שתף קטע נבחר

השבת בראשל"צ: היכל התרבות הופך לבית כנסת

לקראת שבת הגדול שלפני הפסח, החליטה עיריית ראשל"צ לקיים תפילות חגיגיות המשלבות מופעי חזנות. את ההפקה יארח לא פחות מהיכל התרבות העירוני, שיהפוך לשבת אחת - לבית כנסת. למעוניינים, קיגל וטשולנט בכניסה

במזרח – ארון הקודש וספרי תורה, בשורת הכיסאות הראשונה – הרב. גברים למטה, נשים למעלה, ומחוץ לאולם - "קידוש": צ'ולנט, קוגל ירושלמי ושאר מטעמים. נשמע מוכר? ברוכים הבאים להיכל התרבות העירוני בראשון לציון, שהופך ליום אחד לשטיבל של ממש.

 

  •  הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

     

    לקראת "שבת הגדול" שלפני פסח, החליטה מועצת העיר לקיים בשטחה תפילות חגיגיות המשלבות מופעי חזנות. לאירוח האירועים נבחר דווקא מעוז התרבות העירוני, שבשבת פרשת "אחרי מות" ישמש כבית כנסת לכל דבר ועניין. הרציונל: יצירת מקום מפלט אטרקטיבי לדתיים רבים מכל רחבי הארץ, המעדיפים לצאת בשבת זו מהבית, כדי שלא ללכלך אותו אחרי הניקיונות לפסח – והכל בחינם.


    "אמנות יש גם בבית הכנסת". "המלאכים" בפעולה (צילום: אריאל הרשלר)

     

    הערב (ה') עוד יועלו בהיכל התרבות המחזה "קן הקוקיה" של תיאטרון באר שבע, והסרט "בית של חול וערפל", ובמוצ"ש כבר יהיו שם חני נחמיאס, ציפי שביט ועירית ענבי, ומופע שירי אהבה לטיניים. בין לבין, בשישי-שבת: יצחק מאיר הלפגוט, הנחשב לגדול החזנים בעולם, מקהלות החזנות "קולות מן השמים" (גברים) ו"מלאכים" (ילדים), וסעודה מושקעת, שמן הסתם תהפוך ל"מסיבת חמץ" אחרונה לפני החג.

     

    מחפשים משפחה מארחת לשבת

    המנצח והמנהל המוסיקלי רפאל (רפי) ביטון, שישתתף בתפילות השבת, הסביר ל-ynet כי מדובר

    באירוע היסטורי שלא היה כדוגמתו בישראל. לדבריו, בעבר נעשו מספר ניסיונות לארגן שבתות חזנות בהיכלי תרבות עירוניים (למשל, בתל-אביב), אך הרעיון נדחה בדרך כלל הן על ידי גורמים חילוניים, שראו זאת כעין "צלם בהיכל", והן על ידי רבנים שטענו כי אין ראוי לקיים תפילות במקומות אלה.

     

    ביטון עצמו תומך באירוע שלדבריו עשוי למשוך אליו ציבור חילוני שלא היה מגיע לבית הכנסת. "יש פה חיבור בין התרבות לבין התפילה, כמו שירת הלויים בבית המקדש", אמר. "חשוב שידעו שאומנות יש לא רק בכנסיה - אלא גם בבית הכנסת". ככלל, המנהל המוסיקלי סבור כי הקהילות האורתודוקסיות בארץ צריכות להפוך עצמן ל"מזמינות" יותר, ולדבר בשפה המוכרת לכלל הציבור – "וזו הזדמנות נהדרת".

     

    בראשון לציון יש כבר חוף ים - אבל מלונות עדיין לא. ומה יעשו שוחרי החזנות שומרי השבת, שלא גרים בעיר ואינם יכולים להגיע ברכב? התשובה - בהודעה שפורסמה בפורום "לשמוע אל הרינה ואל התפילה", באתר "בחדרי חרדים": "אנו, שני חברים, מעוניינים להתארח השבת בראשל"צ לרגל שבת חזנות בהיכל התרבות. אפשרי לבודד, ללא ארוחות. מי שיודע או שמוכן לארח, ייצור קשר ויבוא על הברכה".

     

    שילוב של מזרח ומערב

    את יצחק מאיר הלפגוט תלווה מקהלת "קולות מן השמים", המונה 15 חזנים מבוגרים, ולצידם עשרה ילדים מבית הספר למוזיקה יהודית אמנותית "מלאכים", הפועל באוניברסיטת בר-אילן. "הילדים מצטיינים בשירה ובפיתוח קול ברמה הגבוהה ביותר - כמו בווינה, בקריאה מתווים", מתגאה ביטון בתלמידיו.

     

    בראשל"צ דאגו לשילוב מזרח ומערב, ולצד הפלגוט יופיעו גם פייטנים בני עדות המזרח - פרי עמלו של רב העיר, שמואל טולידאנו, שישתתף גם הוא באירועי השבת. "זה אחדות של כמה סגנונות", אומר ביטון – בעצמו מזרחי המתמחה בחזנות אשכנזית, "זה מיוחד ויפה".

     

    השבוע החליטו המארגנים להקדיש את שבת החזנות לחייל החטוף גלעד שליט, בתפילה כי את

    ליל הסדר כבר יחגוג בחיק משפחתו, כבן חורין. נועם ואביבה שליט הוזמנו להשתתף בתפילה-הופעה, ובהיכל התרבות מצפים לבואם.

     

    עיריית ראשון לציון החליטה על קיום האירוע, בעלות של 80 אלף ש"ח, לפני כחודשיים, כחלק משבעה אירועים שיזם ראש העירייה, דב צור, במטרה להשאיר את התושבים בראשל"צ, ולהפוך אותה למוקד משיכה עבור בליינים ושוחרי תרבות מבחוץ. את שבת החזנות והמופעים האחרים בסדרה (בהם הקדם-אירוויזיון) כינה צור "קפיצת מדרגה בהפקת אירועים עירוניים".


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "אחדות של סגנונות". רפאל ביטון
    צילום: גלית לוינסקי
    מומלצים