שתף קטע נבחר
צילום: צפריר אביוב

ההסלמה בדרום: עובד שייעדר לא זכאי לתשלום

מומחי חברת חשבים: החוק המסדיר את התשלום לעובדים לא חל על הדרום, משום שהופעל בימי מלחמת לבנון השניה. לכן, קוראים משפטני החברה לממשלה לשנות את החוק שיחול באופן גורף על כל ארוע כזה. האם מעביד יכול להכריז על יום חופש, והאם מותר לפטר עובד שנעדר? שאלות ותשובות

מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה

 

ההסלמה הביטחונית בדרום נמשכת בסוף השבוע, וירי הרקטות משטח רצועת עזה מעלה חשש כבד לתחילת שבוע העבודה התקין באזור מחר (א'). מהם זכויות עובדים שעבודתם השוטפת תיפגע עקב המצב הביטחוני? לפניכם שאלות ותשובות, בסיוע מומחי חברת חשבים למידע עסקי, המתמחים בדיני עבודה ויחסי עובד-מעביד.

 

 

האם עובדים בדרום שייעדרו מעבודתך יזכו לתשלום?

"עובדים בשדרות, אשקלון וישובי עוטף עזה, הנעדרים מן העבודה אם בשל אי-יכולתם להגיע למקום העבודה, אם משום שהוא נסגר בשל היפגעות או חשש מהיפגעות ואם משום שנקראו שלא לצאת לעבודה, אינם זכאים, על-פי החוק, לתשלום בעבור ימי-העדרותם מן העבודה", טוענים מומחי חשבים.

 

לדבריהם, תחולת חוק הגנה על עובדים בשעת חירום התשס"ו-2006, המסדיר את חובת תשלום השכר לעובדים, שנעדרו מעבודתם או לא ביצעו עבודתם, אינו חל על איזור הדרום משום שנחקק, הוחל והופעל בימי מלחמת לבנון השניה ועל-פיו זכו המעסיקים לפיצוי בעבור שכר-העבודה ששילמו לעובדיהם הנעדרים. על כן, לדעת מומחי חשבים, "על הממשלה לפעול לשינוי החוק בכנסת כך שהמעבידים יפוצו בגין תשלום שכר לעובדים שנעדרו מעבודתם עקב המצב הביטחוני הרעוע".

 

האם ניתן לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב המצב?

לדברי מומחי חשבים, "חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, התשס"ו – 2006" שנחקק בתשובה לתוצאות מלחמת לבנון השניה, כולל שני פרקים עיקריים: פרק א', שהוא בבחינת הסדר קבע, להוציא חריג אחד, ושענינו איסור פיטורי עובד שנעדר מעבודתו עקב המצב הביטחוני.

 

פרק ב', שהוא הוראת שעה, ושעניינו תשלום שכר לעובד שנעדר ממקום עבודתו או לא ביצע את עבודתו במהלך תקופת מלחמת לבנון השנייה, בימים שבהם היה מקום עבודתו או מקום מגוריו באזור הגבלה כהגדרתו בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מלחמה ונזק עקיף).

 

לדברי משפטני חשבים חוק הגנה על עובדים בשעת חירום אכן קיים אך יש להתאימו לתקופה ולאיזור הרלבנטיים. "מעבידים יכולים כמובן לשלם לעובדיהם שכר גם בגין ימי-היעדרותם", אומרים מומחי חשבים, "אם מרצונם הטוב ואם בשל בטחונם כי החוק יתוקן כך שיפוצו על-ידי השלטונות ללא כל צורך ליצירת מענה לכל מצב חירום נפרד, אלא תוך קביעת כללים ברורים ומוסכמים".

 

מה התרחש בפועל בעקבות מבצע עופרת יצוקה?

בימים שקדמו למבצע "עופרת יצוקה" בדצמבר 2008, טוענים בחשבים, פרסמה רשות המסים הודעה, המפרטת שלושה מסלולי פיצוי חלופיים בגין נזק עקיף, שנגרם לעסקים באזור שדרות ועוטף עזה רטרואקטיבית מיום ההכרזה על שדרות ועוטף עזה כיישובי ספר - 16 במאי 2007 - ועד ליום 31 בדצמבר 2008.

 

בהודעה נאמר כי יינתן פיצוי על הנזק הממשי, שנגרם לעסקים לרבות פיצוי בשל תשלום שכר-עבודה לעובד שנעדר מעבודתו בשל המצב הביטחוני, גם בהיעדר הוראות מפורשות מצד כוחות הביטחון וללא התנאי שלפיו זכאות לפיצוי מותנית בתקופה מינימלית של הפסקת ייצור או הפסקת פעילות. מומחי חשבים מדגישים: "להודעה זו חייב להתלוות שינוי בחוק, אשר בלעדיו אין בסיס חוקי להודעת רשות המסים".

 

מה קורה בעת השבתה יזומה של מקום העבודה?

"בהעדר חוקים ברורים, המגדירים מהו מצב בטחוני המחייב סגירת מקום עבודה והמסדיר את הפיצוי לעובדים ולבעלי העסקים, אפשר רק להקיש מהוראות ותקדימים כדי להשיב על השאלה מי נושא בנזק, הנובע מהשבתה יזומה של מקום העבודה על-ידי בעליו", אומרים מומחי חשבים למידע עסקי.

 

"ועל כן, אם הודיע בעל העסק לעובדיו מראש על השבתת מקום העבודה עקב חשש מפגיעת טילים או ירי משמעו כי הכריז על יום חופשה והיעדרות אותו יום נגרעת ממכסת חופשתם של העובדים בתנאי שההודעה הקדימה את בואם למקום העבודה", אומרים מומחי חשבים. "זאת על-פי הקביעה כי אם מקום העבודה מושבת כתוצאה מפגעי מזג-אוויר כהצפה, שריפה מפגיעת ברק וכיו"ב והמעביד מודיע לעובדיו שלא להגיע למקום העבודה הרי השבתה זו היא על חשבון מכסת חופשתם של העובדים". 

 

עוד מציינים מומחי חשבים כי השבתת מקום עבודה, שלא הוכרזה והוגדרה על-ידי המעביד כחופשה, תחשב לעובדים כאילו עבדו בימים שבהם הושבתה העבודה. עוד הם אומרים כי היו מצבים, שבהם זכו מעבידים ששילמו לעובדיהם שכר גם כאשר עסקיהם הושבתו ביוזמתם מפיצוי מקרן מס רכוש ופיצויים, אולם אין בכך כדי להבטיח פיצוי כזה בכל מקרה בהעדר חקיקה ותקנות ברורות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים