהנשיא גבאגבו סירב להכיר בהפסדו לאואטרה. אואטרה זכה לגיבוי מיידי הן מוועדת הבחירות המרכזית והן מהקהילה הבינלאומית והאיחוד האפריקני.

 

המשבר מבטא במידה רבה את הפערים העמוקים בין צפונה המוסלמי העני של חוף השנהב, לבין הדרום הנוצרי והעשיר יותר. אואטרה זוכה לתמיכת מיליציות המורדים המוסלמים השולטים מצפון לקווי הפסקת האש שנקבעו ב-2003. גבאגבו ואנשיו שולטים בדרום, המרכז את עיקר הפעילות הכלכלית של חוף השנהב - הכוללת נתח של שליש מייצוא הקקאו העולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
חיילים צרפתים בנמל התעופה בעבר
צילום: איי אף פי
קלינטון. "גבאגבו צריך לעזוב לאלתר"
צילום: AFP
מומלצים