שתף קטע נבחר

המסר לחמאס: אנחנו יודעים - וגם תופסים

"ההשתלמות המקצועית" באוקראינה, אליה יצא בכיר חמאס דיראר אבו-סיסי, לא עזרה לו לחמוק ממשפט. ישראל לא השתדלה להסתיר את מעצרו, כדי לאותת לראשי חמאס מה עלול לקרות להם יום אחד

כתב האישום שהוגש נגד המהנדס הפלסטיני, דיראר אבו-סיסי, הוא מסמך מרתק. ניכר ממנו שהנאשם שיתף פעולה עם חוקריו בישראל ולא חסך מהם פרטים באופן המאפשר להתוודע ולהבין לעומק ובצורה אמינה לא רק את פעילותו של הנאשם בשרות חמאס, אלא גם את שיטות הפעולה של הזרוע הצבאית של הארגון ואת כוונותיה האסטרטגיות - מה שעושה את כתב האישום הזה לקריאת חובה לכל ישראלי ואדם בעולם המתעניין בנושא הטרור בכלל ובתופעה החמאסית בפרט.

 

חטיפת "המהנדס" - עדכונים אחרונים:

אחיו של אבו-סיסי: "אולי מישהו הלשין כדי לנקום"

אבו-סיסי מואשם: פיתח את הקסאם המשופר

ורוניקה אבו-סיסי לנועם שליט: גלעד לא בעיה שלי

אבו-סיסי מדבר לראשונה: "לא יודע דבר על שליט"

 

מבין השיטין של הפרטים היבשים לכאורה המובאים בכתב האישום אפשר גם להפיק כמה לקחים ותובנות שאינם מצויינים במפורש, מאחר שאינם רלבנטיים להליך המשפטי שתכליתו

להביא להרשעתו של הנאשם. תובנה אחת נוגעת לאופן ולנסיבות שאפשרו את הבאתו של אבו-סיסי לחקירה והעמדתו למשפט בישראל. אבל על כך אי אפשר להרחיב את הדיבור, בגלל צו איסור פרסום בנושא. גם אין מידע לגבי הקשר שהיה או לא היה בין אבו-סיסי לחטיפתו והחזקתו בשבי של גלעד שליט.

 

תובנה נוספת נוגעת למעמדו של אבו-סיסי בחמאס. מכתב האישום עולה כי לא מדובר בסייען טכני פשוט למאמץ ייצור הטילים, המרגמות והנשק הרקטי, אלא באדם שהתמקם מרצונו בצמרת זרוע הטרור של חמאס ואף יזם וביצע פרויקט - הקמת האקדמיה הצבאית של הארגון - שנועדה להעניק לגדודי עז א-דין אל-קאסם יכולת אסטרטגית חדשה ומשופרת לפעול נגד ישראל. הוא גם זה שסיפק לארגון מידע ותובנות שאפשרו לחמאס להציג לאיראנים בקשות לנשק חדש, כזה שיאפשר לארגון לפגוע בכלי שיט ישראלים, כמו שעשה חיזבאללה במלחמת לבנון השנייה.

 

לא מן הנמנע שמשלוח טילי החוף-ים C-704 שנשלחו מאיראן לארגון טרור בעזה באמצעות האונייה "ויקטוריה" הוא תוצאה עקיפה של הייעוץ שהעניק אבו-סיסי לראשי הזרוע הצבאית של חמאס. הוא גם סייע לראשי הזרוע הצבאית של חמאס במאמציהם להצטייד בטילי קרקע אוויר חדישים "איגלה" מתוצרת רוסיה. טילים מתקדמים אלה, שכינויים במערב הוא SA-18, נישאים על גבי כלי רכב קלים, כגון ג'יפים, אך אפשר גם להפעילם כטילי כתף והם משמשים ליירוט כלי טיס מנמיכי טוס, בעיקר מסוקים, מטוסים וגם מל"טים (מטוסים ללא טייס). לחמאס היה סיכוי טוב להשיג טילים אלה כיון שרוסיה מכרה מערכות כאלה לסוריה ואולי אף לאיראן.

 

הרוסים טוענים כי נקטו באמצעים כדי למנוע העברת טילים אלה לחיזבאללה וארגוני טרור אחרים ואמנם נראה שבינתיים לא הגיעו טילים אלה לידי חמאס או חיזבאללה. אולם עצם ההתעניינות שמגלה חמאס במערכת ה"איגלה" - בסיועו האדיב של אבו-סיסי - מדאיגה את צה"ל. אם וכאשר יגיעו טילים אלה לרצועה הם יצמצמו בצורה ניכרת מאד חופש הפעולה המבצעי של חיל האוויר הישראלי בשמי עזה.

 

הסיכולים הממוקדים מעכבים את פיתוח הקסאם

מכתב האישום עולים גם שני לקחים מעניינים. האחד, שהסיכולים הממוקדים הם אמצעי יעיל מאוד לשיבוש כוונות הפיגוע וההכנות לביצוע של ארגונים הפועלים נגד ישראל. מכתב האישום עולה כי חיסולו ב-2004 של עדנאן אל-ע'ול, מבכירי הזרוע הצבאית של חמאס,

עיכב בשנה וחצי את פיתוח הקסאם ארוך הטווח שהתבצע בסיועו הפעיל של אבו-סיסי.  

 

לקח שני מלמד עד כמה חיונית נוכחות צה"ל והשב"כ באזורים שמהם יוצא הטרור נגד ישראל. ברור לגמרי שהשב"כ וצה"ל יודעים כבר זמן מה על פעילותו האינטנסיבית של אבו-סיסי בשרות הזרוע הצבאית של חמאס. לכן אין גם ספק שאילו כוחות צה"ל היו נוכחים היום בשטח הרצועה היה אבו-סיסי מוצא את דרכו כבר מזמן למתקן חקירות של השב"כ בישראל.

 

אפשר גם ללמוד מהשתלשלות הפרשה כי ישראל לא ממש השתדלה להסתיר את מעצרו של אבו-סיסי אחרי שזה נמצא לבטח בשטחנו ונחקר. אפשר להתרשם כי השב"כ וצה"ל דאגו לאפשר לאבו סיסי להתקשר לאשתו ולהודיע כי נחטף כדי לאותת לחמאס ולראשיו כי מה שקרה למהנדס החרוץ עלול יום אחד לקרות להם ולכל מי שמשתף עימם פעולה. אבל המסר העיקרי שכנראה מדאיג את חמאס, הוא שישראל יודעת הרבה יותר ממה שמפורט בכתב האישום כתוצאה מחקירתו של אבו-סיסי, וזה כנראה גם היתרון העיקרי שהפיקה מדינת ישראל מהבאתו של המנהדס לשטחה.


פורסם לראשונה 05/04/2011 00:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעל אינטנסיבית בשירות החמאס. אבו-סיסי
צילום: אלברטו דנקברג
מומלצים